Crna Gora dobija novog premijera?

Nova Vlada trebalo bi i de fakto da bude dogovorena u susret poseti Miroslava Lajčaka, visokog predstavnika EU, i Gabrijela Eskobara, njegovog američkog pandana, Crnoj Gori

Rekonstrukcija Vlade Crne Gore je neminovna. Kako kažu izvori „Nove“, nova Vlada trebalo bi da ima podršku manjina, koje će dobiti i ministarska mesta, Demokratski front (DF) će joj pružiti manjinsku podršku, ali neće imati svoje predstavnike u njoj. Novi premijer trebalo bi da bude predsednik SNP Vladimir Joković.

Ovaj scenario je, kaže naš sagovornik, praktično već dogovoren sa faktorima iz međunarodne zajednice, čelnicima DF, ali i predstavnicima nove, iznenadne koalicije čija je osovina Jokovićev SNP zajedno sa Ujedinjenom reformskom akcijom i nacionalnim partijama Bošnjaka i Albanaca.

Nova Vlada trebalo bi i de fakto da bude dogovorena u susret poseti Miroslava Lajčaka, visokog predstavnika EU, i Gabrijela Eskobara, njegovog američkog pandana, Crnoj Gori. Poseta je planirana za 3. februar.

Nezvanični izvori kažu da bi ovakva rekonstrukcija rešila nekoliko najznačajnijih prepreka u radu Vlade, a pre svega nezadovoljstvo Demokratskog fronta jačanjem uticaja Dritana Abazovića.

„Uslov DF je upravo i bio da Abazović ne bude na čelu nove Vlade. Takođe, ministri, ako budu ekspertski, Front je tražio da budu makar naklonjeni DF“, kaže naš izvor.

Podmirivanje potreba Fronta rešeno je, međutim, na drugi način. Mada oni neće imati ministarsko mesto, trebalo bi da dobiju pozicije „po dubini“, što uglavnom znači mesta direktora javnih preduzeća, sekretara u ministarstvima, lokalnih funkcionera.

Drugi benefit ove Vlade bilo bi osiguranje njenog „pluraliteta“ i evroatlantskog pravca, i to se obezbeđuje kooptiranjem manjina u njen sastav. Ovo je, uostalom, i bila ključna zamerka i opozicije i međunarodnih institucija na sastav originalne Krivokapićeve Vlade, kojoj su manjine pružale tek selektivnu podršku u Skupštini, a odbile su predlog potpredsednika Abazovića da u nju i uđu.

Novi mandatar Joković

S tim u vezi, ime novog mandatara Jokovića se nekako prirodno nameće. Njegov SNP, koji je formirao pomenutu koaliciju sa predstavnicima albanskih i bošnjačkih manjinskih stranaka, pokazao je na taj način „koalicioni kapacitet“ koji bi trebalo da bude osnova nove Vlade.

Bivši karatista, rođen u Plužinama 1967. godine, na čelu SNP je od 2017. godine. Stranka je tada smenila dotadašnjeg predsednika Srđana Milića, a nakon lošeg izbornog rezultata i „cepanja“ stranke do kog je došlo odlaskom Alekse Bečića, danas lidera Demokrata i predsednika Skupštine, nekada kandidata za gradonačelnika Podgorice ispred SNP.

Abazović predlaže manjinsku vladu

Saznanja „Nove“ juče je delimično potvrdio i potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović koji je na konferenciji za medije njegovog pokreta URA rekao da će predložiti formiranje manjinske Vlade bez DPS-a i DF-a. Abazović nije govorio o imenu novog mandatara niti bilo kom drugom kadrovskom rešenju u novoj Vladi, ali je istakao da „za pojedine ministre aktuelne vlade ima mesta“.

„U Vladi koju bi mi formirali, potpisnici memoranduma bi imali prioritet. Za DPS i DF u toj vladi nema mesta, a za pojedine ministre aktuelne vlade ima“, istakao je Abazović i dodao da bi ipak želeo podršku DPS-a i DF-a za manjinsku vladu, ali da nije optimističan po tom pitanju.

„Ja navijam za podršku od DF-a i DPS-a, to sam od DF-a i tražio. Rekao sam im – dajte podršku za manjinsku vladu“, rekao je i naglasio da koalicija okupljena oko Demokrata Alekse Bečića „ima otvoren put do manjinske vlade ako to žele“.

„Nemam ništa protiv Demokrata i Demosa, a kada je reč o opoziciji – to je već drugačije. Ako želite da vam sada nacrtam kako će izgledati nova vlada, to je trenutno nemoguće“, poručio je Abazović.

Krivokapić obavešten

Abazović je rekao da je aktuelni premijer Krivokapić obavešten o planovima njegove koalicije.

„Jutros sam obavio razgovor sa Krivokapićem, imamo korektne građanske odnose. Ja neću iznositi kritike na račun vlade, poštujem svačije demokratsko pravo. Moram da kažem ovo, ja ne osećam da imam specijalnu moralnu obavezu prema bilo kome. Učinio sam mnogo više nego što su drugi za mene“, istakao je Abazović i dodao da je najviše kontakta imao je sa Socijalističkom narodnom partijom (SNP), koja je i potpisnik Memoranduma o saradnji manjinskih partija.

