Заставе Русије и Сједињених Држава окачене на мосту у Женеви уочи састанка Владимира Путина и Џозефа Бајдена (Фото: Mikhail Metzel/TASS)

Moskva: Ako SAD uvedu sankcije Putinu, to će značiti prekid odnosa

„Uvođenje sankcija protiv šefa države i protiv lidera Rusije je mera bez presedana koja je uporediva sa prekidom odnosa“, rekao je Peskov

Potencijalno uvođenje novih sankcija Sjedinjenih Američkih Država, nakon kojeg će neizbežno uslediti odgovor Rusije, u ravni je sa inicijativom za prekid odnosa, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Radi se o sankcijama koje se, s obzirom na neizbežan adekvatan odgovor, faktički mogu poistovetiti sa inicijativom za prekid odnosa. Formulisanje tih sankcija je, na kraju krajeva, nemoguće drugačije tumačiti. Uvođenje sankcija protiv šefa države i protiv lidera Rusije je mera bez presedana koja je uporediva sa prekidom odnosa… Šta je Rusija spremna da učini? Rusija je uvek spremna i uvek će činiti ono što najbolje odgovara interesima naše zemlje“, rekao je portparol, komentarišući predlog zakona o novim sankcijama koje bi Vašington mogao da uvede Rusiji i ruskom lideru ukoliko situacija u Ukrajini eskalira.

Peskov smatra da su vesti o mogućim novim sankcijama dok traju pregovori o bezbednosti pokušaj vršenja pritiska na Rusiju.

„Takva dokumenta i takve izjave ocenjujemo krajnje negativno, posebno u svetlu serije pregovora koja se nastavlja. Neka su i neuspešni, ali su pregovori. Naravno, vremensko poklapanje tih izjava sa pregovorima je pokušaj vršenja pritiska na Moskvu koji je apriori besmislen“, precizirao je portparol Kremlja.

Kako je dodao, moguće nove sankcije SAD neće doprineti daljoj potrazi za obostrano prihvatljivim rešenjima i ne doprinose formiranju konstruktivne atmosfere tokom pregovora.

Komentarišući činjenicu da sankcije mogu biti uvedene i protiv „Severnog toka 2“, Peskov je podsetio da je reč o komercijalnom projektu, te da je besmisleno da se dovodi u vezu sa bezbednošću.

„Dovođenje u vezu ‘Severnog toka 2’ sa bezbednosnim pitanjima u Evropi je apsurdno. To je još jedna potvrda šta stoji iza svega toga – pokušaji pritiska na Rusiju, pokušaji nelojalne ekonomske konkurencije i tako dalje“, ocenio je on.

Prema rečima Peskova, Moskva zasad ne planira da odgovara na sankcije, te se nada da će pobediti zdrav razum i da su to samo glasne izjave i „zveckanje“ u pokušaju da se utiče na Rusiju.

Juče je grupa od 25 članova američkog Senata iz Demokratske partije, na čelu sa predsednikom Odbora za spoljne poslove Robertom Menendezom, predstavila predlog zakona o novim sankcijama Rusiji i predsedniku Vladimiru Putinu koje bi Vašington mogao da uvede ukoliko situacija u Ukrajini eskalira.

Međutim, Rusija već mesecima, iz dana u dan, ponavlja da nema nikakvu nameru da se vojno meša u situaciju u Ukrajini.

 

Izvor Sputnjik, 13. januar 2022.

 

Peskov: Neuspešni bezbednosni pregovori sa Amerikom

Zvanični Kremlj ocenio je danas kao neuspešne ovonedeljne bezbednosne pregovore Rusije sa Sjedinjenim Državama i NATO-om, navodeći da postoji neslaganje oko fundamentalnih pitanja.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio da Moskva „krajnje negativno“ gleda na predlog zakona o sankcijama koji su predstavile demokrate u američkom Senatu, i da to izgleda kao pokušaj pritiska na Moskvu, prenosi agencija Rojters.

Peskov je poručio da bi ideja o uvođenju sankcija predsedniku Rusije Vladimiru Putinu bila ravna prekidanju odnosa između Moskve i Vašingtona.

Naveo je, međutim, da su dve runde pregovora koje su održane ove nedelje između Rusije i Zapada dovele do nekih „pozitivnih nijansi“, ali je Rusija, kako tvrdi, tražila konkretne rezultate, a ne nijanse, preneo je Tanjug.

 

Izvor Politika, 13. januar 2022.

 

Rjabkov: Pregovori sa SAD u ćorsokaku

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov poručio je da američko odbacivanje ključnih bezbednosnih zahteva Moskve vodi razgovore u ćorsokak, javljaju ruske novinske agencije.

Sergej Rjabkov je izjavio da ne vidi razlog da se u bliskoj budućnosti organizuje nova runda pregovora o bezbednosnim garancijama, ali da se dijalog za sada nastavlja na različitim frontovima, prenosi Rojters.

Zvanični Kremlj je ranije izneo sumornu ocenu povodom ovonedeljnih bezbednosnih pregovora Rusije sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om, opisujući ih kao neuspešne i navodeći da postoji neslaganje o fundamentalnim pitanjima.

 

Naslovna fotografija: Mikhail Metzel/TASS

 

Izvor Tanjug/RTS, 13. januar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u