Табла испред информативног центра компаније Рио Тинто у Горњим Недељицама (Фото: Снимак екрана/Јутјуб/Newsmax Adria)

Rio Tinto obustavio projekat „Jadar“, uz poziv na javnu debatu

„Smatramo da je otvoreni dijalog u interesu svih zainteresovanih strana, zajednice i kompanije, i naredni period posmatramo kao priliku da se razjasne sva sporna pitanja”, navela je direktorka „Rio Sava Exploration”

Generalna direktorka „Rio Sava Exploration” Vesna Prodanović izjavila je juče da ta kompanija planira da zastane s projektom „Jadar” i da pozove na javni dijalog kako bi se stanovnici upoznali sa svim aspektima projekta.

Prodanovićeva je u intervjuu za agenciju Beta kazala da se projekat „Jadar” planira u predviđenim zakonskim okvirima, ali da se neće preduzimati nijedan korak koji može dodatno da zabrine stanovnike. „Odluku grada Loznice o ukidanju Prostornog plana vidimo kao znak da je potrebno da se s nadležnim institucijama dodatno predstave određeni aspekti projekta. Smatramo da je otvoreni dijalog u interesu svih zainteresovanih strana, zajednice i kompanije, i naredni period posmatramo kao priliku da se razjasne sva sporna pitanja”, navela je direktorka „Rio Sava Exploration”, firme ćerke kompanije „Rio Tinto”.

Na pitanje kako tumači nedavnu izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će Srbija „drugačije razgovarati” s „Rio Tintom”, Prodanovićeva je kazala da se projekat „Jadar” u svim svojim fazama razvijao u skladu sa zakonskom regulativom Republike Srbije i prema visokim standardima Evropske unije. „Jedan od prioriteta je otvorena komunikacija o svim aspektima projekta, i s tim ćemo nastaviti i u narednom periodu. Uvažavamo komentare da je potrebno da još više komuniciramo. Otvoreni smo za sve konstruktivne predloge i apelujemo da se rasprava o projektu vrati u okvire činjenica i nauke. Samo ’hladne’ glave možemo realno da sagledamo sve tehničke, ekonomske, socijalne i ekološke aspekte ’Jadra’. Naravno, sve ovo se odvija u okviru regulative koja se odnosi, ne samo na sprovođenje samog projekta, već i na druge aspekte, uključujući i zaštitu prava svih stranih investitora”, istakla je Prodanovićeva.

Upitana kada će biti završena i objavljena Studija uticaja na životnu sredinu projekta „Jadar”, Prodanovićeva je rekla da bi se završile Studije procene uticaja na životnu sredinu, neophodno je da se ishoduje odobrenje o eksploatacionom polju koje će potvrditi koordinate eksploatacionog polja. „Ovo odobrenje ne daje eksploataciona prava, niti dozvolu za izgradnju objekata. Studija procene uticaja na životnu sredinu za Projekat ’Jadar’ je regulatorni proces kojim rukovodi Vlada Srbije. Kao deo tog procesa, moramo pokazati na koji način ćemo maksimalno, u skladu sa zakonskim odrednicama, umanjiti potencijalne uticaje na životnu sredinu. Kada studije budu gotove biće, prema zakonskoj proceduri, predmet javne rasprave u kojoj će moći da učestvuju svi građani, da daju svoje komentare i sugestije. Finalnu ocenu studije doneće nezavisno telo – Tehnički komitet, koje formira Ministarstvo zaštite životne sredine”, objasnila je ona.

Prodanovićeva je istakla da ne postoji potpisan dokument između Republike Srbije i „Rio Tinta” u vezi sa sprovođenjem Projekta ’Jadar’ iz kojeg proizilaze obaveze za bilo koju stranu. „Potpisan je samo Memorandum o razumevanju, neobavezujući dokument koji potvrđuje da će strane potpisnice u dobroj volji i u zakonskim okvirima raditi zajedno na sprovođenju projekta. Ne postoji nijedan veći i kompleksan projekat koji bilo koja kompanija u bilo kom delu sveta može da sprovede bez aktivnog rada sa svim državnim i lokalnim organima. Takva je situacija i sa našim projektom i to nije ništa neuobičajeno”, kazala je direktorka.

Po njenim rečima, za kompaniju je najvažnije da se sve sprovodi u skladu sa zakonskom regulativom „na koju se kao investitor oslanjamo kako bismo osigurali da uživamo pravičan i ravnopravan tretman i zaštitu i bezbednost investicije”. „Odnosno, da se ni na koji način nezakonitim, nerazumnim ili diskriminatornim merama ne ugrožava naše ulaganje”, naglasila je Prodanovićeva.

Na pitanje da li postoji dokument na osnovu kojeg bi država Srbija bila u obavezi da „Rio Tintu” plati odštetu ukoliko se ne dobije dozvola za otvaranje rudnika, Prodanovićeva je kazala da je investicija kompanije „Rio Tinto” u Projekat „Jadar” investicija iz Ujedinjenog Kraljevstva, s obzirom na to da su osnivači „Rio Save” kompanije sa sedištem registrovanim u Londonu. „Investicija u ’Jadar’ je predmet zaštite Bilateralnog sporazuma između Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja. Taj sporazum je potpisan 2002. godine i ratifikovan 2004. godine. Srbija ima slične sporazume s mnogim stranim državama, i kao i svi ostali sporazumi, i ovaj sporazum predviđa međunarodno priznate mehanizme zaštite investicija”, objasnila je Prodanovićeva.

Upitana koliko je do sada „Rio Tinto” uložio novca u istražne radove i kupovinu zemlje na područjima gde je u planu eksploatacija rude i u zonama uticaja rudnika, Prodanovićeva je kazala da je za razvoj Projekta „Jadar” do sada opredeljeno 450 miliona dolara.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/Newsmax Adria

 

Izvor Politika, 24. decembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u