Ана Брнабић

Brnabić: Poništeni svi akti o Rio Tintu, projekat „Jadar“ više ne postoji

„Ispunili smo sve zahteve ekoloških protesta i stavili tačku na Rio Tinto u Srbiji. Ovim je sve završeno, gotovo je i svi zahtevi su ispunjeni“

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je na današnjoj sednici Vlade ukinuta uredba Vlade o prostornom planu područja posebne namene za preradu minerala jadarit, kao i sve dozvole i uredbe u vezi sa kompanijom „Rio Tinto“.

„Na upravo završenoj sednici ukinuta je uredba Vlade o prostornom planu područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit od 13. februara 2020. godine i više ne postoji. Samim tim poništeni su svi upravni akti vezani za Rio Tinto, sve dozvole, rešenja, dozvole. Ugovore nismo imali“, naglasila je Brnabićeva.

Premijerka je pozvala ekološke organizacije da preuzmu dokumente i analiziraju ih. „Nudim da moj tim iz kabineta pomogne u analizi ako pomoć bude bila potrebna“, istakla je Brnabićeva.

Navodi da je Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka već rekao da želi dokumente i da može večeras da ih preuzme.

Prema njenim rečima, na sednici je ukinuta odluka Radne grupe za implementaciju projekta Jadar.

„Ispunili smo sve zahteve ekoloških protesta i stavili tačku na Rio Tinto u Srbiji. Ovim je sve završeno, gotovo je i svi zahtevi su ispunjeni“, navela je premijerka.

Podsetila je da je „Rio Sava Exploration“, ćerka kompanija „Rio Tinta“ u Srbiji, u našoj zemlji od 2004. godine kada je, kaže, dobila prvo rešenje kojim se dozvoljavaju istražne radnje u Srbiji.

„Krenuli su u istraživanje, 2006. je izmenjen zakon o rudarstvu kojim je uvedeno načelo kontinuiteta, koji govori da onaj koji istražuje ima pravo da eksploatiše, 2012. dobili su rešenje o izvođenju bušotina velikog prečnika i evo nas danas“, navela je Brnabićeva.

Brnabićeva dodaje da Rio Tinto nije pružio dovoljno informacija.

„Neću dozvoliti da uspe pokušaj političke obmane onih koji su menjali zakone i da danas sve ove stvri svale na nas“, kaže premijerka.

Dodala je i da su ispunjeni svi zahtevi lidera inicijative „Kreni-promeni“ Sava Manojlovića.

„Ispunili smo, ako mene pitate čak i neke njihove hirove, a ne samo zahteve, i Savo Manojlović je to i potvrdio, mislila sam da je racionalan i kredibilan sagovornik, nažalost, imala sam priliku, koliko ovih dana, da se u to razočaram. Gospodin Manojlović je pozvao na proteste iako je rekao da su ispunjeni zahtevi, pa je pokrenuo narodnu inicijativu za izmene i dopune zakona o rudarstvu. Po zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi rok da se odgovori na narodnu inicijativu je 15 dana, meni deluje kao razuman rok, ako je mislio da nije, mogao je da kaže da mu se odgovori u roku od 48 sati“, rekla je Brnabićeva dodajući da je Savo Manojlović na konferenciji za medije 18. januara izneo neistine.

Predsednica Vlade je, takođe, rekla da se pokazalo i licemerje stranaca koji, kaže, finansiraju ove ekološke organizacije. Prema njenim rečima, najveći finansijeri su iz SAD – USAID, Rokfeleri.

„Da nemamo ovakvo licemerje da ti koji finansiraju proteste i napadaju kompanije iz istih tih zemalja i da politički slabimo zahvaljujući protestima, je l’ to igra koju igramo“, upitala je predsednica Vlade.

„Ispunili smo sve zahteve ekoloških protesta i stavili tačku na Rio Tinto u Srbiji. Ovim je sve završeno, gotovo je i svi zahtevi su ispunjeni“, navela je premijerka.

Pre konferencije za medije održana je sednica Vlade.

Ranije danas kompanija „Rio Tinto“ je saopštila da je zabrinuta zbog nedavnih izjava predstavnika Vlade Republike Srbije o potencijalnom povlačenju prostornog plana za Projekat „Jadar“.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

Izvor Sputnjik, 20. januar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u