Васељенски патријарх Вартоломеј I потписује Томос о аутокефалности Православне цркве Украјине, Истанбул, 05. јануар 2019. (Фото: AP Photo/Emrah Gurel)

RPC: Vartolomej izazvao raskol u pravoslavlju poput onog iz 11. veka

Mitropolit Ilarion je naglasio da Ruska pravoslavna crkva žali zbog podele u svetskom pravoslavlju, do koje je došlo usled priznanja raskolničke crkve u Ukrajini od strane Carigradske patrijaršije

Trenutna situacija u pravoslavlju podseća na raskol iz 11. veka, kada je svađa carigradskog patrijarha i pape dovela do viševekovne podele crkve koja traje sve do danas, ocenio je mitropolit volokolamski Ilarion koji u RPC rukovodi spoljnim crkvenim vezama i odnosima.

U intervjuu novinskoj agenciji RIA Novosti, prvo je podsetio da je 2019. godine patrijarh aleksandrijski i cele Afrike Teodor Drugi priznao raskolničku Pravoslavnu crkvu Ukrajine. A da je Sinod Ruske pravoslavne crkve prethodnih dana odlučio da formira Afrički egzarhat RPC.

Mitropolit Ilarion je u nastavku ukazao:

„Krivicom carigradskog patrijarha stvorena je situacija kanonskog haosa u svetskom pravoslavlju. Situaciji u kojoj svaka pomesna crkva treba da se opredeli sa kim je: sa kanonskim pravoslavljem ili sa raskolnicima i samoosvećenima. Naša crkva je napravila svoj izbor, a zahvalni smo onim pomesnim crkvama koje čvrsto čuvaju svete kanone“.

Naglasio je da Ruska pravoslavna crkva žali zbog podele u svetskom pravoslavlju, do koje je došlo usled priznanja raskolničke crkve u Ukrajini od strane Carigradske patrijaršije. Pa nastavio:

„Ova situacija zaista veoma podseća na događaje iz sredine 11. veka. Tada su se sukobili carigradski patrijarh i papa. Došlo je do podele. Ne mislim da su papini legati, koji su ostavili ekskomunikacionu bulu na tronu Saborne crkve Svete Sofije pomišljali da će raskol trajati vekovima. A i da je carigradski patrijarh – preduzimajući uzvratne mere – jedva mogao da zamisli dugi raskol. Ali, crkve su krenule svojim putem. Vekovima je narastalo otuđivanje i tek su devet stoleća kasnije počeli stidljivi pokušaji zbližavanja“.

Ilarion je u ime RPC predočio Vartolomeju i Teodoru da prvi korak za izlazak iz postojećeg stanja mora biti povratak na stanje u kojem su bile pravoslavne crkve do 2018. godine, kada su odluke donošene saborno:

„Ali, teško je zamisliti da bi carigradski patrijarh želeo da se vrati na to stanje. On sada veruje da ima pravo da donosi odluke bez konsultacija sa drugim crkvama, protiv njihove volje i na njihovu štetu. A jerarsi Carigradske patrijaršije stalno nam govore: ‘Ukrajinska autokefalnost je svršen čin’. Pa, pošto je to tako, onda je i podela u svetskom pravoslavlju – svršen čin“.

Ilarion je dodao da se RPC moli za prosvetljenje carigradskog patrijarha i onih arhijereja koji su pod njegovim pritiskom priznali raskol.

„Smatramo da saborni um Crkve može da izleči raskol u svetskom pravoslavlju. Ali, na stvari moramo gledati realno: u uslovima kada su saborni mehanizmi na međupravoslavnom nivou uništeni – to je teško očekivati“.

Aleksandrijsku crkvu je osnovao apostol i jevanđelist Marko, a 451. godine dobila je status patrijaršije.

Njena kanonska teritorija danas su zemlje Severne, Centralne i Južne Afrike.

Aleksandrijska patrijaršija sada ima 27 mitropolija i četiri episkopije.

Starešina crkve je patrijarh aleksandrijski i sve Afrike Teodor Drugi.

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Emrah Gurel

 

Izvor Fakti, 02. januar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u