Španija predlaže da se virus COVID-19 tretira kao grip

Predlog španskog premijera je da se napusti sistem detaljnog praćenja novih zaraženih i njihovih kontakata te da se primenjuje monitoring kao u slučaju gripa

Španski premijer Pedro Sančez pozvao je evropske kolege na raspravu o tome treba li COVID-19 da počne da se tretira kao endemska bolest, odnosno grip.

Razlog zbog čega Španci razmišljaju o promeni pristupa je drastičan pad stope smrtnosti nakon infekcije virusom SARS-CoV-2. Predlog španskog premijera je da se napusti sistem detaljnog praćenja novih zaraženih i njihovih kontakata te da se primenjuje monitoring kao u slučaju gripa.

U Španiji, kao i u nizu drugih zapadnoevropskih zemalja, već duže vreme beleži se značajno manji broj preminulih u odnosu na broj zaraženih, pa je logično promeniti pristup pandemiji. Međutim, kako navodi Jutarnji list, pitanje je da li se ležernije epidemiološke mere mogu primeniti u grupi epidemiološki neuspešnih članica EU, među kojima je u zadnjem talasu i Hrvatska. Naime, u Španiji registruju značajan rast broja zaraženih, ali ne i preminulih, dok u Hrvatskoj raste i broj preminulih.

„Verujem da imamo uslove za oprezno lagano otvaranje debate na tehničkom nivou i nivou zdravstvenih profesionalaca i evropskom nivou o proceni evolucije bolesti kroz više parametara“, izjavio je Sančez za Kadena SER radio.

Španski premijer je potvrdio i da je njihov zdravstveni sistem već pripremio predlog novog sistema monitoringa u kojem više neće biti potrebno da se beleži svaka nova infekcija, kao i da ljudi sa simptomima neće nužno biti testirani. Drugim rečima, Španci pripremaju prelaz s univerzalnog nadzora epidemije, na ograničeni nadzor, kao što se čini kada je u pitanju širenje gripa. Španski zdravstveni sistem već je smanjio period neophodne izolacije, a odustali su od karantina celih razreda u školama.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Phil Noble

 

Izvor Politika, 12. januar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u