Srpska ima strategiju za opstanak i neće odstupiti

Može li Srpska u 2022. očekivati nešto drugačije od udaraca koje joj nanose stimulisani portali, sajtovi, blogeri, TV stanice i nevladine organizacije na stranim donacijama?

Deveti januar je prilika da se istaknu zastave, ali i da Ulicom kralja Petra I Karađorđevića prodefiluju špaliri policije, omladine, sportskih klubova, boračkih organizacija.

Šest špalira kadeta Policijske akademije pratiće pripadnici specijalnih jedinica, žandarmerije, špaliri studenata.

Samo će nevladine organizacije biti predstavljene sa preko dvije hiljade učesnika.

Povodom 30 godina Republike, biće kao nikad mladosti u svečanom defileu, nikad više ponosa i radosti. Uprkos svemu.

Da oni kojima Srpska nije na srcu neće mirovati svjedoči pokušaj paljenja srpske zastave u Vojkovićima na Ilidži, nedavna provokacija kada je automobil sa ratnom zastavom tzv. Armije BiH prošao Istočnim Sarajevom, svakodnevno isijavanje mržnje na društvenim mrežama.

Na to smo se nekako i navikli. Ono što je karakteristično za nastupajuću godinu jeste da je izborna. Tako stvari postaju složenije.

Trusna 2018.

Prethodna izborna godina bila je 2018. Ostaće upamćena po politizaciji jedne tragedije, kada se smrt jednog mladića nastojala prikazati kao državni projekat u koji su bili umiješani svi, od policije do vrha države.

Dosad neviđena manipulacija na prostoru Srpske bila je podržana od opozicionih partija, stranih ambasada, političkog Sarajeva i stimulisanih medija.

Šta je bio njihov zajednički interes?

Jednima dolazak na vlast, drugima urušavanje Srpske do potpunog nestanka.

Udruženi poduhvat kulminaciju je imao 5. oktobra, kada je veliki miting na Trgu Krajine trebalo da se završi napadom na policiju i upadom u Narodnu skupštinu, što je klasika u svim priručnicima za obojene revolucije.

Skupština je narodna, zato je narod u njoj – te rečenice držali su se demonstranti od Beograda do Ukrajine, odnosno u svim zemljama koje su opustošile obojene, bolje rečeno crne revolucije.

Davor Dragičević sa ostalim demonstrantima tokom protesta „Pravda za Davida“ u Banjaluci 2018. godine (Foto: Snimak ekrana/Jutjub/FACE HD TV)
Davor Dragičević sa ostalim demonstrantima tokom protesta „Pravda za Davida“ u Banjaluci 2018. godine (Foto: Snimak ekrana/Jutjub/FACE HD TV)

A izabrani datum, 5. oktobar, imao je svoju simboliku. U talasu narodnog nezadovoljstva tog dana je 2000. godine svrgnut Milošević, o kreatorima velikog protesta će nas upoznati Tim Maršal u sada već kultnoj knjizi Igra senki – Petooktobarska smena vlasti.

Vlast DOS-a opustošila je Srbiju u ekonomskom, vojnom i političkom smilsu. Stoga Peti oktobar u srpskom narodu ima negativnu konotaciju, ali toga u nadležnim ambasadama nisu bili svjesni. Ali, banjalučka replika Petog oktobra nije uspjela zbog čvrstine policije, iza koje je stajala odlučna vlast.

Banjalučki petooktobarci nisu imali hrabrosti da napadnu institucije Srpske najviše zbog ledonohladnog izraza lica ministra Lukača, kojeg i stranci nazivaju Ice man.

Tako su Dragana Lukača još 1997. godine opisali analitičari CIA: visokomoralan, ne odstupa od svojih ubjeđenja, ledeno hladan.

Svečani defile 2018. godine, kada je MUP Srpske predstavio Zastavni vod u svečanim uniformama, pokazao je da Srpska ne preza od ispoljavanja simbola državnosti i da u Srpskoj znaju da simbolikom izraze svoju misao i osjećanja.

Uniforme su i po boji i po kroju skoro identične uniformama Garde Vojske Srbije. Razlika je jedino u ruskoj šapki.

Odlike državnosti predstavljene na defileu bile su povod za bijes Sarajeva i za mitinge koji su u Banjaluci trajali tokom cijele 2018. godine.

