Španski list objavio tajni odgovor NATO-a Rusiji, Moskva bez komentara

NATO je od Rusije tražio povlačenje ruskih trupa i mirovnjaka sa Krima, Pridnjestrovlja, iz Južne Osetije i Abhazije

U dokumentima u koje je imao uvid španski Pais se, između ostalog, navodi da su SAD spremne da razgovaraju o inspekcijama objekata u Rumuniji i Poljskoj, u kojima su postavljeni protivvazdušni raketni sistemi, u zamenu za inspekcije takvih istih objekata ruskih oružanih snaga.

SAD i NATO su ponudili Moskvi dijalog o kontroli naoružanja i mere za sprečavanje incidenata u zamenu za deeskalaciju situacije u vezi sa Ukrajinom i povlačenje ruskih trupa i mirovnjaka sa Krima, Pridnjestrovlja, iz Južne Osetije i Abhazije.

Ovo stoji u tekstu poverljivog odgovora SAD i NATO na ruske zahteve o bezbednosnim garancijama, koji je danas objavio španski dnevnik Pais.

„Rusija da povuče snage iz Ukrajine (misli se na Krim), Gruzije (Južna Osetija i Abhazija) i Republike Moldavije (Pridnjestrovlje) gde su raspoređene bez saglasnosti zemlje domaćina”, navodi se u tekstu, prenosi Tanjug.

U dokumentima u koje je imao uvid španski Pais se, između ostalog, navodi da su SAD spremne da razgovaraju o inspekcijama objekata u Rumuniji i Poljskoj, u kojima su postavljeni protivvazdušni raketni sistemi, u zamenu za inspekcije takvih istih objekata ruskih oružanih snaga.

U dokumentu SAD izražavaju spremnost da razgovaraju o „mehanizmima transparentnosti kroz koje bi bilo potvrđeno odsustvo krstarećih raketa „tomahavk” na lokacijama u Rumuniji i Poljskoj, pod uslovom da Rusija pristane na recipročne mere i uvid u dve raketne baze”.

„Moramo da se konsultujemo sa NATO saveznicima, uključujući Rumuniju i Poljsku o ovom pitanju”, navodno piše u dokumentu na koji se poziva dnevnik Pais.

Zapadni vojni blok takođe poziva Moskvu na deeskalaciju situacije u Ukrajini, a zauzvrat NATO i SAD „ostaju otvoreni za smislene diskusije o kontroli naoružanja i dijalog sa Rusijom o uzajamnoj transparentnosti i merama za izgradnju poverenja”.

Na Zapadu i u Kijevu se u poslednje vreme često izražava zabrinutost zbog navodnih priprema Moskve da izvrši invaziju na Ukrajinu.

Peskov: Moskva nema nameru da komentariše pisanje Paisa

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da je Moskva upoznata sa objavljivanjem odgovora SAD i NATO na ruske predloge o bezbednosnim garancijama u španskom dnevniku Pais, ali da to ne želi da komentariše.

„Mi nismo ništa javno objavili, ali naravno, videli smo publikaciju. Ne želim da je komentarišem. To morate pitati Pais ili špansku vladu, a ne nas”, rekao je Peskov, prenosi Tanjug.

Kremlj je saopštio danas da Rusija ima planove da se zaštiti od mogućih američkih sankcija i umanji njihove posledice i pozvao Belu kuću da prestane da „podiže tenzije” u Evropi.

Vašington i NATO su do sada odbijali da daju Moskvi garancije da će zapadna vojna alijansa prestati da se širi na istok i da neće raspoređivati ofanzivno naoružanje u Ukrajini.

 

Naslovna fotografija: Uncredited/Associated Press

 

Izvor Politika, 2. februar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u