Apel 50 javnih ličnosti opoziciji: Jedan kandidat i bezuslovno za EU

Među potpisnicima apela našli su se Dušan Petričić, Srđan Dragojević, Svetlana Bojković, Vesna Pešić, Dubravka Stojanović, Rodoljub Šabić, Aida Ćorović, Kokan Mladenović, Sonja Biserko i drugi

Više od 50 javnih ličnosti uputilo je javni apel strankama i koalicijama demokratske opozicije u kome traže da se obavežu da će ispuniti osam njihovih zahteva. Među tim zahtevima je izbor zajedničkog predsedničkog kandidata, kontrola izbornog procesa i glasačkih kutija, obustavljanje spornih projekata, izjašnjavanje o svom zalaganju za članstvo Srbije u EU.

Njihov apel prenosimo u celosti, a na dnu strane pročitajte ko su potpisinici ovog teksta:

„Malo je reći da je srpsko društvo pred potpunim kolapsom. Devastacija koja ostaje iza decenije naprednjačkog režima takvih je razmera da će se s njenim posledicama suočavati generacije. Moralno posrnuće, političko i prirodno zagađenje, upropašćavanje kulturnog nasleđa i veličanje neukusa manifestacije su društva duboko ogrezlog u sveopštoj korupciji. Ako se proces uništavanja države, institucija, javne imovine, gradova i prirode najhitnije ne zaustavi, i sam opstanak zemlje, u ekonomskom, kulturnom, demografskom smislu, ozbiljno se dovodi u pitanje.

Srbija nema vremena za podele, za partikularne stranačke interese, nema vremena za neodlučnost, neprincipijelnost i nedoslednost.

Uprkos opustošenim institucijama, očajnim medijskim uslovima, pritiscima kojima su građani izloženi, mišljenja smo da je proteklih meseci u Srbiji došlo do izrazitog buđenja građanske, ekološke i političke svesti koja može da donese značajne promene. Verujemo da je na predstojećim izborima ta promena moguća.

Srbiji je neophodna ne samo smena vlasti, već i preuzumanje odgovornosti za nove politike koje će se spremno suočiti sa nataloženim problemima. Uz apsolutnu podršku izlasku opozicije u više programskih kolona, uz uverenje da politički i vrednosno srodne kolone zbirno imaju velike šanse za izborni uspeh, smatramo da je neophodno da se usaglase principi koji stoje iznad specifičnih programskih i usko partijskih ciljeva, a koji suštinski objedinjuju sve demokratske snage u borbi protiv jedinog protivnika – naprednjačkog režima.

U tom smislu, uvereni da na ovaj način saopštavamo volju velikog broja građana Srbije, strankama i koalicijama demokratske opozicije upućujemo sledeće zahteve:

  1. da na predstojećim izborima i tokom predizborne kampanje sve stranke i koalicije zastupaju svoje autentične političke programe, ali uz obavezno uzajamno poštovanje, podršku i isticanje zajedničkog cilja – a to je smena aktuelne vlasti. Neprihvatljiv je i duboko štetan svaki sukob i razmena optužbi između stranaka i koalicija koje pretenduju na glasove demokratske Srbije.
  2. zajednička i koordinisana kontrola izbornog procesa i zaštita glasačkih kutija je ključna za uspeh izbora u datim okolnostima. Potpuno je jasno da se glasačke kutije moraju braniti od institucionalizovanog režimskog nasilja i da je jedini način njihove odbrane fizičko prisustvo značajnog broja kontrolora, čija se masovnost i raspored na biračkim mestima može omogućiti samo saradnjom svih stranaka demokratske orijentacije.
  3. da se stranke opozicije nedvosmisleno i javno obavežu da neće ulaziti u bilo kakvu postizbornu saradnju i koaliciju sa partijama, udruženjima građana i pojedincima koji su direktno ili indirektno zloupotrebljavali Ustavom definisane nadležnosti najviših državnih institucija.
  4. da se svi učesnici izbora već sada obavežu da će nakon smene aktuelne vlasti obezbediti uslove za neometano ispitivanje i utvrđivanje eventualnih zloupotreba koje su počinjene u ime ili za račun aktuelnih vladajućih političkih organizacija, i njihovo sankcionisanje u skladu sa zakonom ukoliko se utvrdi da je delovanjem istih učinjena šteta državi Srbiji i njenim građanima.
  5. da se opozicija koja izlazi na izbore, garantujući nezavisnost pravosuđa, obaveže da će po smeni vlasti bezrezervno podržati pravosudne organe u utvrđivanju eventualne krivične odgovornosti i u sprovođenju krivičnih postupaka protiv svih pojedinaca uključenih u afere koje su devastirale Srbiju tokom decenije naprednjačke vladavine.
  6. da se odmah po smeni vlasti, a po preporuci posebnog tela sačinjenog od strane nespornih nestranačkih autoriteta iz oblasti nauke, kulture i prava, obustave svi sporni projekti kojima se ugrožava zdravlje, priroda, kulturno nasleđe, infrastruktura, a koje je inicirala ili sprovela u delo naprednjačka vlast, kao i da se pokrenu postupci za utvrđivanje odgovornosti za sve koruptivne, protivpravne, zdravstveno ugrožavajuće i kulturološki sporne projekte realizovane od strane aktuelne vlasti.
  7. da se stranke i koalicije, u ime demokratskih i građanskih vrednosti za koje se zalažu, jasno, javno i bez alternative izjasne o svom zalaganju za članstvo Srbije u Evropskoj uniji, kao najvažnijem političkom, ekonomskom i kulturnom partneru savremene Srbije.
  8. da se stranke i koalicije dogovore oko zajedničkog predsedničkog kandidata koji će kompetentno predstavljati vrednosti savremene, evropske Srbije svesne svog identiteta i kulturnog nasleđa, i koji će racionalno i odgovorno zastupati interese svih građana Srbije, promovišući univerzalne vrednosti suživota, saradnje, uzajamnog poštovanja i pomirenja svih naroda u zemlji i okruženju.

