Ratno huškanje Komšića: Ako NATO ne uđe u RS, uradićemo to sami

I ovom prilikom bih pozvao NATO trupe da izađu prije svega u povratnička mjesta u entitetu RS, gdje Dodikove falange prijete klanjem i ubijanjem civila. Ukoliko to ne urade, nećemo imati drugog izbora nego da sami preduzimamo mjere zaštite građana u tim dijelovima BiH – izjavio je Komšić

Predsedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, dao je ratno-huškačku izjavu za crnogorsku Pobjedu.

Uprkos tome što Komšić navodi kako njegova zemlja teži tome da „sačuva mir“, on otvoreneno građane poziva na sukob.

– Snage su, barem kada je riječ o BiH, izjednačene. Primarni zadatak države mora biti zaštita građana BiH koji žive pod vrstom fašističke okupacije. I ovom prilikom bih pozvao NATO trupe da izađu prije svega u povratnička mjesta u entitetu RS, gdje Dodikove falange prijete klanjem i ubijanjem civila. Ukoliko to ne urade, nećemo imati drugog izbora nego da sami preduzimamo mjere zaštite građana u tim dijelovima BiH – izjavio je Komšić.

On je takođe širio lažne vijesti o „fašističkim porukama“ na proslavi Dana Republike Srpske.

„Tokom obilježavanja neustavnog dana Republike Srpske, čuli smo jedino fašističke poruke utemeljene na teoriji i praksi krvi i tla; fašističko orgijanje i zveckanje oružjem praćeno prisustvom ne samo presuđenih ratnih zločinaca poput Vinka Pandurevića, nego i onih koji se spremaju da počine nove zločine“, tvrdi Komšić.

Između redova, dodao je kako je Republika Srpska „genocidna tvorevina“.

– Saglasan sam i poštujem presude međunarodnih sudova. U tim presudama jasno piše da su institucije entiteta Republika Srpska, njihova vojska i policija počinile genocid. U tom smislu, vjerujem da nema potrebe da s tim u vezi namećemo lažne dileme. Tim prije što svi znamo da „nastanak“ entiteta RS nije proizvod demokratije niti demokratskih procesa, nego brutalne sile koja je uključivala i sve strahote opisane, a dosta toga i nije u presudama međunarodnih sudova – izjavio je Komšić.

Komentarišući aktuelnu „krizu“ u BiH i mnogućnost stvaranja građanske republike, Komšić je naveo da postoje da samo dva rješenja. Jedan je, kako kaže, povlačenje zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, za koje navodi da su direktni udari na BiH, a drugi put vodi u neminovni sukob.

– Jedan simbolizuje mir i podrazumijeva da Dodik povuče zaključke Narodne skupštine RS, kojima se podriva ustavni poredak Bosne i Hercegovine, te da hitno zaustavi eskalaciju šovinističkog divljanja u entitetu RS, koju inspiriše i podstiče lično on. Drugi put je put provođenja zaključaka Narodne skupštine RS, koji podrazumijevaju udar na Oružane snage BiH i druge bezbednosne agencije, uključujući i pravosuđe. U tom kontekstu su Oružane snage BiH najvažnije. Taj put je put u neminovni sukob – govori Komšić.

Pored toga što je u intervjuu za Pobjedu Republiku Srpsku nazvao „genocidnom tvorevinom“, Komšić se osvrnuo na nedavnu ceremoniju povodom Dana Republike koju je okarakterisao kao „početak genocidnog pohoda“ organizovanog od strane „ruskih marioneta“.

– U tradiciji ruskog ekspanzionizma skoro da ne postoji slučaj da Rusija svojim marionetama daje finansijsku podršku. Riječ je obično o logističkoj podršci, koja nije isključena, pa otuda i pokušaji formiranja tzv. humanitarnih centara. Ponašanje Kine je zagonetno, ali prisustvo kineske delegacije na „svečanosti“ u danu kada Dodikov režim proslavlja početak genocidnog pohoda protiv države i građana BiH blago rečeno nije dobar signal – dodao je Komšić u pokušaju da obilježavanje Dan Republike predstavi u negativnom kontekstu.

U nastavku iznosi niz lažnih optužbi protiv srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, a o stradanjima koje je srpski narod pretrpio tokom posljednjeg Otadžbinskog rata iznio je omalovažavajuću ocjenu, govorio je gotovo omalovažavajuće.

– Istorijski gledano, stvari se ne mijenjaju od podrške partizanima, koja je stigla tek nakon što su antifašisti slomili četnike, sve do NATO bombardovanja položaja Vojske RS 1995. godine. Zbog te NATO intervencije u entitetu RS i danas se nariče – izjavio je Komšić.

 

Autor M. Grubor

 

Naslovna fotografija: predsjednistvobih.ba

 

Izvor Večernje novosti, 14. januar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u