Milanović: Dodik naš partner, bez Srba u BiH nema rešenja

„Nama je Republika Srpska, odnosno Dodik, partner u ovim previranjima. Ko to ne razume, ili ne razume ili je pokvaren”

Srpski član Predsedništva Milorad Dodik hrvatski je partner u Bosni i Hercegovini, a problem preglasavanja Hrvata od brojnijih Bošnjaka ne može se rešiti bez bosansko-hercegovačkih Srba, izjavio je danas predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

„Nama je Republika Srpska, odnosno Dodik, partner u ovim previranjima. Ko to ne razume, ili ne razume ili je pokvaren”, odgovorio je Milanović na pitanje novinara o učešću Milorada Pupovca, člana parlamentarne većine i Srpskog narodnog veća, na proslavi Dana Republike Srpske.

„To je nebitno jer Pupovac ne predstavlja nikoga osim šačice svojih pajtaša, iako je deo vlasti u Hrvatskoj”, rekao je Milanović na Pantovčaku, gde je odlikovao sarajevskog nadbiskupa, kardinala Vinka Puljića, za izuzetan doprinos očuvanju hrvatskog identiteta, prenosi Hina.

Dodik, „koji nije okrvavio ruke u ratu”, s druge je strane „legitiman predstavnik srpskog naroda i RS u državi Bosni i Hercegovini koju poštujemo i koju ćemo poštovati”, rekao je Milanović.

„Ne vidimo da srpska politika radi probleme Hrvatima. Bez Srba u BiH mi ovaj problem nećemo rešiti, ako nam je do njega stalo, a meni je stalo. Nekima očito nije (stalo) dovoljno”, rekao je Milanović osvrćući se na zahtev predstavnika Hrvata u BiH i Zagreba za izmenom Izbornog zakona BiH kako bi se onemogućilo bošnjačko preglasavanje Hrvata na izborima za hrvatskog člana Predsedništva i članove Doma naroda.

 

Izvor Politika, 17. januar 2022.

 

Komšić o izjavi Milanovića

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić ocenio je da jedino što srpskog člana Predsedništva Milorada Dodika i, kako je rekao, „njegov plan razgradnje države” spasava jeste usvajanje, prema mišljenju Komšića, „anticivilizacijskih HDZ-ovih zahteva za izmene izbornog zakona”.

Komšić je, reagujući na jučerašnju izjavu predsednika Hrvatske Zorana Milanovića da je Dodik hrvatski partner u BiH, na Fejsbuku napisao da usvajanje zahteva HDZ-a „ne znače ništa drugo nego ubijanje, ne samo evropske, nego još bitnije od toga, i NATO perspektive BiH, i bacanje pod noge usvojenog Programa reformi”.

Komšić smatra da Rusija zato može zadovoljno da trlja ruke, a da bi time dodatno ojačala i Dodikova politika, koju on ocenjuje kao separatističku.

Komšić, takođe, smatra da to vodi u sigurnu dezintegraciju Bosne i Hercegovine.

„Dodikov ekstremizam i nasilje upravo je rezultat onog etničko-totalitarnog sistema koji Čović hoće da podeblja. Kada Milanović govori o čoveku sa crne liste Stejt departmenta kao partneru Hrvatske u Bosni i Hercegovini, u tome mu se, nažalost, može verovati”, napisao je Komšić, prenosi Tanjug.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je juče da je srpski član Predsedništva Milorad Dodik hrvatski partner u BiH, a da problem preglasavanja Hrvata od brojnijih Bošnjaka ne može da bude rešeno bez Srba u BiH.

„Nama je Republika Srpska, odnosno Dodik, partner u ovim previranjima. Ko to ne razume, ili ne razume ili je pokvaren”, odgovorio je Milanović na pitanje novinara o učešću Milorada Pupovca, člana parlamentarne većine i Srpskog narodnog veća, na proslavi Dana Republike Srpske.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/NOVA VIDEO

 

Izvor Politika, 18. januar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u