Vučić i Erdogan razgovarali o Bosni i Hercegovini

„Imperativ je da se sve strane uzdrže od koraka koji bi doprineli ugrožavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i da se ponašaju odgovorno. Turska će preduzeti sve da se smanje napetosti na Balkanu“, rekao je Erdogan

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prenio je da je sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom razgovarao o situaciji u Bosni i Hercegovini i kompletnoj situaciji u regionu, kao i značaju infrastrukturnog povezivanja između Srbije i BiH.

Na pitanje da li je bilo riječi o napetoj situaciji u BiH i o incidentu u Priboju, Vučić je rekao da su razgovarali o svemu:

„Razgovarali smo o svemu, i o Priboju i o svemu drugom. O komplikovanoj situaciji u regionu, tome kakvi su stavovi Srbije, kakvi Turske, i šta znači poštovanje Dejtonskog sporazuma – od poštovanja integriteta BiH, ali i integriteta Republike Srpske u okviru BiH“, rekao je Vučić.

Prenio je da je on govorio o tome da je za Srbiju važno da se infrastrukturno povezujemo, da se grade auto-putevi, ističući da očekuje da u oktobru bude završeno 19 kilometara auto-puta od Kuzmina do Sremske Rače.

„Gotovo 80 odsto je završen most, da ne idemo onom ćuprijom kao doskora… To je blizu kraja, i za godinu i po dana imaćemo auto-put do BiH i RS“, rekao je Vučić i dodao da poslije toga ostaje da se izgradi auto-put do Bijeljine.

Prenio je da se razgovaralo i o izgradnji auto-puta Požega-Kotroman, odnosno do Višegrada, koji bi dalje trebalo graditi do Sarajeva.

„Rekao sam da je besmisleno da mi gradimo, ako niko neće da gradi Višegrad, jer samo tako ima smisao, a do tada nema. Nadam se da će vlasti u BiH, ma koje, jer ne mogu da ulazim u to, to uraditi. Time bismo povezali Rašku sa Beogradom, Sarajevom, ali i Sofiju i Istanbul sa Sarajevom i Beogradom. Verujem da zajedno možemo to da uradimo, nije problem u nama“, rekao je Vučić.

Dodao je da je sa Erdoganom razgovarao o svemu, pa i o zajedničkom djelovanju po pojedinim pitanjima u međunarodnim organizacijama.

Ergogan: Zajedničkim djelovanjem prevazići krizu u BiH

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem poručio je da je potrebno djelovati zajednički sa međunarodnom zajednicom kako bi se prevazišla kriza u BiH.

„Podrška Srbije teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH važna je za mir i stabilnost cijelog regiona. Imperativ je da se sve strane uzdrže od koraka koji bi doprinijeli ugrožavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i da se ponašaju odgovorno. Turska će preduzeti sve da se smanje napetosti na Balkanu“, rekao je Erdogan.

On je naglasio da je na sastanku snažno i odlučno potvrđen značaj mira i stabilnosti na Balkanu.

Govoreći o odnosima Turske i Srbije, Erdogan je ocijenio da su oni na „savršenom, odličnom nivou“.

On je istakao da je prošla godina bila izuzetna za odnose dvije zemlje, budući da je Turska otvorila generalni konzulat u Novom Pazaru, dodajući da se nada da će ove godine biti otvoren i turski konzulat u Nišu.

 

Naslovna fotografija: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Izvor sveosrpskoj.com, 19. januar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u