People take part in a protest against LPG cost rise following the Kazakh authorities' decision to lift price caps on liquefied petroleum gas in Almaty, Kazakhstan January 4, 2022. Reuters/Pavel Mikheyev

Portal Fakti: Iza nereda u Kazahstanu stoje SAD, V. Britanija i Turska

„Sve je gotovo isto kao u Minsku prošle godine, a za razliku od Kijeva 2014. – zasad nema paljenja automobilskih guma“, navode Fakti

Amerikanci i Britanci pokušavaju da u Kazahstanu izvedu ulični državni udar kakav su uspešno izveli u Kijevu 2014, ali nisu uspeli da 2020. izvedu u Belorusiji.

Uz značajnu ulogu Turske iz drugog plana, uspeli su da „nezadovoljni narod“ izvedu na trgove i ulice 14 kazahstanskih gradova. Sve je gotovo isto kao u Minsku prošle godine, a za razliku od Kijeva 2014. – zasad nema paljenja automobilskih guma.

Dobro organizovani mladi muškarci – mnogi sa palicama i parolama kakve se ne pišu spontano i flomasterom – vode male ulične bitke sa policijom. Hvataju se i onoga što im usput padne pod ruku.

Policija koristi pendreke, suzavac i šok-bombe…

U sve se uključio i Telegram kanal NEXTA preko kojeg je zapadna (i poljska) agentura dirigovala demonstracijama u Belorusiji sračunatim ne samo na rušenje vlasti Aleksandra Lukašenka, nego i na odvajanje te zemlje od Rusije.

U Almatiju se našao i reporter Mediazone, koja je u Rusiji proglašena za „stranog agenta“, sa plasiranom tvrdnjom da je gledao paljenje šest policijskih vozila…

Najžešći sukobi dogodili su se u centru Almatija, nekadašnjeg glavnog, a i do danas najvećeg grada Kazahstana. Tačnije: ispred gradske kuće (Akimata), na samo nekoliko stotina metara od „rezervne“ rezidencije šefa države.

Ceo centar grada je tokom dva-tri sata bio pod dimom koji otežava disanje.

Prvo se okupilo oko hiljadu ljudi koje su snage bezbednosti uspele da potisnu iz centra, ali su se oni ponovo grupisali po obližnjim ulicama.

Bilo je razbijanja izloga i paljenja policijskih automobila (najmanje četiri, jedan je odleteo u vazduh)…

Odjeknulo je i više eksplozija.

Bilo je i pucanja. Navodno gumenim mecima.

Još masovnije demonstracije su buknule u glavnom gradu Kazahstana Nursultanu, Žanaozenu i Aktauu. U ovom drugom je na ulicama bilo najmanje 7.000 mladih.

Telegram kanal „Vojni komentator“ objavio je da se preko interneta u previranja u Kazahstanu „aktivno uključuju veterani protesta u Ukrajini i Belorusiji“.

Za potpaljivanje nemira iskorišćena je dozvola Ministarstva energetike da se od 1. januara cena tečnog (naftnog) gasa formira na elektronskoj berzi, što je dovelo do njegovog drastičnog, dvostrukog poskupljenja.

Predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev obratio se naciji, a posebno mladima sa apelom da ne udaraju na državu i zakon. Upozorio je da se radi o „provokacijama iznutra i spolja“ i objavio: „Juriši na sedišta državnih institucija apsolutno su nezakoniti. To su prestupi za kojima će uslediti kazne! Vlast neće pasti!“.

Simptomatično je da se obratio na – ruskom jeziku!

Verovatno i zbog brojne ruske manjine u zemlji, ali je to možda primarno bila poruka stranim silama koje stoje iza nemira.

Obećao je da će specijalna državna komisija razmotriti zahteve demonstranata i pokazao spremnost da cena tečnog gasa, na kojem mnogi voze automobile, bude osetno smanjena…

 

Naslovna fotografija: Reuters/Pavel Mikheyev

 

Izvor Fakti, 04. januar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u