Nagli pad akcija Rio Tinta posle odluke Vlade Srbije

Akcije Rio Tinta su zaključene u padu od 4,1 odsto, pri čemu su tokom trgovanja na australijskoj berzi tonule u nekim momentima čak za 5,1 procenat. To je najgori dnevni pad akcija ove kompanije od avgusta 2021.

Akcije kompanije Rio Tinto pale su danas nakon odluke Vlade Srbije da zbog zabrinutosti građana za životnu sredinu ukine dozvole i odluke koje se odnose na istraživanje i otvaranje rudnika litijuma u Srbiji.

Akcije Rio Tinta su zaključene u padu od 4,1 odsto, pri čemu su tokom trgovanja na australijskoj berzi tonule u nekim momentima čak za 5,1 procenat. To je najgori dnevni pad akcija ove kompanije od avgusta 2021. Referentni indeks australijske berze završio je trgovački dan u minusu od 2,3 odsto, prenosi Rojters.

Odluka Srbije, po oceni agencije, dolazi u vreme kada se približavaju opšti izbori u aprilu i u trenutku pogoršanih odnosa između Beograda i Kanbere nakon deportacije teniske zvezde Novaka Đokovića iz Australije zbog korona propisa.

Premijerka Srbije Ana Brnabić saopštila je u četvrtak uveče da je vlada ukinula uredbu i prostorni plan područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit i navela da je odluka doneta nakon zahteva različitih zelenih grupa da se obustavi litijumski projekat Jadar, vredan 2,4 milijarde dolara, prema kojem je bilo planirano da proizvodnja počne 2027. godine, dodaje britanska agencija, preneo je Tanjug.

U tekstu se navodi da su hiljade građana blokirali puteve u Srbiji prošle godine u znak protesta protiv podrške vlade tom projektu, zahtevajući da Rio Tinto napusti zemlju i primoravajući lokalnu opštinu da odustane od plana za dodelu zemljišta za rudnik.

Prema Rojtersu, ova odluka je velika prepreka za anglo-australijsku kompaniju koja se nadala da će joj taj projekat pomoći da postane jedan od 10 najvećih svetskih proizvođača i najveći evropski dobavljač litijuma, ključnog metala za proizvodnju baterija za električna vozila.

Rudnik u Srbiji je bio jedini litijumski projekat Rio Tinta, a kompanija je pre mesec dana najavila kupovinu još jedne litijumske lokacije za 825 miliona dolara, u nastojanju da ojača svoj biznis sa materijalima za baterije.

Rio Tinto je objavio da je „izuzetno zabrinut” zbog odluke Srbije i da razmatra pravni osnov za donošenje odluke vlade, a australijska vlada je izrazila žaljenje zbog oduzimanja dozvole ovoj kompaniji.

U punom kapacitetu, rudnik Jadar je prema planovima trebalo da proizvodi godišnje 58.000 tona prerađenog litijum karbonata za baterije, čime bi postao najveći evropski rudnik litijuma po obimu proizvodnje, dodaje britanska agencija.

Stručnjaci kažu da se procenjivalo da će svetski manjak litijuma trajati najmanje tri godine, a sa otkazivanjem projekta Jadar deficit će sada potrajati nekoliko godina.

Snažna globalna potražnja za ovim metalom, koja daleko nadmašuje rast ponude, pogurala je cene litijuma na rekordni nivo u poslednjih nekoliko godina.

Fjučersi litijuma američke kompanije CME, odnosno ugovori o kupovini za isporuku u određenom narednom periodu po dogovorenoj ceni, skočili su u četvrtak za 171 odsto na rekordnih 38 dolara po kilogramu, prema podacima Refinitiva.

U Kini, cene litijum hidroksid monohidrata za gotovinsko plaćanje kreću se oko rekordnih 262.500 juana (41.387 dolara) po toni, što je za preko 400 posto više nego godinu dana ranije.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Patrick T. Fallon

 

Izvor Politika, 21. januar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u