Russian Foreign Ministry © Valeriy Sharifulin/TASS

Britanci prete Rusiji zbog Ukrajine, Moskva odgovara: Nećemo tolerisati

„Dezinformacije koje širi britanski Forin ofis su još jedan dokaz da zemlje članice NATO-a koje predvode Anglosaksonci stoje iza eskalacije tenzija oko Ukrajine“, saopštili su iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova

Velika Britanija je optužila Kremlj da želi da postavi proruskog šefa države u Ukrajini. Tvrde i da Rusija planira da napadne Ukrajinu, na šta je zvanična Moskva oštro reagovala – pozivaju Forin ofis da prestane da se bavi provokacijama.

U izveštaju Rojtersa navodi se da je britansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da ima informacije da ruska vlada razmatra opciju da bivšeg ukrajinskog poslanika Jevhena Murajeva aktivira kao potencijalnog kandidata za prvog čoveka proruskog rukovodstva u Kijevu.

„Informacije koje su objavljene bacaju punu svetlost na obim ruskih aktivnosti prema Ukrajini i uvid u namere Kremlja. Rusija mora da deeskalira situaciju, okonča svoju agresivnu kampanju širenja dezinformacija i krene putem diplomatije“, rekla je britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras i ponovila da bi svaki ruski vojni upad u Ukrajinu bio ogromna i skupa strateška greška.

Britanci tvrde i da su ruski obaveštajci kontaktirali sa brojnim bivšim ukrajinskim političarima u okviru planova za invaziju. Britansko Ministarstvo spoljnih poslova odbilo je, međutim, da sinoć pruži dokaze za ove optužbe.

Odgovor Kremlja: Prekinite sa provokacijama

U međuvremenu je zvanična Moskva reagovala na izjavu britanskih diplomata o navodnim planovima Rusije u vezi sa Ukrajinom.

„Dezinformacije koje širi britanski Forin ofis su još jedan dokaz da zemlje članice NATO-a koje predvode Anglosaksonci stoje iza eskalacije tenzija oko Ukrajine. Pozivamo Veliku Britaniju da prekine provokativne aktivnosti, da prestane da širi besmislice i fokusira se na proučavanje istorije tatarsko-mongolskih odnosa“, poručio je predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Rusije, prenosi Tas.

Agencija RIA Novosti, pozivajući se na diplomatske izvore, prenosi da je Rusija prihvatila predlog britanske ministarke Liz Tras da poseti Moskvu i razgovara sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

Murajev: Ukrajini potrebne nove vođe

Bivši ukrajinski poslanik Murajev oglasio se na Fejsbuku, a u objavi je pozvao na okončanje podela u Ukrajini na prozapadne i proruske političare.

„Vreme prozapadnih i proruskih političara u Ukrajini je zauvek nestalo. Ukrajini su potrebni novi političari čija će politika biti zasnovana isključivo na principima nacionalnih interesa Ukrajine i ukrajinskog naroda“, poručio je Murajev.

 

Izvor Rojters/Tanjug/RTS, 23. januar 2022.

 

Rusi ne žele da tolerišu: „Sve je jasno“

Moskva upozorava da neće tolerisati ako Kijev i zapadne zemlje započnu provokacije u Donbasu i napade na ruske državljane.

To je danas izjavio šef delegacije Rusije na pregovorima u Beču o pitanjima vojne bezbednosti i kontrole naoružanja Konstantin Gavrilov.

„Sve je jasno rečeno, upozoreno je – nećemo tolerisati kada napadnu naše građane. To je jasno rečeno u svim medijima“, upozorio je Gavrilov za Jutjub kanal „Izolenta lajv“.

Prethodno je portparol Narodne milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike Ivan Filiponenko izjavio da su ukrajinski diverzanti kidnapovali pripadnika Narodne milicije LNR.

Otmica se, prema rečima portparola, dogodila dok je vojnik patrolirao područjem u blizini kontakt linije u Donbasu. Otkrivši sumnjivu aktivnost u šumskom pojasu, on je odlučio da proveri lokaciju ne čekajući pojačanje, dodaje Filiponenko.

Portparol ne isključuje mogućnost da su ukrajinski diverzanti pokušali da prodru duboko na teritoriju LNR i apeluje na posmatrače međunarodnih organizacija da pomognu u potrazi za nestalim pripadnikom Narodne milicije.

„Sada se nad zaštitnikom republike vrši fizički i moralni pritisak, kao i uz pomoć lekova kako bi ga primorali da diskreditujuće i lažno svedoči“, zaključio je.

 

Naslovna fotografija: Valeriy Sharifulin/TASS

 

Izvor Tanjug/B92, 23. januar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u