Kina demantuje medije: Si Đinping nije molio Putina da ne napada Ukrajinu

Ministarstvo spoljnih poslova Kine nazvalo je lažnim saopštenje o molbi kineskog predsednika Si Đinpinga predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da ne napada Ukrajinu tokom Zimskih olimpijskih igara u Kini

Ministarstvo spoljnih poslova Kine nazvalo je lažnim saopštenje o molbi kineskog predsednika Si Đinpinga predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da ne napada Ukrajinu tokom Zimskih olimpijskih igara u Kini.

„Saopštenje je apsolutno lažno”, rekao je predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Kine.

Ranije je Blumberg objavio članak u kome se tvrdi da se kineski lider, navodno, obratio svom ruskom kolegi sa molbom da ne napada Ukrajinu tokom Olimpijade.

U Ministarstvu su naveli da ovakve izjave nisu usmerene samo na provokaciju protiv drugih zemalja, već i na narušavanje Olimpijskih igara. Prema rečima portparolke Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove materijal Blumberga je lažna vest, to je specijalna operacija američkih službi koje koriste medije.

Poslednjih meseci se u zapadnim medijima sve češće pojavljuju informacije o tome da Moskva priprema „invaziju” na Ukrajinu. Rusija je nekoliko puta opovrgavala te informacije i podvlačila da se takve izjave koriste u cilju povećanja broja NATO vojnika pored njenih granica.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin otkrio je da planira da se pojavi na Zimskim olimpijskim igrama u Kini. Prethodno je predsednik SAD Džo Bajden izjavio da Amerika planira potencijalni diplomatski bojkot ZOI.

 

Naslovna fotografija: Ueslei Marcelino/Reuters

 

Izvor Sputnjik, 24. januar 2022.

 

BONUS VIDEO:

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u