Amerika uvela sankcije Dodiku i ATV

„Dodik je narušio institucije BiH pozivom za povrat ovlašćenja i pokretanje stvaranja paralelnih institucija u Republici Srpskoj“, navodi se u saopštenju

Kancelarija za kontrolu stranih sredstava pri Ministarstvu finansija SAD danas je uvela sankcije srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i Alternativnoj televiziji zbog, kako se navodi, aktivnosti i prijetnji po stabilnost i teritorijalni integritet BiH.

Na internet stranici američkog Ministarstva finansija navodi se da se ovim postupkom ukazuje na, kako kažu, posvećenost administracije američkog predsjednika Džozefa Bajdena da se ukaže na odgovornost onih koji, između ostalog, „narušavaju stabilnost Zapadnog Balkana kroz korupciju i prijetnju mirovnim sporazumima“.

– Dodik je narušio institucije BiH pozivom za povrat ovlašćenja i pokretanje stvaranja paralelnih institucija u Republici Srpskoj – dodaje se u saopštenju.

Prema njihovom mišljenju, Dodikova, kako kažu, retorika podjela oslikava napore da ostvari ove političke ciljeve.

U saopštenju se navodi da ti postupci „narušavaju Dejtonski mirovni sporazum, stabilnost, suverenost i teritorijalni integritet BiH i samim tim širu regionalnu nestabilnost“.

 

Izvor RTRS, 05. januar 2022.

 

Reakcija Milorada Dodika

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da odluka SAD o uvođenju sankcija njemu i ATV-u je toliko besmislena da ne zna ni kako bi je komentarisao, a da zvuči suvislo.

– Možda je prvo što pada u oči vrijeme kada se ova odluka saopštava, dakle u predvečerje najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića. Istorijski smo kao narod napadani baš na velike praznike i znam da oni koji stoje iza ove odluke to znaju. Drugo što mi pada na pamet je da je zemlja koja se diči ljudskim pravima i slobodom medija sankcionisala upravo medij. Ako to nije napad na slobodu izražavanja i na slobodnu riječ, ne znam onda šta je – izjavio je Dodik Srni upitan da prokomentariše odluku SAD o uvođenju sankcija njemu i ATV-u zbog, kako se navodi, aktivnosti i prijetnji po stabilnost i teritorijalni integritet BiH.

Dodik je istakao da treće što mu pada na pamet jeste da je opet kažnjen, a da ne zna zbog čega.

– Prvi put su rekli da kršim Dejton, bez navođenja čime sam prekršio Dejtonski mirovni sporazum. Sada mi se, kako čujem, na teret stavlja i korupcija a da se protiv mene ni u BiH niti bilo gdje u svijetu ne vodi krivični postupak za korupciju – podsjetio je Dodik.

Srpski član Predsjedništva naglasio je da ničim nije doveo u pitanje ustavni poredak u BiH niti njenu stabilnost, te da ostaje nejasno šta su kreatori ovih sankcija imali na umu kada su odlučili da ga opet kazne.

– Ovo su sankcije koje je izlobiralo nekoliko američkih službenika koji ne dijele viziju BiH kakvu ja imam i kakva je potpisana 1995. Ako misle da će me ovako disciplinovati grdno se varaju. Ja tek sada dobijam novi motiv da se borim za prava koja nam se otimaju 26 godina.

Odluka SAD da me opet sankcionišu došla je uoči obilježavanja 30 godina postojanja Republike Srpske što, takođe, treba da primjetim i trebalo bi, tako oni misle, da me pokoleba u borbi za prava Republike Srpske. Bojim se da je sve što su uradili malo da bi me zaustavili, jer ja nisam biran da bih zastupao američke, već interese naroda Republike Srpske. Dok god se budem bavio ovim poslom tako će biti – poručio je Dodik.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Izvor Srna/RTRS, 05. januar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u