RIK: Za promene Ustava glasalo 59,71 odsto birača; EU pozdravila rezultate

Na osnovu 98,79 odsto obrađenih biračkih mesta, odnosno 98,24 odsto glasačkog tela, „da” je na referendumu zaokružilo 59,71 odsto glasača, a „ne” 39,26 odsto

Prema najnovijim preliminarnim rezultatima referenduma, na osnovu 98,79 odsto obrađenih biračkih mesta, odnosno 98,24 odsto glasačkog tela, „da” je na referendumu zaokružilo 59,71 odsto glasača, a „ne” 39,26 odsto, saopštila je Republička izborna komisija (RIK).

„Prema stanju obrade u 11.36 sati, za odgovor „da” glasalo je 1.170.406 glasača, odnosno 59,71 odsto, a za odgovor „ne” 769.481 birač, odnosno 39,26 odsto glasača”, rekao je direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

To je rezultat na 98,79 odsto obrađenih biračkih mesta, odnosno 98,24 odsto glasačkog tela.

Kovačević je rekao da još uvek nisu konačni rezultati, ali su veoma blizu konačnim, tako da se ne očekuju veća odstupanja, prenosi Tanjug.

On je rekao da je glasalo 1.960.010 birača, odnosno 30,65 odsto od broja upisanih u glasački spisak.

Broj glasačkih listića u kutijama bio je 1.959.383, što je 99,97 odsto od broja onih koji su glasali.

Broj nevažećih listića je 19.496, ili 0,99 odsto od broja izašlih, dok je važećih listića 1.939.887, što je 98.97 odsto broja glasača.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da Komisija nema saznanja o posebnim neregularnostima na referendumu i da do sada nijedan prigovor nije pristigao na adresu RIK-a koji bi se odnosio na posebne neregularnosti na biračkim mestima.

Podsetio je da je rok za podnošenje prijava 48 sati od zatvaranja biračkog mesta, što znači da taj rok ističe sutra u 20 sati.

Kazao je da je, uzimajući sve okolnosti u obzir, kada je reč o glasačima sa KiM, sve proteklo u najboljem redu u vezi sa njihovim glasanjem u četiri grada van teritorije KiM.

„Prigovora za sada nema”, podvukao je on i dodao da to znači da je referendum protekao u najboljem mogućem redu.

Dimitrijević je rekao da je učinjeno sve da se glasanje učini bezbednim, u smislu zaštite od infekcije kovid-19.

Dodao je da je bilo i oko 2.500 posmatrača na biračkim mestima.

On je rekao i da ne može da se poredi referendumska sa bilo kojom drugom izlaznošću na izborima.

„Radi se o potpuno različitim stvarima. Moguće je uporediti jedino sa referendumom iz 2006. godine, kada se usvajao Ustav u celini, kao i odredbe koje su se odnosile na KiM, a taj referendum je trajao dva dana. Tada je izlaznost bila blizu 55 odsto, a izlaznost ovog referenduma je, po mom ličnom uverenju, zadovoljavajuća i nije uslov za validnost referenduma”, rekao je Dimitrijević.

Dimitrijević je podsetio da je rok za objavu konačnih rezultata 120 sati, odnosno ističe u petak do 20 sati.

 

Izvor Politika, 17. januar 2022.

 

EU pozdravila rezultate referenduma

EU u saopštenju iz Brisela konstatuje da su, prema preliminarnim rezultatima, birači u Srbiji na jučerašnjem referendumu izražili podršku amandmanima na Ustav.

„EU pozdravlja završetak ovog važnog koraka u reformi Ustava u cilju jačanja nezavisnosti pravosuđa, u skladu sa strateškim izborom Srbije za pristupanje Evropskoj uniji”, navodi se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

U saopštenju se naglašava da se proces reformi na jačanju nezavisnosti pravosuđa ne završava referendumom i da se se mora nastaviti.

„Za efikasnu implementaciju ustavnih amandmana potrebno je izmeniti i dopuniti niz zakona. Njih bi trebalo pripremiti kao prioritet kroz holističku reformu relevantnih zakona, u skladu sa evropskim standardima”, dodaje se u saopštenju.

EU pozdravlja nameru Vlade Srbije da nastavi sa uključivanjem Venecijanske komisije u naredne korake i naglašava da će nastaviti da prati ovaj proces i pruža finansijsku i tehničku podršku za sprovođenje reforme pravosuđa.

U saopštenju se dodaje da EU žali što nije bilo moguće postići sporazum sa vladom Kosova koji bi omogućio Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da prikuplja glasačke listiće na Kosovu, a u skladu sa dosadašnjom praksom, prenosi Tanjug.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Izvor Politika, 17. januar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u