Новак Ђоковић

Dojče vele: Kako je Đoković skrenuo pažnju s kovid žurki Borisa Džonsona

Autorka Brigita Štauber kaže da „pogled sa baroknih nestašluka Britanaca odvlači samo ovaj srpski narodni heroj, koji je svojevremeno bio na naslovnicama kao teniska zvezda“

Još samo nekoliko sati do odluke. Najbolji teniser Nemačke podržao Đokovića. Šta je zajedničko srpskoj teniskoj zvezdi Novaku Đokoviću, premijeru Borisu Džonsonu i princu Endrjuu?

„Pritisak na britanskog premijera Borisa Džonsona svakim danom je sve veći: dok je ostatak kraljevstva morao poslušno da poštuje stroga korona pravila koja su tamo važila u jesen 2020. i na proleće 2021. njegova Vlada je redovno pravila žurke“, prenosi najtiražniji nemački list Bild.

„Tek ove nedelje se saznalo da se jedna od tih žurki održala čak i veče pre sahrane princa Filipa u aprilu 2021. – u vreme lokdauna i nacionalne žalosti. Za ovo se Boris Džonson sada izvinio kraljici.

Opozicija je zapenila, ali je sve više političara i među konzervativcima Borisa Džonsona koji žele da on podnese ostavku kao premijer Velike Britanije.“

Ovom temom se bave i drugi mediji u Nemačkoj, ali Bild donosi i pikantne detalje:

„Ispostavilo se da je u sedištu vlade u ulici Dauning br. 10. radi redovnih žurki petkom („wine-time fridays“) u decembru 2020. nabavljen frižider za vino za oko 170 evra za hlađenje belog vina i piva. Mesta ima za 34 boce.“ Bild prenosi da su ga kupili neki zaposleni te da „kruže priče da se stvarno mnogo pilo i da su svakog petka pomoćnici nosili kofer do najbližeg supermarketa da nabave nove zalihe za kancelarijsko piće.“

Podsećanja radi, u to vreme u Velikoj Britaniji nisu bili dozvoljeni sastanci u zatvorenom prostoru za više od dve osobe iz različitih domaćinstava, osim kada je to „neophodno zbog radnih obaveza“.

Premijer Džonson je u petak postao meta uličnog ismevanja – kao što se vidi iz ovog tvita koji kruži i po medijima.

A taman kad sam htela da promenim temu i pređem na komentare o Đokoviću, naiđoh na sledeći tekst:

„Šta je zajedničko srpskoj teniskoj zvezdi Novaku Đokoviću, premijeru Borisu Džonsonu i princu Endrjuu? Oni pišu najbolje zabavne priče“, pita retorički autorka kolumne u listu Berliner Morgenpost i nastavlja:

„Dobra stvar ovih dana: materijala za Netfliks serije neće skoro nestati. To je utešno u trenutku kada rizikujemo da pri svakom koraku napolju glavom udarimo o omikronski zid. Želela bih da predložim sledeće protagoniste:

1. Boris Džonson, premijer kojem su žurke u nevreme očigledno stigle do raščupane glave.

2. Princ Endrju, koji je nadmašio beskorisnost svog slavnog postojanja (navodnim) pričama o pedo-kriminalnom zlostavljanju.

3. Njeno veličanstvo kraljica, kod koje se trenutno sastaju oba prethodna lika.

Ostanimo na trenutak kod kraljice, koja već sedam decenija drži uzde britanske krune uključujući veličanje reprezentativnih zadataka. Tako ona sa svojih 95 godina, u vrhunskoj formi i lucidna, kida medalje sa grudi svog omiljenog sina Endrjua. On više nije Kraljevsko visočanstvo, a još mu preti i sudski postupak.

Kraljica je možda ljuta, ali bar može da uitiče na svog sina. Ali, ona mora da se drži dalje od politike, šta god se tamo radilo.

Ali, šta li onda kaže Borisu Džonsonu kada ga prima u Bakingemskoj palati? Da je umorna od njegovih stalnih izvinjenja? Da je šokirana nepoštovanjem njegove gomile proslavljenih zaposlenih, koji su bančili u sedištu vlade dok je Njeno veličanstvo oplakivalo svog princa, supruga Filipa, sasvim sama, poštujući korona pravila? Da renoviranje kancelarije Vlade za 134.000 evra smatra 1. preteranim i 2. da joj nije jasno odakle novac za to?

Da li ga suočava sa optužbama za korupciju? Da li ga bar zamoli da se konačno očešlja i sa potrebnom ozbiljnošću obavlja svoju funkciju?“

Autroka Brigita Štauber zatim kaže da „pogled sa baroknih nestašluka Britanaca odvlači samo ovaj srpski narodni heroj, koji je svojevremeno bio na naslovnicama kao teniska zvezda, a sada je zatvoren u jednom australijskom hotelu kao okoreli protivnik vakcinacije i jer je nekako nešto prevario u vezi sa podacima o koroni, testovima i formalnostima oko ulaska u Australiju.“

„Naravno, reč je o Novaku Đokoviću, koji sada svojoj tvrdoglavosti žrtvuje svoju karijeru najboljeg tenisera svih vremena. Otac ga je odavno video u božanskim sferama: ‘Isus je bio razapet, sve su mu radili, i on je to izdržao i još uvek živi među nama'“, rekao je nedavno. Međutim, ni njegova tvrdoglavost ni dobar servis neće biti dovoljni da ga učine besmrtnim.

