Deset najbogatijih u 2021. uvećali profit za 402 milijarde dolara

Na listi je devet milijardera iz SAD-a i Francuz Bernar Arno, vlasnik najveće svetske kompanije koja trguje luksuznim proizvodima

U 2021. godini deset najbogatijih ljudi na svijetu stekli su još 402 milijardi dolara, a na prvom mjestu je osnivač kompanija Tesla i Spejs iks Ilon Mask koji raspolaže sa 270 milijardi dolara, pokazuju podaci Blumbergovog indeksa.

Na listi je devet milijardera iz SAD-a i Francuz Bernar Arno, vlasnik najveće svjetske kompanije koja trguje luksuznim proizvodima.

Najbogatiji od njih je Mask koji je godinu počeo sa 156 milijardi dolara na računu. On je nedavno je objavio da će platiti više od 11 milijardi dolara poreza.

Maskova zarada u 2021. je manja od 140 milijardi, koliko je stekao godinu prije, međutim, dovoljna je da postane daleko najbogatija osoba na svijetu.

Iza Maska je Džef Bezos, vlasnik Amazona koji je u 2022. godinu ušao sa 190 milijardi dolara, odnosno „tek“ dvije milijarde više nego prethodne godine.

Na trećem mjestu je jedini milijarder na ovoj listi izvan SAD-a, Francuz Bernar Arno. On posjeduje ukupno 178 milijardi dolara, a u protekloj godini je zaradio 63 milijarde.

Na četvrtom mjestu je osnivač Majkrosofta Bil Gejts, koji je prošlu godinu započeo sa 132, a završio sa 138 milijardi dolara.

Slijedi suosnivač Gugla Lari Pejdž koji je u 2021. zaradio 46 milijardi dolara, pa je u 2022. ušao sa 128 milijardi dolara.

Iza njega je vlasnik Fejsbuka Mark Cukerberg koji je u protekloj godini zaradio 25 milijardi dolara, pa je u 2022. godinu ušao sa 125 milijardi.

Iza njega je Pejdžov kolega, suosnivač Gugla Sergej Brin, čija je zarada porasla za 43 milijarde dolara, pa tako ukupno ima 124.

Izvršni direktor Majkrosofta i vlasnik NBA košarkaškog tima Los Anđeles Klipers Stiv Balmer je zaradio skoro 40 milijardi dolara u protekloj godini, pa ukupno ima oko 120 milijardi dolara vrijednosti.

Investitor Voren Bafet je godinu završio sa profitom od 21 milijarde dolara, pa tako u svom posjedu sada ima ukupno 109 milijardi dolara.

Na desetom mjestu je predsjednik i osnivač Oraklea Lari Elison koji sa 27 milijardi zarade od prošle godine ima ukupno 107 milijardi dolara.

Jedanaesta na listi je Francuskinja – Fransoaz Betenkort Majers, nasljednica L’Oreal carstva, koja ima 94 milijardi dolara i najbogatija je žena na svijetu.

 

Naslovna fotografija: Blogging Guide on Unsplash 

 

Izvor dpa/Radio Slobodna Evropa, 02. januar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u