Plenković se izvinio Ukrajini zbog Milanovićeve izjave, Kijev najavio demarš

„Hrvatski predsednik iskazao je prezir i nezahvalnost za pomoć koju su Ukrajina i Ukrajinci pružili Hrvatskoj u njenoj borbi za nezavisnost, kao i u borbi protiv razornih požara prošle godine”

Hrvatski premijer Andrej Plenković izvinio se Ukrajini zbog izjave predsednika Zorana Milanovića da je to jedna od najkorumpiranijih zemalja i demantovao njegovu tvrdnju da će Hrvatska povući vojnike iz Ukrajine jer ih, kako kaže, tamo i nema.

Andrej Plenković se u ime hrvatske Vlade i naroda izvinio Ukrajincima, za koje kaže da su „trenutno okupirani”.

„U Ukrajini naših vojnika nema pa ne znam na koje Zoran Milanović vojnike misli. Ja se u ime Vlade izvinjavam Ukrajincima, oni su trenutno okupirani. On kaže da su korumpirani, ta izjava nema nikakve veze s Vladom”, rekao je Plenković nakon sednice Predsedništva i Nacionalnog veća HDZ-a.

Istakao je da je politika Hrvatske deeskalacija napetosti, sprečavanje sukoba i podrška celovitosti Ukrajine.

„To je naša temeljna pozicija i doprinos iskustvom Hrvatske rešenju i reintegraciji okupiranih područja Ukrajine”, rekao je Plenković.

Milanovićevu tvrdnju da Ukrajina nije dobila ništa od Evropske unije demantovao je podacima da je Unija, što bespovratne pomoći, što zajmova dala do sada 17 milijardi evra, uz najavu nove pomoći.

Plenković je rekao da je mislio da govori neki ruski zvaničnik kada je čuo Milanovićevu izjavu i tvrdi da je predsednik Hrvatske govorio „u nekakvom napadu šećera”.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je u utorak rekao da Hrvatska nema ništa sa sukobom u Ukrajini i da će, dođe li do eskalacije, povući „do zadnjeg vojnika”.

Naveo je da je „Ukrajina i dalje jedna od najkorumpiranijih zemalja na svetu, da ekonomski stagnira i nije dobila ništa od EU”.

 

Izvor Novi list/RTS, 26. januar 2022.

 

Ukrajina najavila demarš Hrvatskoj zbog izjava Milanovića

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine zahteva javno opovrgavanje, kako navode, uvredljivih izjava predsednika Hrvatske i njihovo neponavljanje ubuduće, a ambasador Ukrajine u Zagrebu će, kako je najavljeno, Hrvatskoj uručiti odgovarajući demarš, saopštila je danas Ambasada Ukrajine u Zagrebu.

Navodi se da je u ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova bila pozvana ambasadorka Hrvatske Anica Đamić, kojoj je, kako se navodi, prenesen stav o rezolutnoj neprihvatljivosti izjava hrvatskog predsednika Zorana Milanovića upućenih na adresu ukrajinske države.

„Ukrajina visoko ceni prijateljske i partnerske odnose s Hrvatskom, koji se uspešno razvijaju između vlada dveju zemalja i računa na kontinuiranu podršku Republike Hrvatske, posebno na putu evropskih i evroatlantskih integracija naše zemlje”, stoji u reakciji ukrajinske ambasade, prenosi Tanjug.

Naglašeno je da Milanovićeve izjave o događajima „Revolucije Dostojanstva vređaju sećanja Ukrajinaca i inostranih državljana koji su dali svoje živote za evropsku budućnost Ukrajine”.

„Izraženo je duboko razočaranje izjavom hrvatskog predsednika o članstvu Ukrajine u NATO-u i neprimerenoj pomoći našoj zemlji u vreme ruske agresije”, navodi se u saopštenju.

Naglašeno je da je to spomenuto u naročitoj kontradiktornosti s opšteljudkim vrednostima, s obzirom na, kako se navodi, gorko ratno iskustvo hrvatskog naroda.

„Hrvatski predsednik iskazao je prezir i nezahvalnost za pomoć koju su Ukrajina i Ukrajinci pružili Hrvatskoj u njenoj borbi za nezavisnost, kao i u borbi protiv razornih požara prošle godine. Istovremeno, uvereni smo da je ta nezahvalnost njegova lična i da se ne proteže na hrvatski narod s kojim nas spaja prijateljstvo i međusobno poštovanje”, navedeno je u saopštenju.

 

Naslovna fotografija: EPA-EFE/Antonio Bat

 

Izvor Politika, 26. januar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u