A. Pavić: Nelegitimni Šmit preti i bratom, komandantom EUFOR-a

Pavić je rekao da očekuje da će Šmit da preduzme neke akcije čim Srpska bude vratila još neku nadležnost, te ističe da je značajno što je stavio do znanja nešto što mnogi nisu znali, a to je da mu je brat komandant EUFOR-a

Politikolog iz Beograda Aleksandar Pavić rekao je da Kristijan Šmit, kao neko ko je nelegitiman, posljednjom svojom izjavom da se „budućnost BiH mora odvijati bez /srpskog člana Predsjedništva BiH/ Milorada Dodika“ jezikom sile prijeti jednom demokratski izabranom predstavniku srpskog naroda.

Pavić je rekao za Srnu da očekuje da će Šmit da preduzme neke akcije čim Republika Srpska bude vratila još neku nadležnost, te ističe da je isto tako značajno što je stavio do znanja nešto što mnogi nisu znali, a to je da mu je brat komandant Eufora, što praktično znači i uvijenu vojnu prijetnju.

„Znači, opet imamo Nemca koji je došao ovde kao kolonijalni okupator i koji preti jezikom sile. To bi bilo neprihvatljivo za bilo kog Srbina bilo gde. Šmit govori jezikom prijetnji, kao okupacioni upravnik BiH, i bukvalno zvuči kao da se vratila 1941. godina, jer se njegova retorika ni po čemu ne razlikuje od nacističkih okupatora za vrijeme Drugog svjetskog rata“, rekao je Pavić.

Pavić je rekao da je Šmit nelegitiman, ali da hoće putem prijetnji, ucjena i sile da postigne svoje ciljeve.

„Ovo je velika eskalacija u retorici, ovo su prijetnje. On nije demokratski izabran, on je postavljen i to na nelegitiman i nelegalan način, koji ne priznaju dve od pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN. Nije postavljen kako je predviđeno Dejtonskim sporazumom“, rekao je Pavić.

Prema njegovim riječima, Šmit kao takav nelegitiman prijeti jednom demokratski izabranom i potpuno legitimnom predstavniku srpskog naroda, jednom od tri naroda u BiH, što je neprihvatljiv jezik, jezik prijetnje.

„Mora to da se uzme u obzir, jer očigledno da Šmit ima podršku za ovu njegovu retoriku od nekih zapadnih centara moći. Moramo se spremiti za to da će on biti spreman da to iskoristi u pokušavanju suzbijanja legitimnih prava Republike Srpske“, rekao je Pavić.

On je naveo da se može očekivati da će Šmit nešto da preduzme ako Republika Srpska nastavi putem koji je trasirala, putem povratka svojih dejtonskih nadležnosti.

„Ja očekujem akciju od Šmita. Mislim da je to neminovno, jer posle ovakve retorike nemoguće je da ne usledi neka akcija, osim ako bi se uplašilo rukovodstvo Srpske i samo zaustavilo proces /vraćanja nadležnosti/. U tom slučaju, to bi bila ogromna politička šteta ne samo za vladajuću koaliciju Republike Srpske, nego i za samu Srpsku“, rekao je Pavić.

Pavić očekuje da će Šmit da posegne za nekim ovlašćenjima, bonskim, ali i da će da izvrši svoju prijetnju „da će da se desi nešto što se ne očekuje“.

„To mogu da budu razne stvari od, možda, razmeštanja dodatnih snaga NATO-a pod zastavom Eufora, na primer u Brčkom, a mogu da budu i pokušaji privođenja nekog protiv koga je sarajevsko tužilaštvo podnelo krivičnu prijavu za verbalni delikt negiranja genocida“, naveo je Pavić.

U svakom slučaju, dodao je on, očekuje da će Šmit neke akcije da preduzme čim Republika Srpska bude vratila još neku nadležnost.

Pavić je naglasio da je, nažalost, Šmit imao neko ohrabrenje zbog javnog poziva predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se Srbi vrate u institucije BiH, te ocijenio da može da shvati dobronamjernost takvog stava /Vučića/, ali je nesreća što je to urađeno javno.

Šmit je za sarajevsku TV Fejs rekao da se mora raditi na tome da se budućnost BiH odvija bez Dodika, da se mora ići putem koji Dodik nije zamislio, kao i da njemu ne treba Dodikovo priznanje.

On je rekao i da on nije beznačajan i da Dodik zna da njegova ovlašćenja nisu samo da nekog skine sa funkcije, te da su na istoj stani „vrlo jakog kraja užeta koji se ne može vući“ međunarodna zajednica, EU, SAD i visoki predstavnik, kao i da je njegov brat komandant Eufora.

 

Naslovna fotografija: EPA-EFE/Felipe Trueba

 

Izvor Srna, 17. januar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u