Beograd, 28. februrara 2020.- Srpski clan Predsednistva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik govori na svecanom prijemu povodom 9. januara - Dana Republike Srpske. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

O. Kesić: Sankcije protiv Dodika su pokazatelj nedostatka snage SAD

„Sankcije su priznanje nedostataka snage američke adiministracije i nedostatka energije da ozbiljnije uđu u probleme koji se postavljaju u BiH”

Šef Predstavništva Republike Srpske u SAD Obrad Kesić ocenio je večeras da su sankcije Ministarstva finansija SAD kojim je obuhvaćen i član Predsedništva BiH i lider Stranke nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik – ništa drugo do odraz nedostaka snage američke administracije.

„Sankcije su priznanje nedostataka snage američke adiministracije i nedostatka energije da ozbiljnije uđu u probleme koji se postavljaju u BiH”, rekao je Kesić za Tanjug.

Kesić kaže da je taj stav koji koristi administracija SAD – korupcija, postao dobro poznat.

„Čak je reditelj Oliver Stoun rekao da se sada umesto raketa i bombardovanja koriste optužbe za korupciju koje služe za rušenje vlasti koja ne želi da bude poslušna iz ugla Vašingotna”, ocenio je Kesić.

Dodao je da se u tom kontekstu vidi da su sankcije usmerene da bi se došlo do pritiska na rukovodstvo RS, na izabrane predstavnike RS da odustanu od borbe za povratak na Dejton, za povratak nadležnosti ilegalno otetih od strane visokih predstavnika koji sebi dopuštaju da budu bahati i „izigravaju guvernere za okupaciju BiH”.

„U tom kontekstu ništa se neće promeniti, ništa što se tiče RS. Od strane RS možete očekivati da će svi koji su uključeni u borbu za opstanak RS biti još odlučniji što se tiče komunikacije sa predstavnicima američke administracije i u odbacivanju svih pritisaka koji dolaze od Vašingtona i pojedinačnih članova EU”, naveo je Kesić.

Prema njegovim rečima, taj potez dolazi u vreme kada su se bošnjačka strana i bošnjački političari povukli iz pregovora o izmenama izbornog zakona sa Hrvatima i kada govore da nisu uopšte spremni da pregovaraju sa predstavnicima RS o nužnim izmenama – ključnim pitanjima koja su BiH uvela u krizu.

Kesić je dodao da treba imati na umu da američka administracija pokazuje da je ‘bezmoćna’, da ne može ništa osim da potegne za onim što su mesecima govorili i da vrše pritisak na RS i mimo svega što njihovi predstavnici, poput Gabrijela Eskobara, znaju da su ključni problemi za budućnost BiH vezani ne samo za pitanje RS nego za pitanje Federacije.

„To je taj sukob između onih koji žele da stvore unitarnu, visokocentalizovanu državu, a to su Bošnjaci i bošnjačke stranke i onih koji žele ono što je temelj Dejtona”, ukazao je Kesić.

U tom kontekstu, sankcije su, kako je ponovio, priznanje nemoći američke administracije i neće doprineti rešavanju problema koji se gomilaju u BiH.

Podsetio je da Milorad Dodik već više godina ima sankcije i da je sada, kako može da proceni, dodatna reč – korupcija, kao dodatna klasifikacija sankcija.

Kesić je, takođe, podsetio da su se ranije sankcije Dodiku odnosile na neposlušnost, ugrožavanje Dejtonskog sporazuma i stabilnost BiH.

Na pitanje o tome da su neki mediji preneli da je Dodik rekao da će RS na sankcije odgovoriti sankcijama, Kesić kaže da je to izvađeno iz konteksta.

„Sarkazam u Dodikovom odgovoru je zloupotrebljen i predstavljen je na pogrešan način”, rekao je Kesić i naglasio da je bio pored Dodika kada je to govorio.

„Sam je rekao da je to sarkazam kojim govori”, rekao je Kesić i ocenio da mediji koji su preneli drugačije pokazuju koliko su pristrasni i koliko urušavaju imidž ne samo Milorada Dodika već i imidž RS.

Dodik, kako kaže, nije pretio, on je komentarisao da na ovakve vrste pritisaka koji u poslednje vreme idu stalno ka RS i njemu lično treba odgovoriti tako što treba odbaciti pritisak i tako što tim ljudima koji koriste pretnje kao deo diplomatije vratiti porukom da se bave korupcijom u sopstvenoj zemlji.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Sava Radovanović

 

Izvor Politika, 05. januar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u