R. Srpska uvodi Zakon o finansiranju nevladinih organizacija?

Skupština Republike Srpske usvojila je zaključak u kojem se od Vlade traži da u parlamentarnu proceduru uputi Zakon o finansiranju nevladinih organizacija

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 12 zaključaka o političko-ekonomskoj situaciji u BiH. Zaključcima se traži od Vlade Republike Srpske da u parlamentarnu proceduru uputi Zakon o finansiranju nevladinih organizacija.

Navodi se da u skladu sa zaključcima 20. posebne sednice Narodne skupštine predstavnici Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH, Savetu ministara i Predsedništvu BiH mogu da prisustvuju sednicama, ali na način da u odlučivanju uvažavaju stavove i odluke Narodne skupštine, Vlade i predsednika Republike Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske konstatuje da nisu prestali razlozi zbog kojih je usvojila zaključke na 20. posebnoj sjednici koja je održana 30. jula prošle godine.

Konstatuje se da su se predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH ponašali i delovali u skladu sa zaključcima usvojenim na 20. posebnoj sednici.

Narodna skupština podržava što skorije usvajanje i stupanje na snagu zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu na imovinu.

NSRS traži da predstavnici Srpske izabrani u PS BiH predlože zakon o zabrani zloupotrebe pojma genocid.

NSRS će osnovati radno telo za borbu protiv korupcije u svojim aktima predvideti da na čelu tog radnog tela bude predstavnik opozicije.

Zaključima se traži od Parlamentarne skupštine BiH da pre svake sednice dostavi Narodnoj skupštini sve materijale na razmatranje radi zauzimanja stavova u adekvatnom vremenskom roku.

Takođe se od Saveta ministara traži da pre svake sednice dostavi sve materijale Vladi Republike Srpske na razmatranje radi zauzimanja stavova u adekvatnom vremenskom roku.

I od Predsedništva BiH se traži da pre svake sednice dostavi sve materijale predsedniku Republike Srpske radi zauzimanja stavova u adekvatnom vremenskom roku.

Predlaže se predsedniku Republike da uputi ponovni poziv predstavnicima institucija i drugih konstitutivnih naroda iz Federacije BiH za razgovor i dijalog o mogućim rešenjima za prevazilaženje trenutne krize u BiH.

Narodna skupština Republike Srpske ostaje pri stavu da BiH može egzistirati samo na bazi Ustava BiH i dogovora dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Zaključke su potpisali predstavnici poslaničkih klubova SNSD-a, SP-a, DEMOS-a, Ujedinjene Srpske i NPS-a.

Za predložene zaključke glasalo je 50, koliko je bilo i prisutno narodnih poslanika.

 

Naslovna fotografija: Narodna skupština Republike Srpske/narodnaskupstinars.net

 

Izvor Fakti, 1. februar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u