Аутор: LOREN ELLIOTT, LOREN ELLIOTT | Ауторска права: Reuters/Loren Elliott Novak Djokovic walks through Melbourne Airport before boarding a flight after being ordered to leave Australia on Sunday. | REUTERS

Nemački Bild: Skandalozno obrazloženje presude Đokoviću

Bild podvlači da obrazloženje podseća na politički motivisane presude, koje nisu dostojne demokratski pravne države kao što je Australija

Nemački visokotiražni dnevnik Bild ocenjuje da je obrazloženje australijskog suda u vezi proterivanja prvog tenisera sveta Novaka Đokovića skandalozno.

„Australijskom sudu bilo bi lako da pronađe dobro obrazloženje za proterivanje Srbina, ali očigledni strah od njegovog stava ne spada u to”, konstatuje list.

Bild ukazuje da je australijskom Federalnom sudu trebalo četiri dana da obrazloži svoju odluku o proterivanju Đokovića, i da su sudije objasnile da je njegov boravak u zemlji mogao da podstakne antivakcinalno raspoloženje u Australiji.

To, smatra list, znači da je Đoković morao da napusti Australiju, jer su tamošnja vlada i pravosuđe strahovali od njegovog stava, i to iako nije došao u tu zemlju da širi svoje mišljenje, već da igra tenis.

Bild podvlači da obrazloženje podseća na politički motivisane presude, koje nisu dostojne demokratski pravne države kao što je Australija.

List ističe da je ključno obeležje slobodnog društva što svako može slobodno izneti svoj stav, a da za to ne bude kažnjen.

„To što je ovaj osnovni stub demokratije u Australiji dobio pukotine je tužna nuspojava tamošnje ‘nokovid’ strategije”, navodi dnevnik, preneo je Tanjug.

Bild je naglasio i da je sudijama bilo jednostavno da pronađu uverljivo rešenje za proterivanje Srbina, na primer formalnu grešku u zahtevu za dobijanje vize, ili „ista prava za sve”, pošto u Australiju može ući samo osoba koja je potpuno vakcinisana.

List smatra da bi obrazloženje suda mogao postati bumerang za sud i vladu po pitanju raspoloženja građana.

To obrazloženje, dodaje dnevnik, bespotrebno od Đokovića pravi nevakcinisanog mučenika i potvrđuje u stavu one koji su tokom pandemije inače izgubili poverenje u državu i njene predstavnike.

Opasnost je velika da građani, nakon presude, sada s pravom odbijaju argumente u korist vakcinacije, što će dovesti do razdora u društvu, piše Bild i dodaje da bi to bile neželjene posledice „nečiste” presude.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Loren Elliott

 

Izvor Politika, 21. januar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u