 

Autori Anđela Krstović i Mihailo Jovićević

 

Izvor Nova S, 18. januar 2022.

 

Krivokapić: Manjinska vlada prevara

Manjinska Vlada koju je juče predložio lider pokreta URA Dritan Abazović je prevara, saopštio je danas na pres konferenciji crnogorski premijer Zdravko Krivokapić.

„Paradoks ove zamisli leži u činjenici da nakon 30 godina vladavine režima, javljaju se grupacije koje su maksimalno koristile i promovisale sebe, a najmanje ovu vladu“, rekao je Krivokapić i poručio – maske moraju pasti do 1. marta.

Manjinska vlada, kako je istakao premijer, iskazana je sa stavovima Stevana Džakovića, Draga Đurovića i Darka Pajovića.

Predlog za rešenje političke krize i sam je dao pre izvesnog vremena, ali on nikada nije usvojen. Krivokapić smatra da njegov predlog nikada nije usvojen zbog opstrukcije onih koji sada žele manjinsku vladu.

Vanredni izbori

Kao jedino rešenje koje on smatra mogućim, Krivokapić je istakao raspisivanje novih izbora.

„Vanredni parlamentarni izbori u maju sa lokalnim izborima u gradovima Crne Gore“, poručio je premijer.

Na pitanje o potencijalnoj smeni potpredsednika Dritana Abazovića, Krivokapić kaže da po njemu to nije etički potez.

„Ova vlada je etička. Ja ne mogu da shvatim da neko kaže – ja ću da imam probu sa manjinskom vladom, a ako ne uspe ostajem do 2024. Onda bi to značilo da ja imam ljubavnicu, a kažem supruzi sačekaj me da vidim kako će biti sa ljubavnicom, pa ću da se vratim tebi“.

O formiranju sopstvene partije, kako kaže, trenutno ne razmišlja.

Nož u leđa

Predlog o formiranju manjinske Vlade došao je od strane koalicije „Crno na bijelo“. Krivokapić kaže da je ovo ideja onih koji su ga do sada branili od napada i pružali podršku.

„Ta vlada bi bila politička, nacionalna, pa tek onda manjinska. Da li vi mislite da je to normalno rešenje“, upitao je Krivokapić.

Prema njegovom mišljenju, predlog ne može biti usvojen jer ga neće prihvatiti poslanici.

„Mene su prethodnih dana zvali članovi SNP-a koji kažu da postoje najmanje dva njihova poslanika koji neće glasati za predlog o manjinskoj vladi“.

Ključni ministri neće u manjinsku vladu

Iako je Abazović juče rekao da za pojedine ministre postoji mesto u rekonstruisanoj vladi, Krivokapić smatra da do tog scenarija neće doći.

„Kakav prelazak, kada ključni ministri ne žele da budu deo manjinske vlade“, rekao je premijer.

„Srećno ti bilo“

O planu svog potpredsednika čuo je juče, i tom prilikom imao je nekoliko pitanja za Abazovića.

„Ja i mojih pet savetnika pitali smo ga – čemu to vodi, ko će biti odgovoran, šta ako dođe do protesta…Reagovao je isto kao i na pres konferenciji. Poručio sam mu – srećno ti bilo, ako je za dobrobit Crne Gore“.

Temeljni ugovor

„Začuđujuća je atmosfera oko Temeljnog ugovora. Ulogom naručenih političkih analitičara i politčara sve je rezultiralo time da postoji mišljenje da ovaj premijer ne treba da potpiše taj ugovor. Ja sam odgovorio na pismo Njegove svetosti i ne vidim zašto ga u narednom periodu ne bismo potpisali“, rekao je Krivokapić.

Manjinska Vlada i novi početak

Ekspertska Vlada Zdravka Krivokapića nije ispunila prvobitna očekivanja, a naredni cilj je formiranje manjinske vlade, saopštili su juče Građanski pokret URA i Savez građana CIVIS, čiji su lideri Dritan Abazović i Srđa Pavićević.

Govoreći o partijama koje će činiti pomenutu manjinsku vladu, lider pokreta istakao je da je sada fokus na podršci predlogu koalicije „Crno na bijelo“.

„Da podrži ovaj predlog može svako, da uđe u vladu – nisam siguran“.

Nemam moralnu obavezu prema Krivokapiću

O novom premijeru i članovima manjinske vlade, koalicija još uvek nije razmišljala, ali je aktuelni premijer Krivokapić obavešten.

„Jutros sam obavio razgovor sa Krivokapićem, imamo korektne građanske odnose. Ja neću iznositi kritike na račun vlade, poštujem svačije demokratsko pravo. Moram da kažem ovo, ja ne osećam da imam specijalnu moralnu obavezu prema bilo kome. Učinio sam mnogo više nego što su drugi za mene“, istakao je Abazović.

Prema saznanjima našeg portala, trenutni prvi pik za Krivokapićevog naslednika je Vladimir Joković, predsednik Socijalističke narodne partije (SNP), koja je saglasna sa predlogom Abazovića.

 

Autor Anđela Krstović

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/Vlada Crne Gore

 

Izvor Nova S, 18. januar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u