Israeli historian Gideon Greif. Photo: EPA/FRISCO GENTSCH/POOL.

Komisija: Izveštaj o Srebrenici konačan, Grajf nije dao zvaničnu izjavu

„Predsednik Komisije /Gideon Grajf/ nije dao izraelskoj štampi nikakvu zvaničnu izjavu, tako da je ono što je ove sedmice objavljeno u izraelskoj štampi neosnovano“, naveli su iz Komisije

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine saopštila je da nema namjeru da mijenja podatke u konačnom izvještaju koji je sastavila i da je neosnovano ono što je u vezi sa tim nedavno objavljeno u izraelskoj štampi.

– Predsjednik Komisije /Gideon Grajf/ nije dao izraelskoj štampi nikakvu zvaničnu izjavu, tako da je ono što je ove sedmice objavljeno u izraelskoj štampi neosnovano – naveli su iz Komisije.

Iz Komisije je, u vezi sa nedavno objavljenim člankom u izraelskoj štampi, saopšteno da su do podataka došli nakon godinu i po mukotrpnog rada, te da su oni jednoglasno prihvaćeni od svih članova.

– Ukoliko ubuduće stignu novi naučni podaci, istorijski i činjenično zasnovani, Komisija će ih ispitati sa svom potrebnom ozbiljnošću – navodi se u saopštenju.

Kada je riječ o ličnim napadima usmjerenim protiv predsjednika Komisije, ovo tijelo navodi da su pojedinci Grajfa nazvali „negatorom genocida“.

– Čak se insinuiralo da bi profesor Grajf lagao o genocidu kao rezultat korupcije. Ovakve neosnovane, brutalne i zlobne optužbe nemaju za cilj samo uništavanje lične reputacije i integriteta Grajfa, već dodatno i njegove borbe protiv antisemitizma i pet decenija njegovog naučnog rada o Holokaustu i dokumentovanja neopisivih patnji žrtava Holokausta – istakli su iz Komisije.

Komisija smatra da su njen predsjednik, kao i svi članovi, bez izuzetka, djelovali lojalno prema istini, sa integritetom i pravednošću, bez uticaja bilo kakvih nerelevantnih razmatranja.

– Što se tiče optužbe za poricanje genocida, Komisija nikada nije dovela u pitanje temeljne činjenice o masakrima, niti obim žrtava na svim stranama, jer se ne bi usudila da pokaže nepoštovanje prema bilo kojoj žrtvi srebreničke regije – naveli su iz Komisije.

Iz Komisije su naglasili da se termin „genocid“ nikada ne smije obesmisliti i banalizovati, a zbog čega izražavaju zabrinutost i mnogi svjetski naučni i stručni autoriteti.

– Upravo tu zabrinutost dijeli i Komisija, koja snažno naglašava da se pojam genocid nikada ne smije obesmisliti i banalizovati. Komisija čvrsto vjeruje da vojna akcija u malom dijelu BiH, gdje su starci, žene i djeca dovođeni na sigurno, dok su jednim dijelom vojno sposobni muškarci ubijani, ne može porediti sa genocidnim užasima u njemačko-nacistički okupiranoj Evropi ili u Ruandi, gdje su svi muškarci, žene, djeca i bebe sistematski nemilosrdno ubijani u organizovanoj kampanji, koja se proširila po celoj zemlji – saopšteno je iz Komisije.

U Komisiji smatraju da su njihovo istraživanje i izvještaj veliki uspjeh u kontekstu suočavanja sa prošlošću svih strana u sukobu.

– Iskrivljivanje istine o činjenicama u našem izvještaju i dalje medijsko prezentovanje jednostranih narativa sigurno nisu dobronamjerni i nisu usmjereni ka naučnom utvrđivanju bilo kojih činjenica, uključujući ove o tragičnim stradanjima svih naroda u regiji Srebrenica – navodi se u saopštenju Komisije.

Izraelski list Harec objavio je u srijedu, 19. januara, da je Grajf navodno izjavio da će revidirati izvještaj o dešavanjima u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine.

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida, niti genocid uopšte.

 

Izvor Srna/RTRS, 22. januar 2022.

 

Grajf: Greška

Izraelski istoričar Gideon Grajf priznao je da je pogrešio u izveštaju Republike Srpske o genocidu u Srebrenici kada je reč o broju ubijenih Bošnjaka.

