Блинкен Лавров

Lavrov tražio od Blinkena da se NATO povuče iz Bugarske i Rumunije

„Radi se o povlačenju stranih trupa, opreme i naoružanja, kao i o drugim koracima sa ciljem vraćanja situacije na stanje iz 1997. godine u zemljama koje nisu bile članice NATO-a u to vreme. To uključuje i Bugarsku i Rumuniju“

Bezbednosne garancije koje Rusija traži od Zapada u vezi sa povlačenjem stranih trupa, oružja i opreme odnosi se i na Bugarsku i Rumuniju, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji će danas u Ženevi sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom razgovarati o ukrajinskoj krizi i evropskoj bezbednosti.

Sergej Lavrov je, odgovarajući na pitanja medija na konferenciji koju je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo na svom sajtu, rekao da Rusija želi da se sva strana oprema i vojska povuku iz Bugarske i Rumunije, kao dve zemlje koje nisu bile članice NATO-a 1997. godine.

„Radi se o povlačenju stranih trupa, opreme i naoružanja, kao i o drugim koracima sa ciljem vraćanja situacije na stanje iz 1997. godine u zemljama koje nisu bile članice NATO-a u to vreme. To uključuje i Bugarsku i Rumuniju“, istakao je Lavrov.

Moskva je tražila pravno obavezujuće garancije NATO-a da će blok prestati da se širi na istok i da će se vratiti na granice iz 1997. godine.

Lavrov i Blinken o „teškim pitanjima“

Lavrov se danas u Ženevi sastaje sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, u pokušaju da se reši bezbednosna kriza nastala zbog narastajućih tenzija oko Ukrajine.

Šef ruske diplomatije je pred početak razgovora rekao da Moskva očekuje konkretne odgovore na svoje veoma konkretne predloge, dok je Blinken istakao da se ne nada da će danas premostiti razlike.

Blinken je pred sastanak rekao i da ne očekuje da će „teška pitanja“ između SAD i Rusije biti rešena tokom razgovora sa Lavrovom.

„Ovo su teška pitanja sa kojima se suočavamo i njihovo rešavanje neće biti brzo. Ne očekujem da ćemo ih rešiti u Ženevi, ali možemo unaprediti međusobno razumevanje“, rekao je Blinken uoči susreta.

Sastanak u hotelu „Prezident“ u Ženevi

Očekuje se da će razgovori trajati oko dva i po sata, a oko 15 sati po srednjoevropskom vremenu predviđeno je da ministri održe odvojene konferencije za medije, javio je Sputnjik.

Ovo je treći susret Lavrova i Blinkena, na kojem se vode pregovori o zahtevu Rusije za garancije bezbednosti da se NATO neće dalje širiti na Istok.

Sastanak se održava u hotelu „Prezident“ u sali gde su 2016. održani razgovori Lavrova i tadašnjeg državnog sekretara SAD Džona Kerija.

Oko hotela su pojačane mere bezbednosti, a novinari su prošli rigoroznu kontrolu na ulazu.

 

Izvor Rojters/Tanjug/RTS, 21. januar 2022.

 

Bugarska i Rumunija odgovorile Rusiji

Bugarska će odlučiti o svojim odbrambenim planovima sama, u koordinaciji s partnerima u NATO, izjavio je danas bugarski premijer Kiril Petkov.

On je pozvao Rusiju da učestvuje u dijalogu sa Zapadom radi smanjenja napetosti.

Petkov je to izjavio u bugarskoj skupštini reagujući na izjavu ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da se bezbednosne garancije koje Rusija traži od Zapada u vezi sa povlačenjem stranih trupa, oružja i opreme odnose i na Bugarsku i Rumuniju kao dve zemlje koje nisu bile članice NATO 1997. godine.

„Bugarska je suverena država, koja je davno izabrala da postane članica NATO. Kao takvi, sami odlučujemo da organizujemo odbranu naše zemlje u koordinaciji s našim partnerima“, rekao je Petkov, kako prenosi Rojters.

Moskva je tražila pravno obavezujuće garancije NATO da će blok prestati da se širi na istok i da će se vratiti na granice iz 1997. godine.

Na pitanje šta to znači za Bugarsku i Rumuniju, koje su se pridružile NATO posle 1997. godine, rusko Ministarstvo spoljnih poslova navodi da Rusija želi da se sva strana oprema i vojska povuku iz tih zemalja, dodaje Rojters.

„Radi se o povlačenju stranih trupa, opreme i naoružanja, kao i o drugim koracima sa ciljem vraćanja situacije na stanje iz 1997. godine u zemljama koje nisu bile članice NATO u to vreme. To uključuje i Bugarsku i Rumuniju“, istakao je Lavrov.

Bukurešt je ocenio danas da je „neprihvatljiv“ zahtev Rusije za povlačenje stranih NATO trupa prisutnih na rumunskoj teritoriji u okviru ugovora koji Moskva traži da bi pristupila deeskalaciji ukrajinske krize.

„Takav jedan zahtev je neprihvatljiv i ne može biti deo predmeta pregovora“, navelo je rumunsko Ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju.

 

Naslovna fotografija: Saul Loeb/Pool Photo via AP

 

Izvor Tanjug/B92, 21. januar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u