Pala Vlada Zdravka Krivokapića

Skupština Crne Gore izglasano je večeras nepoverenje Vladi Zdravka Krivokapića. Za ovu odluku glasala su 43 poslanika opozicije i poslaničkog kluba „Crno na bijelo”

Skupština Crne Gore izglasano je večeras nepoverenje Vladi Zdravka Krivokapića. Za ovu odluku glasala su 43 poslanika opozicije i poslaničkog kluba „Crno na bijelo”.

Protiv je bilo 11 poslanika (Demokrate, Prava i Ujedinjena Crna Gora). Pre glasanja plenarnu salu napustili su poslanici Demokratskog fronta (DF), Pokreta za promjene (PzP) i Socijalističke narodne partije (SNP).

Poslanik Demosa Miodrag Lekić takođe nije bio u sali, prenose podgorički mediji.

O Temeljnom ugovoru, popisu i Otvorenom Balkanu možete samo da sanjate

U crnogorskom parlamentu vodi se žučna rasprava o nepoverenju Vladi Zdravka Krivokapića, koju je inicirala koalicija „Crno na bijelo” Dritana Abazovića i poslanici opozicije. Prethodno nije prošao Vladin predlog za skraćenje mandata Skupštini, jer nije usvojen dnevni red sa tom tačkom.

Poslanica Draginja Vuksanović Stanković (SDP) poručila je manjinskoj vladi da može da sanja o Temeljnom ugovoru sa SPC, popisu i Otvorenom Balkanu i da će je zbog toga smeniti.

Vuksanović je nazvala Vladu „nacionalističkom i fašističkom i izdajničkom” i rekla „Srećna vam sloboda”, misleći na smenu Vlade. Ona je poručila da je Vlada pala „onog dana na Belvedereu”, aludirajući na ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju.

Ona je kazala i da će Krivokapić završiti u zatvoru, te da je „Otvoreni Balkan drugi naziv za Srpski svet”.

Slaven Radunović (DF) „zahvalio” se poslanici SDP jer će, kako je kazao, oni koji žele manjinsku vladu sada sigurno odustati od saradnje sa SDP i njihovim saradnicima iz DPS.

Vladimir Joković (SNP) kazao je da se za Vladu može svašta reći, ali ne i da je „nacionalistička i fašistička”.

Momo Koprivica (Demokrate) rekao je da nema ništa opasnije za otvoreno, demokratsko i građansko društvo od političara koji smatraju da sve znaju i da su za sve u pravu.

„Vrlo često takvi zapadaju u ozbiljne političke neprincipijelnost, pa su tako pojedini govorili da neće sa DPS-om, a onda predlagali da im aranžman izvršne vlasti podrži DPS. Taj političar koji misli da sve zna i da je za sve u pravu, pravi spiskove, upire prst u poslanike, upirao je prstom i optuživao ih za deset miliona, za Limenku a onda sa njima podnosi zajedničku inicijativu za rušenje Vlade u kojoj on sedi”, rekao je Koprivica.

Podsetio je da Demokrate nemaju nijednu ministarsko mesto u Vladi protiv čijeg su rušenja i da im nije satisfakcija broj fotelja već usvajanje zakona koji doprinose boljem životu građana.

Manjinska vlada je nešto što nema ni cilj, ni stabilnost i što Crnu Goru uvodi u nestabilnost.

On je kazao da su određeni politički krugovi napadali Krivokapića kada je išao u posetu patrijarhu, kada ide Dritan Abazović ti politički krugovi ćute.

Korpivica tvrdi da je pukla priča o 49 poslanika, ako ih i bude toliko, biće to brojka 49 za Mila Đukanovića.

Završnu reč u raspravi imao je predstavnik predlagača Miloš Konatar (URA). On je rekao da se ne događa nikakva apokalipsa i da su se „borili da smena Vlade bude normalna stvar”.

Konatar je dodao da se „DPS ne vraća na vlast” i da „neće biti u manjinskoj vladi”. Kako je kazao, „Crkva neće biti ugrožena smenom vlade”.

Sednica o Vladinom predlogu o skraćenju mandata Skupštini počela je skoro pet sati nakon prvobitno zakazanog termina i trajala je samo nekoliko minuta. Odmah zatim održava se sednica o skraćenju mandata Skupštini i predlogu opozicije i koalicije „Crno na belo” da se glasa o nepoverenju Vladi Zdravka Krivokapića.

Poslanici u crnogorskom parlamentu juče nisu raspravljali o razrešenju potpredsednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića, nakon što dnevni red nije dobio potrebnu podršku.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je da zna da više neće biti premijer jer je to dogovorio crnogorski predsednik Milo Đukanović sa delom vlasti.

 

Naslovna fotografija: Uncredited/Reuters

 

Izvor Politika, 4. februar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u