Godišnjica upada na Kapitol hil – Bajden se sprema da optuži Trampa

Godinu dana posle upada u zgradu Kongresa, Amerikanci su i dalje podeljeni, prema anketama, šta se tog dana desilo

U pokušaju da preokrenu rezultate predsedničkih izbora 6. januara prošle godine, pristalice Donalda Trampa upale su u sedište Kongresa na Kapitolu. Pet osoba poginulo je u neredima. Godinu dana kasnije, američki predsednik Džozef Bajden sprema se da optuži Trampa za upad. Amerikanci podeljeni u oceni tog događaja.

Džozef Bajden obeležiće prvu godišnjicu napada na američki Kapitol, saopšteno je iz Bele kuće.

Bajden će se u obraćanju, kako je saopšteno, direktno osvrnuti na ulogu bivšeg predsednika u napadu i njegove pokušaje da odvrati pažnju ili umanji značaj tog događaja.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki, na konferenciji za novinare, najavila je da se američki predsednik sprema da optuži Trampa za upad.

„Predsednik Bajden će izneti značaj onoga što se dogodilo na Kapitolu i jedinstvenu odgovornost predsednika Trampa za haos i pokolj, koji smo videli“, izjavila je Psaki.

Dodala je da će Bajden „snažno odbaciti laži koje je širio bivši predsednik u pokušaju da obmane američki narod i svoje pristalice, kao i da odvrati pažnju od njegove uloge u onome što se dogodilo“.

„Predsednik će govoriti o istini koja se dogodila, a ne o lažima koje su neki od onda širili i opasnosti koju je to predstavljalo po vladavinu prava i naš sistem demokratskog upravljanja“, istakla je.

Američki predsednik na Kapitolu govoriće sa potpredsednicom Kamalom Haris.

Najava iz Bele kuće je stigla neposredno nakon što je saopšteno da bivši predsednik Donald Tramp otkazuje svoju konferenciju povodom godišnjice, koja je trebalo da bude održana 6. junuara na njegovom imanju Mar-a-Lago na Floridi, navodno na nagovor savetnika, prenosi Gardijan.

Godinu dana posle upada u zgradu Kongresa, Amerikanci su i dalje podeljeni, prema anketama, šta se tog dana desilo.

Desetine hiljada pristalica Donalda Trampa okupilo se 6. januara u centru Vašingtona u poslednjem pokušaju da preokrenu rezultate predsedničkih izbora pred zasedanje Kongresa koji je trebalo da potvrdi glasove elektora. Probili su zaštitnu ogradu i upali u zgradu Kongresa.

Pet osoba poginulo je u neredima, od toga jedan policajac, a na desetine njih je povređeno.

Nekoliko sati kasnije, nakon što su federalne agencije za sprovođenje zakona i vojska uspeli da ponovo uspostave kontrolu nad Kapitolom, članovi Kongresa potvrdili su Bajdenovu pobedu na izborima.

Kompanija Tviter blokirala je Donaldu Trampu 7. januara nalog na toj društvenoj mreži, koju je smatrao glavnom polugom za komunikaciju sa svojim biračima, kao i Fejsbuk, Instagram, Jutjub, Snepčet.

Na dešavanja u Vašingtonu reagovali su brojni svetski zvaničnici na društvenim mrežama koji su dali podršku Džozefu Bajdenu, poput generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, predsednika Evropskog parlamenta Dejvida Sasolia, premijera Velike Britanije Borisa Džonsona, bivšeg predsednika SAD Džordža Buša.

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Manuel Balce Ceneta

 

Izvor Tanjug/Gardijan/RTS, 06. januar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u