S. Trifković o budućnosti R. Srpske: Tri razloga za optimizam

„Imaće i Bošnjaci svoje pravo i svoje parče 1/1, ali to neće ići dalje od onoga što Srbin nastanjuje, poseduje i gde su srpski grobovi i gde su srpske crkve“

Istoričar prof. dr Srđa Trifković čestitao je Republici Srpskoj 30. godina od osnivanja.

– Prošle su pune tri decenije od osnivanja Republike Srpske i to je značajan period u istoriji ma kog naroda. Tri decenije nije mali period, ali veličina uspjeha srpskog naroda zapadno od Drine da realizuje svoje viševijekovne težnje i aspiracije koje su legalne i legitimne, koje su i moralno opravdane i koje su sa svakog međunarodno-pravnog stanovišta neporecive je okupana krvlju mladih srpskih vojnika koji su od Drine na istoku, do krajnjih špiceva Krajine na sjeverozapadu, do Hercegovine na jugu branili tekovine Republike Srpske u trenucima kada je izgledalo da joj ni sa jedne strane pomoći nema – rekao je Srđa Trifković i podsjetio na barijeru na Drini.

Stvari izgledaju daleko bolje nego što su onda izgledale, uvjeren je profesor.

– Rekao bih da sa velikim optimizmom možemo gledati napred iz tri razloga. Kao prvo, američka imperija, koja je protivno svakoj logici i razumu raširila svoje pipke širom svijeta poslije završetka Hladnog rata (umjesto da se Amerika vrati kući, kao što bi bilo logično i u duhu tvoraca nacije), više nije sposobna da proizvede one efekte i one političke rezultate koje očekuje. To se vidi iz neuspjele inicijative njenih emisara na ovim prostorima, a prije svega Gabrijela Eskobara, da zastraše Srbe praznom puškom. Kao drugo, Evropska unija više nije bespogovorno poslužno oružje američke politike kao u vrijeme ranih devedesetih kada su uslijedile prve intervencije NATO-a van svoje zone djelovanja, a to su bili napadi na položaje Vojske Republike Srpske. Unutar EU imamo dvije crne ovce. Mađarska i Poljska nikome neće uvoditi sankcije jer su i same žrtve sankcija globalističke elite iz Brisela. Kao treće, zato što su i Srbi dovoljno sazreli – rekao je istoričar.

Ipak, profesor je sa žaljenjem dodao da konsolidacija političkog bića još nije dostigla željeni nivo.

– Vidjeli smo, po mom mišljenju, sramni nedolazak opozicije na produžetak sjednice Republike Srpske 10. decembra – rekao je Srđa Trifković i dodao da je „front“ prema spoljnom neprijatelju neophodan za efikasnu odbranu od pritisaka.

Istoričar je objasnio da i u Izraelu postoje politička prepucavanja, ali nikom ne pada na pamet da stvori pakt sa Hamasom ili Hezbolahom da bi ostvarili svoje ciljeve.

– Ipak, u Republici Srpskoj postoje političari koji više mrze Milorada Dodika nego što vole Republiku Srpsku – objasnio je profesor.

Srđa Trifković podsetio je na svoje reči da je BiH zapravo „mrtvac koji hoda“.

– To je jedan Frankenštajnov monstrum koji funkcioniše samo i isključivo voljom svojih spoljnih mentora koji ga drže priključenim na aparatima na veštačku animaciju – rekao je Srđa Trifković i najavio raspad takve države čim spoljni mentori ne budu više imali volje i snage da ga drže „na aparatima“.

– Imaće i Bošnjaci svoje pravo i svoje parče 1/1, ali to neće ići dalje od onoga što Srbin nastanjuje, poseduje i gde su srpski grobovi i gde su srpske crkve – izjavio je profesor.

 

Autor S. Rajković

 

Naslovna fotografija: Medija centar Beograd

 

Izvor Večernje novosti, 09. januar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u