Грађани Москве током развијања велике руске заставе (Фото: Yekaterina Yakel/TASS)

P. Akopov: Obnova ruske kontrole nad postsovjetskim prostorom je neminovna

Zapad se može tome oštro protiviti (iako je sam u krizi i suočen sa promenom modela svetskog poretka), može davati bučne izjave i sve plašiti „ruskom opasnošću“, samo – sve to nije naročito važno

„Putinov ultimatum“ nije slučajan i nimalo ne liči na blef.

Šta se dešava, šta smeraju Rusi?

Rade na vaskrsavanju SSSR-a?

Si-En-En je američkog državnog sekretara Entonija Blinkena direktno pitao za SSSR, a on se spremno saglasio:

„Mislim da je tako, to je jedan od ciljeva predsednika Putina. A to znači obnavljanje sfere uticaja nad zemljama koje su ranije bile deo Sovjetskog Saveza. A oživljavanje SSSR je neprihvatljivo“.

U Vašingtonu poslednjih deset godina zapravo naglašavaju: „Nećemo vam dozvoliti da to uradite“.

Bivši Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton se, međutim, plaši da će se upravo to dogoditi ako Zapad ne bude na odgovarajući način reagovao na „kazahstanske događaje“.

On je u članku objavljenom u Volstrit džurnalu pod naslovom „Da li je kriza u Kazahstanu ponovno rođenje Sovjetskog Saveza?“ upozorio:

„Tvrdoća NATO može Putinove ekspanzionističke ciljeve učiniti nedostižnim. Ali, ako se NATO ograniči na retoriku o ‘međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima’ i bude samo pozivao sve strane na ‘uzdržanost’, istoričari bi kasnije mogli kazahstansku krizu da označe kao trenutak kada je Sovjetski Savez vaskrsnuo iz sopstvenog pepela“.

Da bi bio sprečen „povratak SSSR“, Bolton se zalaže da se „ne popusti ni za jotu Putinovim zahtevima, posebno njegovom insistiranju da se NATO obaveže da se neće širiti dalje na istok“.

Boltonova pozicija je: odmah odbiti garancije nenapredovanja NATO na istok, na kojima Moskva insistira, i razviti strategiju zaštite postsovjetskog prostora od Rusa, inače će oni oživeti Sovjetski Savez.

Bolton veruje u sposobnost atlantista da zadrže u svojoj sferi uticaja deo postsovjetskog prostora. Bar Ukrajinu, Gruziju i Moldaviju.

Realnije članice NATO strahuju da će sam Zapad – insistiranjem na atlantizaciji Ukrajine (makar i odloženoj) – ubrzati proces reintegracije postsovjetskog prostora. Jer, Moskva će se konačno uveriti da Zapad apsolutno ne želi da uvaži njene interese i učiniće sve da Alijansu liši mogućnosti da igra na ukrajinsku kartu.

Šta reći na ovo?

Do restauracije geopolitičke kontrole Rusije nad postsovjetskim prostorom zaista će doći – mogu oni to nazvati „oživljavanjem SSSR“, ili kako im je volja, a mi ćemo govoriti o daljem jačanju Evroazijske unije.

Zapad se može tome oštro protiviti (iako je sam u krizi i suočen sa promenom modela svetskog poretka), može davati bučne izjave i sve plašiti „ruskom opasnošću“, samo – sve to nije naročito važno.

Stvar je u tome što uspostavljanje ruskog geopolitičkog prostora (da ne govorimo o povratku Ukrajine) nije Putinov hir niti hegemonistička aspiracija Moskve, već obnova prirodnog toka naše nacionalne istorije.

Nikome ništa ne uzimamo, samo vraćamo ono što je privremeno izgubljeno. A – kao što su događaji u Kazahstanu jasno pokazali – to zadovoljava interese ne samo Rusa.

 

(sažeta verzija teksta)

 

Autor Petar Akopov, RIA Novosti

 

Naslovna fotografija: Yekaterina Yakel/TASS

 

Izvor Fakti, 16. januar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u