Ali i ovo je dovoljno: Đoković nudi Netfliksu mnogo materijala. Navodi se da su filmska prava za njegovu priču već prodata. Kao i kod Endrjua i Borisa Džonsona, svakako će biti reči o mržnji i izdaji. O ljubavi, naravno. O korupciji i možda i o smrti. O velikim motivima svih dobrih priča.

Jedino što me stvarno muči: glavne uloge su isključivo muške – kao što je to često slučaj. Dakle, poruka ženama savremene istorije glasi: razumnošću, poštovanjem i pragmatizmom u stilu Angele Merkel ne osvoja se trofej za najzabavniji lik“, završava „ženska“ kolumna Frauengold u Berliner Morgenpostu.

I da vidimo na kraju ovog pregleda štampe šta piše nemački javni servis tagesšau u 17 časova, u svom drugom tekstu o Đokoviću ove subote:

„Uskoro bi trebalo da bude jasno da li Đoković može da ostane u Australiji: Teniski profesionalac je u pritvoru i čeka odlučujuće ročište. U međuvremenu, njegove rivale sve više nervira ova drama oko ulaska u zemlju.

Neposredno pred početak Australijan opena, srpska teniska zvezda Novak Đoković čeka u hotelu za deportaciju odluku suda u sporu oko njegovog ulaska. Njegove nade počivaju na saslušanju u nedelju ujutru u 9.30 po lokalnom vremenu (subota 23.30 po srednjeevropskom vremenu): Tada bi Savezni sud Australije trebalo da odluči da li Đoković može da učestvuje na grend slem turniru ili mora da napusti zemlju.

Nakon što je australijska vlada drugi put proglasila njegovu vizu nevažećom, profesionalni teniser je ponovo priveden. Kako je prenela australijska novinska agencija AAP, saslušanje bi trebalo da se održi pred trojicom sudija. Shodno tome, nakon njihove odluke ne mogu se ulagati dalje žalbe na presudu.

Opozicija u Australiji govori o debaklu

Đoković je otputovao na turnir sa kontroverznim izuzećem od medicinske vakcinacije od vlasti savezne države Viktorije. Međutim, graničari to nisu prepoznali i odbili su mu ulazak na aerodrom u Melburnu. Sud je potom poništio odluku zbog formalnih grešaka.

Ministar za imigraciju Aleks Houk u petak je ponovo ukinuo vizu Srbinu, a kritikovan je što mu je trebalo toliko vremena da donese odluku.

Opozicioni lider Entoni Elbanis je čak govorio o debaklu: „Vlada nije uradila ništa, pa je od problem nastala kriza. To je međunarodna sramota za Australiju.“

Houk je, s druge strane, objasnio da ne želi da pogreši i pažljivo je proverio sve činjenice. Možda je želeo da Đokoviću ostavi što manje vremena da reaguje pre početka Australijan opena u ponedeljak. „Dobro utemeljeno i u javnom interesu“, kaže Houk o svojoj odluci.

Zverev kritikuje povlačenje vize

U međuvremenu, njegove sportske rivale sve više nervira što pitanje ulaska pre turnira izaziva veliko uzbuđenje.

Španska teniska zvezda Rafael Nadal priznao je da mu je dosta. Jasno je da je Đoković jedan od najboljih tenisera u istoriji. „Ali nijedan teniser u istoriji nije važniji od turnira“, rekao je Nadal.

S druge strane, najbolji nemački teniser Aleksandar Zverev je kritikovao povlačenje vize Đokoviću.

„Mislim da nije fer da čovek dođe ovde i ne može da igra“, rekao je 24-ogodišnjak. Istovremeno je izrazio razumevanje za osnovni stav australijske vlade. On razume njihovu perspektivu, rekao je svetski broj tri, ali i naglasio: „Australijska vlada i Vlada Viktorije trebalo je unapred da znaju šta će se dogoditi.“

U Srbiji, gde je ogorčenje zbog tretmana nacionalnog heroja ogromno, predsednik Aleksandar Vučić je ponovio podršku Đokoviću.

„Neshvatljivi su mi napadi i pritisci na Novaka Đokovića, građanina Srbije“, rekao je on u govoru objavljenom na Instagramu. Vučić se požalio na „pritisak kojem je Srbija izložena”. Ali Srbima nikada u istoriji „nisu bili u stanju da oduzmu dostojanstvo i ponos“. Predsednik je svoj govor završio rečima: „Živela Srbija! Novače, Srbija je uz tebe!“, prenosi tagsešau, nemački javni servis.

 

Priredila Dijana Roščić

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Mark Baker

 

Izvor Dojče vele, 15. januar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u