Vučić: Zabrinut sam zbog obrazloženja sankcija, imaćemo pitanja za Amerikance

„Reč je o veoma komplikovanim stvarima koje nisu za hitnu reakciju, posebno ne brzopletu, jer ovo donosi brojne izazove ne samo za Srpsku već i za Srbiju“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će 10. ili 11. januara razgovarati sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i sa predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović o aktuelnoj situaciji i poručio da Srbija ni u jednoj tački ne samo da se neće saglasiti sa sankcijama već ni na koji način neće provoditi sankcije protiv pripadnika svog naroda i predstavnika srpskog naroda u BiH i Republici Srpskoj.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara da prokomentariše sankcije koje su SAD uvele Dodiku i Alternativnoj televiziji baš uoči obeležavanja 30 godina postojanja Republike Srpske i da li to vidi kao kršenje medijskih sloboda, iako je Dodik izjavljivao da poštuje Ustav BiH.

„Već 10. ili 11. januara ću razgovarati sa Dodikom i Cvijanović. Reč je o veoma komplikovanim stvarima koje nisu za hitnu reakciju, posebno ne brzopletu, jer ovo donosi brojne izazove ne samo za Srpsku već i za Srbiju”, naveo je on, preneo je Tanjug.

Mogu u jednoj rečenici da kažem, pre svih naših analiza i promišljanja o budućem ponašanju i razgovora sa predstavnicima srpskog naroda i Republike Srpske, a to je da Srbija svakako nije ni srećna niti misli da je rešenje u sankcijama i nema nikakve sumnje da se Republika Srbija ni u jednoj tački ne samo da se neće saglasiti već ni na koji način neće provoditi sankcije protiv pripadnika svog naroda i predstavnika srpskog naroda u BiH i Republici Srpskoj, poručio je Vučić.

„Moramo da održimo racionalne i da čuvamo pristojne i korektne odnose sa Amerikancima, velika su sila, a sa druge strane nećemo da vraćamo vreme u kome su podizane blokade i barikade prema političkim predstavnicima našeg naroda na Drini”, istakao je Vučić odgovarajući na novinarsko pitanje da li ove mere i pritisak na RS i Dodika donose pomirenje ili produbljivanje međuetničkih tenzija.

Vučić je istakao da je zabrinut zbog sankcija Dodiku i nekim licima u RS, ali kaže da je još zabrinutiji zbog obrazloženja sankcija da je Alternativna TV deo korupcionaškog sistema.

„Imaćemo mnogo pitanja za američku administraciju oko nekih drugih medija i veza sa kriminalom i korupcijom na koja nam se čini da je nemoguće pružiti adekvatan odgovor. Ali, to ćemo ostaviti za vreme posle Božića. Razgovarao sam juče i sa Dodikom i Cvijanović i nastavićemo razgovore u danima pred nama”, dodao je Vučić.

O uslovima za održavanje referenduma odlučiće Vlada

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, povodom poziva organizacije CRTA Vladi i Kriznom štabu da se izjasne da li postoje epidemiološki uslovi za održavanje referenduma, da se ne bavi time, ali mu je, kaže, interesantno da se uslovi ne dovodi u pitanje kada je reč o protestima.

„Ne bavim se time. Što se mene tiče, to je pitanje za Vladu i njihove procene. Moguće je da će da prihvati, moguće je da neće, ali mi je uvek interesantno da kada treba da se prave protesti, ako treba nekog da biju, da sprečavaju, onda epidemiološke mere nisu problem, ali ako treba nešto da se uradi u korist države, onda jesu”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara.

Kako kaže, kada treba da se izađe na izbore, da se ostvare demokratska prava, onda počinje da se govori o epidemiološkim merama.

„Moguće je da će Vlada to da prihvati, ne bih do kraja da ulazim u to. Ne moram da mislim kao vlada”, rekao je Vučić, preneo je Tanjug.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Zoran Žestić

 

Izvor Politika, 06. januar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u