Rekordan rast cena sirovina u Evropi, kako stoji Srbija?

Evropski privrednici očekuju da narednih meseci najviše poskupi drvo, čak 33 procenta, očekuje se i poskupljenje čelika iako je u 2021. već poskupeo 60 odsto

Očekivanja o rastu cena sirovina u Evropi u 2022. godini, pogotovo onih bitnih za građevinsku industriju, već su se odrazila na srpsko tržište, kaže za Sputnjik pomoćnik direktora Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije, Bojan Stanić. On ipak ne smatra da će to uticati na sudbinu velikih infrastrukturnih projekata.

Istraživanje očekivanja poslovnih ljudi na 12 evropskih tržišta, koje je sprovela međunarodna konsultantska kuć „Horvat“, pokazalo je da se tokom prvih meseci ove godine u Evropi može očekivati rekordno povećanje cena sirovina i materijala poput drveta, čelika i plastike. Razlog su, kako su naveli, ispražnjena skladišta, ograničena ponuda i kontinuirano visoka tražnja, što će srednjoročno uticati na tržište.

Rekordno poskupljenje sirovina

Evropski privrednici tako očekuju da narednih meseci najviše poskupi drvo, čak 33 procenta, očekuje se i poskupljenje čelika iako je u 2021. već poskupeo 60 odsto.

Nema sumnje da ni Srbija, kao deo globalnog tržišta, neće biti toga pošteđena, o čemu svedoče već vidljiva poskupljenja, kaže Stanić za Sputnjik.

On napominje da su inflatorni pritisci globalni fenomen, da je inflacija u evrozoni u decembru bila pet odsto, što je od kako se meri najviši porast cena. U SAD je, kako ističe, u isto vreme na međugodišnjem nivou bila sedam procenata i to je najviši nivo od 1982. godine, a u Srbiji 7,9 procenata.

Očekuje se da inflatorni pritisak bude nastavljen tokom celog prvog kvartala, a da smanjivanjem krene od drugog tromesečja. Glavni doprinos rastu inflacije je i dalje rast cena hrane i energenata, ali ne samo to, kaže naš sagovornik.

Oblice već poskupele za trećinu

Sa druge strane, postoji i velika tražnja u građevinskoj industriji, što se odrazilo ne samo na cenu građevinskog materijala, nego i drvne građe. To je sada vidljivo i u Srbiji. Imamo informacije da je kod kompanija koje trguju građom cena trupaca koji se izvlače iz šume na tržištu porasla 30 procenata. Cena prerađenog drveta, daske, iverice, je značajno porasla, a očekivanja su da cena tog materijala poraste i 100 procenata“, kaže Stanić.

On smatra da rast cena nije samo posledica pokidanih lanaca snabdevanja i postojanja tražnje, već i dugotrajne ekspanzivne monetarne politike koje su vodile vodeće centralne banke, američki Fed i Evropska centralna banka. Kroz održavanje niskih kamatnih stopa oni će, po mišljenju našeg sagovornika, pokušati da na srednji rok doprinesu održivom oporavku privrede pogođene pandemijom kovida.

Inflacija na raskršću

„Taj prelaz između prvog i drugog kvartala biće značajan da bi se mogle doneti odluke šta dalje. Ako posle prvog kvartalla dođe do očekivanog pada inflacije na nivo od 2,5-3,0 odsto, to bi značilo da ne bi došlo do zanačajnijeg podizanja kamatnih stopa. Međutim, ako inflatorni pritisak nastavi da ubrzava i u drugom kvartalu, onda se može očekivati i da se primene restriktivnije mere monetarne politike“, smatra analitičar u PKS.

Na pitanje šta kaže dosadašnja praksa, da li kod jednom podignute cene ima povratka na staro stanje, ili one ostaju na tom nivou, uprkos promenjenim okolnostima, on kaže da se cene neće vratiti na nivo pre kriznog perioda kada su krenule da rastu.

Nećemo odustati od gradnje

On, međutim, smatra da uprkos visokim cenama, posebno građevinskog materijala, to neće dovesti do odlaganja infratsrukturnih projekata.

„Na osnovu onoga što smo videli, načina na koji država vodi ekonomsku politiku, treba očekivati nastavak realizacije ovog investicionog ciklusa, izgradnje novih infrastrukturnih kompleksa – mreže auto-puteva, železničkih pruga i obnove postojećih. Mislim da to ne dolazi u pitanje i da će svi projekti biti nastavljeni tokom 2022. godine“, ocena je Stanića.

Bitno je, kaže, i to što će investicioni ciklus trajati još pet godina, što je to vrlo značajna komponenta BDP-a koja daje mogućnost da se dosta naših privrednika u to uključi. Zato naš sagovornik smatra da uprkos rastu cena sirovina poput drveta, čelika, plastike, pa onda i repromaterijala, ti projekti neće biti ugroženi.

 

Autor Mira Kankaraš Trklja

 

Naslovna fotografija: Marissa Daeger on Unsplash 

 

Izvor Sputnjik, 16. januar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u