Amerika dovela nosač aviona na borbenu vežbu u Jadranskom moru

„Planirali smo da budemo na dugoj misiji kada smo odlazili iz Norfolka i planiramo da delujemo tamo gde smo najpotrebniji”, rekao je američki kontraadmiral Kurt Renšo

Američki nosač aviona „Hari S. Truman” predvodi borbenu grupu na vojnoj vežbi u Jadranskom moru, javlja agencija Hina.

Komandant broda nije želeo da spekuliše šta će se dogoditi nakon završetka vežbi narednih dana jer, kako navodi, pravila zabranjuju da se govori o budućim operacijama.

„Odluka o tome gde će biti raspoređena američka borbena grupa donosi se na nivou ministra odbrane. Ali spremni smo da delujemo bilo gde, planirali smo da budemo na dugoj misiji kada smo odlazili iz Norfolka i planiramo da delujemo tamo gde smo najpotrebniji”, rekao je američki kontraadmiral Kurt Renšo, koji prevodi borbenu grupu nosača aviona.

Hina ocenjuje da je prisustvo nosača aviona snažan simbol američke vojne moći i snage NATO u regionu u kontekstu sve većih napetosti zbog gomilanja ruskih snaga kod granica Ukrajine, preneo je Tanjug.

Inače, dva helikoptera tipa „UH-60M blek hok” stigla su danas američkim vojnim avionom za strateški transport na zagrebački aerodrom „Franjo Tuđman”. Reč je o donaciji SAD, a Hrvatska će još dva takva helikoptera kupiti za otprilike sto miliona dolara.

Helikoptere su na aerodromu dočekali ministar odbrane Mario Banožić i načelnik Glavnog štaba OSHR-a Robert Hranj, javila je zagrebačka TV N1.

 

Naslovna fotografija: DoD/Lt. Haraz N. Ghanbari/US Navy

 

Izvor Politika, 3. februar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u