„Dodik pobijedio i strane ambasade i obavještajne službe, a i Soroša i njegove pulene“ – bio je naslov teksta koji sam na portalu Sve o Srpskoj objavio 5. novembra, nakon što su rezultati opštih izbora bili potpuno izvjesni.

Srpska ima odgovor

Knjigu U dvorištu malih Rusa, u kojoj je sabrano sve što sam te 2018. napisao, završio sam tekstom pod naslovom „Dodikovi stavovi iznijeti Palmeru dokaz su da Srpska ima strategiju i za opstanak“.

Pasus kojim završavam pomenuti tekst doslovce glasi: „Posljednji je momenat da se napravi strategija u kojoj će biti definisano gdje smo, s kim smo, i kuda idemo. Sudeći prema čvrstom stavu koji je Milorad Dodik iznio u razgovoru sa Metjuom Palmerom, ta strategija u Republici Srpskoj postoji.“

Koliko sam tada bio u pravu svjedoči inicijativa o vraćanju otetih nadležnosti, koju je upravo Dodik pokrenuo.

Srpski član Predsejdništva BiH Milorad Dodik vrši smotru trupa i ljubi zastavu RS tokom obeležavanja Dana Republike Srpske, Banjaluka, 09. januar 2018. (Foto: Ministarstvo odbrane RS)
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik vrši smotru trupa i ljubi zastavu RS tokom obeležavanja Dana Republike Srpske, Banjaluka, 09. januar 2018. (Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije)

Palmer i drugi predstavnici međunarodne zajednice u BiH (koja se svodi na OHR, američku i britansku ambasadu) i dalje su tu, sa istom politikom. Ono što se suštinski promijenilo jeste ojačana pozicija Rusije, uz koju je i Kina, u odbrani Srpske. Ispravnije bi bilo reći „u odbrani Dejtona“, jer se sve što zvaničnici i institucije Srpske traže svodi na povratak Dejtonskom mirovnom sporazumu, koji je, zahvaljujući stranom intervencionizmu, iskrivljen do neprepoznavanja.

Vremenom, i drugi su digli glavu da pomognu obespravljenom srpskom narodu u BiH, prvenstveno Vlada Mađarske, ali se na razumijevanje naišlo i u Hrvatskoj, Sloveniji…

U Sarajevu najprije nevjerica, zatim zveckanje oružjem, a potom ispoljavanje mržnje prema svakome ko nije za unitarnu BiH.

Postalo je jasno da Srpska ima strategiju za opstanak i da od nje neće odstupiti.

Zašto je važno sada na početku 2022. govoriti o 2018. godini?

Zato što je izborna i zato što protivnici Srpske nisu odustali od namjere da ona politički nestane. Izbori su prilika za promjenu vlasti, koja se pokazala kao tvrdokorna i nepokolebljiva. Agenti haosa neće mirovati.

Za očekivati je da dođe do eskalacije njihovog bijesa odmah nakon Dana Republike i ispoljene snage Srpske.

Možemo li očekivati nešto novo i drugačije od udaraca koje nam neprekidno zadaju stimulisani portali, sajtovi, blogeri, TV stanice i nevladine organizacije na stranim donacijama?

Mali su izgledi da će se nešto slično dogoditi. Probrani mediji treba da pripreme atmosferu za održavanje protesta i performansa, a sve skupa treba da utiče na javno mnjenje Srpske, kako bi na izborima pobijedili oni koji su po volji ambasada, i koje javno hvali Izetbegović.

Lider SDA Bakir Izetbegović tokom uključenja u emisiju BN televizije sa opozicionim prvacima Republike Srpske nakon sednice Skupštine RS o prenosu nadležnosti, 11. decembar 2021. (Foto: Snimak ekrana/Jutjub/BN TELEVIZIJA)
Lider SDA Bakir Izetbegović tokom uključenja u emisiju BN televizije sa opozicionim prvacima Republike Srpske nakon sednice Skupštine RS o prenosu nadležnosti, 11. decembar 2021. (Foto: Snimak ekrana/Jutjub/BN TELEVIZIJA)

Sa te strane na institucije Srpske stizaće optužbe za kriminal i korupciju.

Srpska će odgovoriti vraćanjem otetih nadležnosti.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Miloš Milivojević

 

Izvor sveosrpskoj.com

 

BONUS VIDEO:

Politika
Pratite nas na YouTube-u