Velika Britanija se vojno vraća u BiH

„Iako nemamo planove za povećanje prisustva u pogledu učešća u mirovnoj operaciji, sagledavamo načine da pojačamo naš vojni angažman u BiH”, naveli su iz Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u BiH

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva razmatra načine na koje može ponovo pojačati vojni angažman u BiH, potvrđeno je banjalučkim Nezavisnim novinama u Ambasadi te zemlje u BiH.

„Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje snažno posvećeno sigurnosti i stabilnosti BiH i celog zapadnog Balkana. Iako nemamo planove za povećanje prisustva u pogledu učešća u mirovnoj operaciji, sagledavamo načine da pojačamo naš vojni angažman u BiH, uključujući bilateralno i putem Glavnog štaba NATO-a u Sarajevu”, naveli su iz Ambasade.

Iz ovog odgovora se, pišu Nezavisne novine, može zaključiti da se vojnici te zemlje ne bi vraćali u EUFOR, iz kojeg su izašli kada je stupio na snagu sporazum o odnosima s EU nakon njenog izlaska iz tog bloka, nego da bi njihov vojni angažman mogao biti realizovan putem NATO-a ili uz sporazum između UK i BiH.

Nezavisne podsećaju da su ovih dana dobili nezvaničnu informaciju da će NATO povećati svoje trupe u BiH za vreme održavanja izbora.

Međutim, kažu, da je ovo postala uobičajena praksa, s obzirom na to da NATO uvek pred izbore u BiH pošalje dodatne vojnike.

Da li bi eventualni britanski angažman bio u sklopu ovih aranžmana ili nešto novo – zasad nije poznato, piše banjalučki dnevnik.

 

Naslovna fotografija: Wikipedia/Miłosz Pieńkowski/CC BY-SA 4.0

 

Izvor Sputnjik, 1. februar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u