Pozivamo sve demokratske snage Srbije koje nameravaju da u aprilu izađu na izbore, da se pred građanima javno obavežu da će stati uz navedene principe, bez čije primene Srbija, po našem mišljenju, ne može da započne dug i težak proces suočavanja sa nasleđem naprednjačke vladavine i otpočne obnovu države i društva.

Pozivamo vas da javnim iskazivanjem saglasnosti i obavezivanjem na poštovanje sadržaja ovog dokumenta građanima Srbije, naviknutim na razočaranja i nedoslednosti, pošaljete poruku da u zajedništvu i principijelnosti postoji realna šansa za stvarnu i korenitu promenu sistema.

 

Potpisnici:

Dejan Atanacković

Dušan Petričić

Rade Radovanović

Dragoljub Bakić

Tamara Tripić

Svetlana Bojković

Srđan Dragojević

Milena Dragićević Šešić

Vesna Rakić Vodinelić

Dubravka Stojanović

Irina Subotić

Gojko Subotić

Vesna Pešić

Vida Petrović Škero

Rodoljub Šabić

Vukašin Obradović

Čedomir Čupić

Žarko Trebješanin

Ratko Božović

Božidar Andrejić

Marko Vidojković

Novi Nebojša Milenković

Zoran Erić

Jelena Lengold

Aleksandar Baljak

Dragan Velikić

Aleksandra Bosnić Đurić

Mirjana Đurđević

Dejan Aleksić

Aleksandar Baucal

Bojana Selaković

Jelena Đorđević

Aida Ćorović

Marko Oljača

Gabor Bodiš

Boris Varga

Ivan Lalić

Maja Lalić

Marko Lađušić

Ljubiša Jovanović

Tatjana Rosić

Lola Milojević

Tihomir Brajović

Dejan Lekić

Ljubiša Simović

Dragan Popović

Đokica Jovanović

Slobodan Cvejić

Petar Janjatović

Vladimir Arsenić

Zoran Radovanović

Dijana Milošević

 

Autor Nataša Latković

 

Izvor Nova S, 27. januar 2022.

 

Đilas podržao apel 50 javnih ličnosti opoziciji

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je da ta stranka bezrezervno podržava „Apel za odgovornost” više od 50 javnih ličnosti, uverena da samo zajedno i odgovorno mogu doći do cilja – demokratske, uređene, bezbedne, slobodne, pravedne, obrazovane, kulturne, pristojne Srbije.

Đilas je u pisanoj izjavi naveo da je Stranka slobode i pravde u potpunosti posvećena istim vrednostima, te da je Apel u skladu sa njenim programskim načelima i principima.

On je poručio da SSP garantuje borbu i kampanju uz međusobno uvažavanje i nenapadanje opozicionih aktera, zajedničku kontrolu i zaštitu izbornog procesa, ali i obećava da neće imati nikakvu postizbornu saradnju i koaliciju sa bilo kim ko je direktno ili indirektno zloupotrebljavao ustavne i zakonske nadležnosti.

Stranka garantuje obezbeđivanje uslova za neometano ispitivanje i utvrđivanje eventualnih zloupotreba u ime ili za račun aktuelnih vladajućih političkih organizacija i njihovo sankcionisanje u skladu sa zakonom, istakao je Đilas.

Prema njegovim rečima, SSP garantuje i potpunu nezavisnost pravosuđa, uz podršku pravosudnim organima u utvrđivanju eventualne krivične odgovornosti i u sprovođenju krivičnih postupaka protiv svih pojedinaca uključenih u afere koje su devastirale Srbiju tokom decenije naprednjačke vladavine.

Đilas je rekao da se SSP obavezuje da će učiniti sve da zajednički predsednički kandidat bude ličnost koja će kompetentno predstavljati vrednosti savremene, evropske Srbije svesne svog identiteta i kulturnog nasleđa, odgovorno zastupati interese svih građana Srbije, promovišući univerzalne vrednosti suživota, saradnje, uzajamnog poštovanja i pomirenja svih naroda u zemlji i okruženju.

Podsećamo, u apelu javnih ličnosti, strankama i koalicijama demokratske opozicije traći se da se obavežu da će ispuniti osam njihovih zahteva. Među tim zahtevima je izbor zajedničkog predsedničkog kandidata, kontrola izbornog procesa i glasačkih kutija, obustavljanje spornih projekata, izjašnjavanje o svom zalaganju za članstvo Srbije u EU.

Apel je potpisalo oko 50 javnih ličnosti, među kojima su Dušan Petričić, Dragoljub Bakić, Svetlana Bojković, Srđan Dragojević, Milena Dragićević Šešić, Vesna Rakić Vodinelić, Vesna Pešić, Dubravka Stojanović, Vida Petrović Škero, Rodoljub Šabić, Dragan Velikić, Aida Ćorović, Kokan Mladenović, Sonja Biserko i drugi.

 

Naslovna fotografija: Novi Standard ilustracija/Medija centar/Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor FoNet/N1, 28. januar 2022.

 

BONUS VIDEO:

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u