Грађани Бањалуке за тробојком Републике Српске током обележавања Дана Републике Српске, 09. јануар 2017. (Фото: Танјуг/Зоран Жестић)

Mediji: Otkriven dokument, Amerika razmišljala da prizna otcepljenje R. Srpske

„Naša argumentacija bi bila da, ako Bošnjaci ne mogu da ubede srpsku populaciju da je njihova budućnost u reintegraciji, nema svrhe blokirati mirno razdvajanje po uzoru na čehoslovački model“, navodi se u dokumentu

Amerika je ozbiljno razmišljala da dozvoli Republici Srpskoj referendum o otcepljenju dve do tri godine nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma i ponudi stvaranje konfederacije Srpske sa tadašnjom Jugoslavijom kako bi obezbedila završetak rata u BiH pre 1996. i američkih izbora.

Kako prenosi Srna, ovo je navedeno u dokumentu od 20. jula 1995. godine koji je Sendi Berger, savetnik za nacionalnu bezbednost tadašnjeg predsednika SAD Bila Klintona, poslao državnom sekretaru Medlin Olbrajt i ostalim najvišim zvaničnicima Klintonove administracije o predlozima kako okončati konflikt.

U dokumentu pod nazivom „Izlazna strategija za BiH“, a koji je pre dva dana pomenuo srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, navedena su dva moguća scenarija za završetak rata.

Prvi scenario se odnosi na brzi završetak konflikta i mirovni sporazum do kraja 1995. godine, a drugi predviđa mogućnost nastavka rata u 1996. godini, ukoliko sukobljene strane ne pristanu na dogovor u 1995.

Berger u dokumentu upozorava da je za SAD bolje konflikt završiti pre američkih predsedničkih izbora 1996. godine.

„Za nas je bolje suočiti se s ovim pitanjima ove godine nego da se bavimo operacijom povlačenja NATO-a tokom izborne kampanje, jer će stranke imati snažniju potrebu da nas ili pokušaju obrukati ili da nas uvuku u sukob. Odmah treba da počnemo konsultacije s našim saveznicima o našoj strategiji posle povlačenja“, napisao je Berger.

Berger je jasno upozorio da je za Ameriku bolje rat završiti u 1995. godini, ali da je svestan da srpskoj strani to ne odgovara jer je još bila vojno jača od bošnjačko-hrvatskih snaga, pa je u devet tačaka predložio kako da administracija Srbima ponudi ozbiljne ustupke.

Ukoliko Srbi ne bi pristali na podelu 49:51 odsto, Berger je predvidio mogućnost da Bošnjaci prihvate manje od 51 odsto u zamenu za nešto kvalitetniju teritoriju.

U četvrtoj tački je ponuda Srbima za veliku autonomiju srpskih područja i obimne specijalne i paralelne veze sa Srbijom.

„Ako bude neophodno, treba da pritisnemo Bošnjake da dozvole Srbima sprovođenje referenduma nakon dve do tri godine, kao što smo se složili u paketu iz 1993. godine. Naša argumentacija bi bila da, ako Bošnjaci ne mogu da ubede srpsku populaciju da je njihova budućnost u reintegraciji, nema svrhe blokirati mirno razdvajanje po uzoru na čehoslovački model“, navodi se u dokumentu, prenela je RTRS.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Zoran Žestić

 

Izvor Sputnjik, 31. decembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u