URA pokrenula inicijativu za rušenje Vlade Crne Gore

Inicijativu su potpisali poslanici koalicije „Crno na bijelo“, Socijaldemokratske partije (SDP), Socijaldemokrata (SD), Bošnjačke stranke (BS), Albanske liste i Albanske koalicije, te deo poslanika DPS-a

Koalicija „Crno na bijelo“ podnijela je Skupštini Crne Gore inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi.

Inicijativu su potpisali poslanici koalicije „Crno na bijelo“, Socijaldemokratske partije (SDP), Socijaldemokrata (SD), Bošnjačke stranke (BS), Albanske liste i Albanske koalicije, te dio poslanika Demokratske partije socijalista (16 poslanika) (DPS).

Među potpisnicima nema poslanika Demokratske Crne Gore, Demokratskog fronta (DF), Socijalističke narodne partije (SNP), Prave Crne Gore, Ujedinjene Crne Gore (UCG) i Radničke partije (RP).

Koalicija „Crno na bijelo“ predložila je na pres konferenciji 17. januara model manjinske vlade u kojoj, kako je kazao lider Građanskog pokreta URA i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, ne bi bilo mjesta za Demokratski front i Demokratsku partiju socijalista.

 

Traže lokalne izbore u jednom danu

Traže da se izbori u 14 opština i u gradskoj opštini Golubovci održe u jednom danu. Opozicija ranije bila protiv tog predloga.

Poslanici koalicije “Crno na bijelo”, Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD), Socijaldemokratske partije (SDP), Bošnjačke stranke (BS) i dvije albanske liste, inicirali su danas izmjene Zakona o lokalnoj upravi, kako bi se izbori u 14 opština i Gradskoj opštini Golubovci održali u jednom danu.

„Prvi naredni izbori za odbornike u skupštinama opština Ulcinj, Berane i Plužine, u skladu s ovim zakonom, održaće se u 2022. godini istovremeno s održavanjem redovnih izbora za odbornike u Skupštini Glavnog grada Podgorica, Skupštini opštine Golubovci (opštine u okviru Glavnog grada) i skupštinama opština: Bar, Bijelo Polje, Danilovgrad, Kolašin, Plav, Plužine, Pljevlja, Rožaje, Žabljak i Šavnik. Odbornicima u skupštinama opština Ulcinj, Berane i Plužine produžava se mandat do izbora odbornika koji će se održati u smislu stava i ovog člana“, piše u predlogu izmjena.

Poslanici Socijalističke narodne partije (SNP) tražili su krajem decembra da se njihov predlog izmjena zakona za odlaganje lokalnih izbora u Beranama i Ulcinju po hitnom postupku stavi na dnevni red redovne ili vanredne sjednice parlamenta.

 

Autor Boban Novović

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/Crno na bijelo

 

Izvor Sputnjik, 19. januar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u