Nakon njegove izjave reagovao je Institut za istraživanje genocida Kanada, koji je osudio odluku Vlade entiteta RS o formiranju dve međunarodne komisije za istraživanje ratnih dešavanja u Srebrenici i Sarajevu.

„Formiranjem navedenih komisija entitet RS ne priznaje internacionalni poredak, negira sudski dokazane i utvrđene činjenice, agresivno atakuje na istinu, pravdu, mir i bezbednost i agresivno dehumanizuje žrtve genocida u cilju promene karaktera vojnog sukoba koji je bio obeležen agresijom i genocidom na BiH i njene građane, posebno Bošnjake. Istovremeno se pokušava internacionalizovati negiranje genocida“, rekli su iz tog Instituta, prenosi Klix.ba.

Nakon što je u javnosti objavljeno da će nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer odlikovati Grajfa posebnim ordenom, iz Instituta za istraživanje genocida u Kanadi ističu da su mu odmah poslali pismo upozorenja s obzirom na to da je reč o nekome ko relativizuje istoriju.

„U pismu se ističe kako negator genocida u Srebrenici Gideon Grajf, koji je na čelu takozvane ‘Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja naroda u srebreničkoj regiji od 1992 do 1995.’, koju je formirala RS, koja ga tako plaća za kampanju negiranja genocida u Srebrenici, zaslužuje osudu, a ne orden za posebne zasluge.“

Posle snažne kampanje IGK je pozdravio odluku Kancelarije nemačkog predsednika o povlačenju odlikovanja za Gideona Grajfa. IGK podseća da se u Grajfovom izveštaju tvrdi da je broj od 8.000 žrtava genocida u Srebrenici netačan.

„Sadašnje povlačenje lažnog broja žrtava genocida je posledica snažne kampanje mnogobrojnih prijatelja istine i pravde o genocidu u Srebrenici širom sveta, te mnogobrojnih, respektabilnih naučno-istraživačkih organizacija i istaknutih pojedinaca koji su se suprotstavili Grajfovom revizionističkom izveštaju, što je ozbiljno narušilo njegovu reputaciju, ali i reputaciju svih članova takozvane komisije“, rekli su iz IGK.

Grajfova izjava pak dolazi samo nekoliko sedmica nakon što je Nemačka ukinula nagradu za njegovo istraživanje Holokausta zbog njegovog rada u ime entiteta RS.

„IGK smatra da Grajfov novi izveštaj neće promeniti percepciju njega kao negatora genocida u Srebrenici sve dok se on ne izvini žrtvama genocida, potpuno povuče revizionistički izveštaj i povuče se iz takozvane komisije“, navode iz Instituta.

Za šta se Grajf izvinio?

Izraelski profesor istorije izjavio je da će revidirati kontroverzni izveštaj Republike Srpske o genocidu u Srebrenici, a čiji je jedan od autora. On je za izraelski list Harec rekao da će „objašnjenje izveštaja objaviti u nekoliko sledećih sedmica“, dodajući da će u njemu biti sadržani odgovori i onima koji su ga optužili za reviziju istorije.

Vlada Republike Srpske je Grajfa pozvala 2019. da bude na čelu komisije koja će napraviti izveštaj o ubistvu 8.000 Bošnjaka iz jula 1995. godine. Izveštaj, objavljen u leto prošle godine, su mnogi kritikovali, i to pre svega zbog konstatacije da nije reč o genocidu i tvdnje da je „značajan broj posmrtnih ostataka ekshumiranih iz masovnih grobnica pripadao ljudima koji su ubijeni izvan masovnog oružanog napada“.

Grajf je u prošlogodišnjem televizijskom intervjuu kazao da broj žrtava nije bio veći od 3.714. Sada ovu tvrdnju naziva greškom. U izveštaju je navedeno da je 3.900 žrtava.

„Nismo izostavili niti jednu žrtvu, niti jednu. To je bila moja lična greška koju ćemo ispraviti i obavićemo ono što je istinito. Mislim da će se tada kontroverze oko komisije značajno smanjiti“, istakao je.

Sada je saglasan da je u Srebrenici ubijeno 8.000 ljudi.

„Ovo je broj koji se od početka spominje – 8.000. Mi to ne iskrivljujemo i mi to prihvatamo. Naravno da osuđujemo zločine, a mi ćemo to još snažnije naglasiti u našem obrazloženju“, najavio je Grajf.

 

Naslovna fotografija: EPA/Frisco Gentsch/Pool

 

Izvor Klix.ba/B92, 20. januar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u