Laž o „vranjskom genocidu“ u „Nečistoj krvi“

Kroz seriju se provlači užasna neistina da su Srbi krajem 19. veka u Vranju sproveli nekakav „opštinski genocid“ kakav nam se podmeće u vezi sa dešavanjima u Srebrenici 1995.

Serija „Nečista krv“ emitovana je na prvom programu RTS-a u decembru protekle 2021. godine, da bi 31. pomenutog meseca, pred sam doček Nove godine, kada je gledanost najveća, bila prikazana njena pretposlednja, deveta epizoda koja sadrži grozne antisrpske laži.

U seriji, posle pripajanja Vranja Kneževini Srbiji, novopostavljeni predstavnik tamošnje srpske vlasti kaže: „Arnauti više nisu sa nama. Šta je moglo pobeglo je s turskim življem, a ostali … znaš“. To „znaš“ nesumnjivo znači – pobijeni su. Šta bi drugo i moglo da se pod time podrazumeva ako nisu pobegli a nema ih više?

Tako, uzgred, kroz srpsku seriju provlači se užasna neistina da su Srbi krajem 19. veka u Vranju sproveli nekakav „opštinski genocid“ kakav nam se sada podmeće u vezi sa dešavanjima u Srebrenici 1995. godine. Tako očito treba da se podvuče da srpska genocidna politika nad muslimanima ima kontinuitet. Navodno, ona već vekovima traje!

Radi se o totalnoj laži. Nijedan izvor, ni srpski ni turski, ni engleski ili austrijski, ne govori o pokolju koji su 1878. Srbi navodno izvršili nad Albancima ili bilo kojim drugim muslimanima u Vranju. Ima izveštaja da je sa obe strane bilo iseljavanja stanovništva, pa i pritisaka da se to desi, ali ništa više od toga. Da se išta krvavo desilo u Vranju, Englezi i Austrijanci ne bi propustili da gde god mogu i koliko god su u stanju optuže Srbe!

Katarina Radivojević i Dragan Bjelogrlić u TV seriji „Nečista krv“ (Foto: Snimak ekrana/Jutjub/This and That Productions)
Katarina Radivojević i Dragan Bjelogrlić u TV seriji „Nečista krv“ (Foto: Snimak ekrana/Jutjub/This and That Productions)

Zašto su takve laži ugrađene u seriju iza koje stoji srpska država preko RTS-a i Telekoma? Da li se radi o nečijem (auto)šovinističkom potezu? Ili o celovitoj akciji pošto iza projekta stoje i EU fondovi, odnosno u njegovu međunarodnu promociju je uključeno i (muslimansko) Sarajevo? Ne znam odgovor, ali znam da ne smemo da dopustimo da stvari tiho prođu.

Namera je da se tokom molekularnog procesa u srpskim kulturnim, medijskim, naučnim sadržajima što neprimetnije dugoročno nagomila mnogo toga što bi „svedočilo“ o izmišljenim genocidnim delima i namerama Srba prema raznim balkanskim muslimanima. Onda će u nekom trenutku između ostalog i na laži iz devete epizode serije o kojoj govorimo neko da se pozove i kaže: „Pa i sami Srbi znaju šta su učinili i povremeno im se omakne priznanje da imaju prošlost ispunjenu zločinima nad drugim narodima“. Srpsko društvo ne sme to da dopusti kada srpska država ne radi kako treba svoj posao!

I, na kraju, da ne bude zabune, ne pozivam na lov na veštice, niti generalizovanje odgovornosti unutar bilo koje ustanove ili grupe, odnosno u vezi sa njima (RTS-a i Telekoma čiji je serija projekat, izvršnog producenta „This and That Productions“, ekipe serije), već na njenu konkretizaciju. To, između ostalog, podrazumeva nedvosmisleno davanje odgovora na niz pitanja.

Scena iz TV serije „Nečista krv“ (Foto: Snimak ekrana/Jutjub/This and That Productions)
Scena iz TV serije „Nečista krv“ (Foto: Snimak ekrana/Jutjub/This and That Productions)

Neka od njih su:

Da li pre oko pedeset godina izvorno napisan scenario od strane Vojislava Nanovića uključuje genocidnu laž o nestanku Albanaca iz Vranja? Ako nije tako, da li je to ubacio Dejan Prćić koji je adaptirao scenario za devetu i još neke druge epizode? Ako je to slučaj, koji su mu bili motivi za plasiranje takve laži? Ko je odobrio da izmišljena maligna priča o nestanku Albanaca iz Vranja bude deo aktuelnog scenarija? Ko se složio sa emitovanjem takvog sadržaja?

 

Dragomir Anđelković je politički analitičar i istoričar. Ekskluzivno za Novi Standard.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/RTS Prikazuje

 

Izvor Novi Standard

 

BONUS VIDEO:

Kolumna, Kultura
Pratite nas na YouTube-u