Sastali se Putin i Orban, pričali o energetici i o bezbednosnim temama

Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Mađarske Viktor Orban počeli su razgovore u Moskvi. U uvodnom delu sastanka Putin je potvrdio da je Mađarska osigurala stabilne isporuke ruskog gasa

Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Mađarske Viktor Orban počeli su razgovore u Moskvi. U uvodnom delu sastanka Putin je potvrdio da je Mađarska osigurala stabilne isporuke ruskog gasa.

Ta stabilnost postignuta je nakon potpisivanja sporazuma sa „Gaspromom”, rekao je Putin i dodao da Mađarska kupuje ruski gas po ceni koja je pet puta niža od tržišne cene u Evropi.

S tim u vezi Orban je naglasio da cela Evropa preživljava energetsku krizu a da je Mađarska zahvalna na postizanju sporazuma sa „Gaspromom” i da želi još veće isporuke gasa.

Lideri su se osvrnuli i na krizu oko Ukrajine, a mađarski premijer je poručio da nijedan od evropskih lidera ne želi rat. Želimo rešenje mirnim putem, dodao je Orban. Putin je rekao da će sagovornika informisati o predlozima Rusije o garancijama bezbednosti i tome kako teče proces pregovora sa SAD i NATO.

Lideri su se osvrnuli i predstojeće parlamentarne izbore u Mađarskoj, a s tim u vezi Orban je rekao:

„Ne planiram da odem, u aprilu su izbori, planiram da pobedim i da sarađujem s vama dugi niz godina.”

Putin je naglasio da će Rusija sarađivati sa svakim izabranim premijerom ali je konstatovao da je Orban učinio mnogo za interese obe zemlje i da se nada nastavku saradnje.

Jedna od tema razgovora je i saradnja u borbi protiv virusa korona a ruski predsednik je rekao da je Rusija do sada Mađarskoj isporučila dva miliona doza vakcine „Sputnjik Ve” (Sputnik V). Kako je rekao, sada se radi na tome da se izvrši transfer tehnologije za proizvodnju vakcine u Mađarskoj.

Kada je reč o ekonomskoj saradnji dve zemlje, Putin je naveo da je za 11 meseci prošle godine obim robne razmene porastao za 30 odsto bez obzira na sve vrste ograničenja.

„To je dobar signal, nastavljaju se veliki projekti: izgradnja atomske centrale. Energetika u celini zauzima veoma važno mesto u našoj saradnji”, zaključio je on.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Laszlo Balogh

 

Izvor Sputnjik, 1. februar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u