Si Đinping: Kina podržava Kazahstan u borbi protiv „obojene revolucije“

„Peking se odlučno suprotstavlja spoljnim silama koje namerno stvaraju nestabilnost u Kazahstanu i podstiču obojenu revoluciju“, saopštio je Si u poruci predsedniku Kazahstana Kasimu Žomartu Tokajevu

Kina se oštro protivi spoljnim silama koje pokreću nemire i podstiču „obojenu revoluciju“ u Kazahstanu, izjavio je kineski predsednik Si Đinping.

„Peking se odlučno suprotstavlja spoljnim silama koje namerno stvaraju nestabilnost u Kazahstanu i podstiču obojenu revoluciju“, saopštio je Si u poruci predsedniku Kazahstana Kasimu Žomartu Tokajevu, prenosi Centralna televizija Kine.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Van Venbin takođe je rekao da se Kina snažno protivi tome da bilo koje spoljne sile ciljano podstiču nasilje u Kazahstanu i izazivaju društvene potrese.

„Kineska strana podržava sve napore kazahstanskih vlasti koje će pomoći da što pre izađu na kraj sa haosom i snažno se protivi da spoljne sile svesno izazivaju društvene potrese i podstiču nasilje u Kazahstanu“, istakao je diplomata na brifingu.

Prema njegovim rečima, Peking je spreman da pruži neophodnu podršku zemlji kako bi joj pomogao da prevaziđe poteškoće.

„Kina je, kao bratski sused i stalni strateški partner Kazahstana, spremna da učini sve kako bi kazahstanskoj strani pružila neophodnu podršku i pomogla joj da se nosi sa problemima“, dodao je.

Na pitanje novinara kakvu ulogu Šangajska organizacija za saradnju (ŠOS) može da ima u poboljšanju situacije u Kazahstanu, Van je odgovovorio da Kina, kao i druge zemlje-članice ŠOS-a, posvećuju povećanu pažnju situaciji u toj zemlji.

Kako kaže, sve te države smatraju da će kazahstanske vlasti uspeti da reše problem na pravi način i spremne su da doprinesu da ŠOS igra aktivnu ulogu u stabilizaciji situacije.

„Održavanje bezbednosti i stabilnosti zemalja-članica ŠOS-a je ključni cilj i zadatak organizacije“, istakao je portparol.

U Kazahstanu su 2. januara izbile demonstracije zbog drastičnog skoka cena gasa, a potom su protesti prerasli u nerede. Predsednik Kasim Žomart Tokajev se obratio ODKB za pomoć.

Podsetimo, deklaraciju o osnivanju Šangajske organizacije za saradnju, koja predstavlja političku, ekonomsku i vojnu alijansu, potpisale su u Šangaju Kazahstan, Kirgizija, Kina, Rusija, Tadžikistan i Uzbekistan. Indija i Pakistan su se 2017. godine pridružile organizaciji.

 

Izvor Sputnjik, 07. januar 2022.

 

Putin i Tokajev u više navrata razgovarali o Kazahstanu

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je o situaciji u Kazahstanu u više navrata telefonom sa kazahstanskim predsednikom Kasimom Žomartom Tokajevim.

Putin je juče i danas razgovarao i sa liderima drugih zemalja u okviru vojnog saveza Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, preneo je Rojters.

Čini se da su snage bezbednosti stavile danas pod kontrolu ulice glavnog grada Kazahstana nakon višednevnog nasilja, a predsednik koga podržava Rusija rekao je da je naredio svojim trupama da „pucaju i ubijaju kako bi ugušili ustanak u zemlji“.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Carlos Garcia Rawlins

 

Izvor Tanjug/B92, 07. januar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u