SAD i Velika Britanija prete da će lično Putinu uvesti sankcije

Američki predsednik Džozef Bajden kaže da je moguće uvođenje sankcija lično ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu. Istu mogućnost ne isključuje ni Ujedinjeno Kraljevstvo

Američki predsednik Džozef Bajden kaže da je moguće uvođenje sankcija lično ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu. Istu mogućnost ne isključuje ni Ujedinjeno Kraljevstvo, potvrdila je britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras.

Na pitanje novinara da li je u slučaju ruskog napada na Ukrajinu moguće uvođenje sankcija lično Vladimiru Putinu, Džozef Bajden je potvrdno odgovorio.

SAD se uglavnom uzdržavaju od uvođenja sankcija liderima stranih zemalja, ali je bivši predsednik Donald Tramp uveo sankcije predsedniku Venecuele Nikolasu Maduru 2017. i iranskom vrhovnom vođi ajatolahu Aliju Hamneiju 2019. godine, podseća agencija Rojters.

Bajden je rekao da bi u bližoj budućnosti mogao da premesti neke od 8.500 američkih vojnika koji su stavljeni u stanje pripravnosti, ali je obećao da američke trupe neće biti raspoređene u samoj Ukrajini.

I Britanci prete Putinu sankcijama

Britanija ne isključuje sankcije čak ni protiv Putina, ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu, potvrdila je britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras.

„Predstavićemo novi zakon koji će pooštriti naš režim sankcija kako bismo mogli da ciljamo više kompanija i pojedinaca u Rusiji. To ćemo izneti u narednih nekoliko dana”, izjavila je Tras.

Istakla je da Ujedinjeno Kraljevstvo isporučuje odbrambeno oružje Ukrajini.

Španija podržava sankcije

U isto vreme, ministar inostranih poslova Španije Hose Manuel Albares kaže da će Madrid podržati „masovni i snažni paket” ekonomskih mera protiv Rusije, ako pokrene vojnu akciju protiv Ukrajine.

Albares je naglasio da Evropljani imaju i druge načine, ne samo silu, da odvrate Rusiju od bilo kakve vojne intervencije, uključujući i one koje bi imale „ogromne ekonomske posledice i visoke troškove” za Rusiju.

„Neću ulaziti u detalje o sankcijama koje evropske zemlje mogu uvesti, zbog potrebe za poverljivošću i želje da se održi neizvesnost kao sredstvo odvraćanja, ali mogu da vas uverim da će to biti ogroman, snažan paket”, izjavio je Albares u španskom parlamentu.

Španija je dopunila svoje savetodavne mere i upozorila građane na sva putovanja u Ukrajinu osim hitnih, ali je saopštila da još neće evakuisati više od 500 svojih građana u toj zemlji.

Vlast u Rusiji je više puta tvrdila da nema nameru da izvrši invaziju na Ukrajinu, da može da rasporedi trupe gde god želi na svojoj teritoriji i da je Zapad zahvaćen rusofobijom, ali opasnost od eskalacije sukoba na granici Ukrajine i Rusije i dalje nije otklonjena uprkos intenzivnim diplomatskim naporima.

 

Naslovna fotografija: Aleksey Nikolskyi/Reuters/Kremlin Pool Photo

 

Izvor Rojters/Tanjug/RTS, 26. januar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u