Velika Britanija ukida kovid propusnice i obavezu nošenja maski

Britanski premijer Boris Džonson je u parlamentu poručio da će vlada definisati dugoročnu strategiju za život sa koronavirusom

Od sledeće nedelje građani u Engleskoj više neće biti u obavezi da nose maske, niti da rade od kuće.

Britanski premijer Boris Džonson je u parlamentu poručio da će vlada definisati dugoročnu strategiju za život sa koronavirusom i rekao da bi građani trebalo da budu oprezni tokom poslednjih nedelja zime, jer pandemija još nije gotova, prenosi Bi-Bi-Si.

On je rekao i da omikron soj „nije blaga bolest za sve, pogotovo ne za one koji su nevakcinisani“.

Takođe je najavio i ukidanje pravila o obaveznom nošenju maski za lice za srednjoškolce u učionicama, u gradskom prevozu i u prodavnicama.

Na snazi će, kako se navodi, i dalje ostati odredba da maske budu obavezne za ulazak na određena mesta.

Bi-Bi-Si navodi da takozvani plan B koji stupa na snagu 27. januara sadrži i odredbu da u firmama više neće biti neophodne kovid propusnice.

Mere ograničenja koje se odnose na staračke domove biće takođe ublažene, a detalji će naknadno biti objavljeni.

Na snazi ostaje obaveza da svi koji su pozitivni na koronavirus moraju da idu u samoizolaciju.

Premijer je takođe rekao da će zakonski uslov za osobe sa koronavirusom da se samoizoluju prestati kada propisi isteknu 24. marta i da bi taj datum mogao biti pomeren.

Brza promena strategije protumačena je kao pokušaj Džonsona da umiri konzervativne poslanike koji traže odgovornost zbog izveštaja o strankama koje su narušile karantin, prenosi Gardijan.

S druge strane, neki predstavnici javnog zdravlja zabrinuti su da bi ukidanje svih ograničenja u ovom trenutku moglo biti prerano, posebno na severu Engleske, gde ima mnogo zaraženih.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Henry Nicholls

 

Izvor Tanjug/B92, 19. januar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u