Soroš: Najveća pretnja svetu je kineski lider Si Đinping

Soroš je ocenio i da se Kina suočava sa ekonomskom krizom čije je „sidro” na tržištu nekretnina, koje je glavni pokretač razvoja Kine od dolaska Si Đinpinga na vlast 2013. godine

Američki milijarder-špekulant Džordž Soroš nazvao je kineskog predsednika Si Đinpinga „najvećom pretnjom”.

Nastupivši u panel-diskusiji u organizaciji Huverovog instituta, rekao je i da Si Đinping vlada pomoću zastrašivanja pa se niko ne usuđuje da mu kaže ono što ne želi da čuje.

Soroš je ocenio i da se Kina suočava sa ekonomskom krizom čije je „sidro” na tržištu nekretnina, koje je glavni pokretač razvoja Kine od dolaska Si Đinpinga na vlast 2013. godine.

Milijarder je naveo na kineskom tržištu nekretnina u septembru 2021. godine bilo daleko više prodavaca nego kupaca, pa su cene nekretnina počele da padaju.

Soroš ne krije da ga zanima – kako će se kineske vlasti nositi sa krizom. Prema njegovim rečima, u Kini postoji i ozbiljan demografski problem:

„Natalitet je u Kini mnogo niži nego što pokazuju zvanične brojke. Stručnjaci procenjuju da je stvarna populacija oko 130 miliona ispod zvanične brojke od 1,4 milijarde ljudi. To bi moglo da pogorša krizu u sferi nekretnina, a i da dovede do manjka radne snage, fiskalnog opterećenja i usporavanja privrede”.

Soroš je uveren i da se Si suočio sa ozbiljnim problemima sa vakcinama:

„Oni su razvili vakcinu za borbu protiv soja koronavirusa iz Vuhana, a svet se već bori protiv drugih sojeva – prvo sa Deltom, pa sada i sa Omikronom. Si, međutim, neće priznati problem sve dok ne bude ponovo izabran za treći mandat”.

Soroš se nada da će „neko manje represivan” zameniti Si Đinpinga.

Soroš je još 2019. godine Si Đinpinga nazvao najopasnijim protivnikom „otvorenih društava”.

Prema njegovim rečima, Kina je najbogatiji, najmoćniji i tehnološki najnapredniji autoritarni režim na svetu. Stoga se lider NR Kine može nazvati opasnim protivnikom „otvorenih društava”, budući da ima alate kontrole sa kojima stiče prednosti.

 

Naslovna fotografija: Simon Dawson/Bloomberg via Getty Images

 

Izvor Fakti, 2. februar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u