Dodik: Sudbina BiH se rešava u konstelaciji Vučić-Erdogan-Milanović

„Smatram da bi oni mogli da doprinesu da dođe do dijaloga političkih predstavnika tri konstitutivna naroda u BiH i rešavanja aktuelne situacije. Bilo čije drugo mešanje u dešavanja u BiH neće doneti ništa dobro“

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik pozdravio je razgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Dodik je takođe pozdravio i njihovo zalaganje za poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH. On je ocenio da je sudbina BiH u „dijalogu političara u konstelaciji Erodgan, Vučić, (predsednik Hrvatske Zoran) Milanović“.

„Zahvalan sam im na tome i podržavam nastojanje da se dijalogom dođe do rešenja u BiH što su juče i inicirali predsednici Vučić i Erdogan“, kazao je Dodik za novinsku agenciju Srna.

Dodao je da se Republika Srpska „sve vreme jasno zalaže za poštovanje Dejtonskog sporazuma i dijalog političkih predstavnika tri konstitutivna naroda u BiH“.

Prema njegovim rečima, Republika Srpska ni u jednom momentu nije ugrozila mir i stabilnost u BiH, niti je to, kako je naveo, bila namera, već insistira na poštovanju Ustava i onoga što je potpisano u Dejtonu.

Dodik je naglasio da je dijalog jedino rešenje za prevazilaženje svih problema u BiH.

On je podsetio da je prošle godine, prilikom susreta sa Erdoganom u Sarajevu, ukazao da je situaciju u BiH moguće rešiti putem posredovanja predsednika Turske, Srbije i i Hrvatske.

„I sada smatram da bi oni mogli da doprinesu da dođe do dijaloga političkih predstavnika tri konstitutivna naroda u BiH i rešavanja aktuelne situacije. Bilo čije drugo mešanje u dešavanja u BiH neće doneti ništa dobro“, zaključio je Dodik.

 

Naslovna fotografija: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Izvor Srna/B92, 19. januar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u