Sastali se Putin i Si, potpisan niz sporazuma i objavljeno zajedničko saopštenje

U dokumentu se, između ostalog, ističe da su dve zemlje su protiv daljeg širenja NATO i pozivaju Alijansu da prekine sa pristupom iz vremena Hladnog rata

Predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đinping, potpisali su u Pekingu zajedničku izjavu o međunarodnim odnosima koji su na pragu nove epohe i globalnom održivom razvoju.

U dokumentu se, između ostalog, ističe da su dve zemlje protiv daljeg širenja NATO i pozivaju Alijansu da prekine sa pristupom iz vremena Hladnog rata.

Istovremeno, dve zemlje pozivaju SAD da odustane od raspoređivanja raketa srednjeg i malog dometa u Evropi i insistiraju na tome da Amerika smanji zalihe svog hemijskog naoružanja.

Izražava se i zabrinutost zbog toga što Amerika nastavlja da realizuje plan razvoja globalne protivraketne odbrane i da u različitim delovima sveta razmešta njene delove.

Navodi da su Rusija i Kina ozbiljno zabrinute stvaranjem saveza SAD. Velike Britanije i Australije – AUKUS.

Ističe se i da nuklearne sile treba da odustanu od mentaliteta Hladnog rata i da smanje ulogu te vrste naoružanja u politici.

Moskva i Peking su protiv pokušaja da isprovocira raskol i konfrontacije u svetu, ističe se u dokumentu.

„Narodi Rusije i Kine uvereni su u ispravnost izabranog puta i sa poštovanjem se odnose prema demokratskom uređenju i tradicijama drugih država”, poručuju Peking i Moskva.

Rusija i Kina protive se zloupotrebi demokratskih vrednosti i mešanju u unutrašnje stvari drugih država pod izgovorom zaštite demokratije, kao i protiv politike sile i jednostranih sankcija.

Rusija smatra Tajvan neodvojivim delom Kine i protiv je nezavisnosti ostrva u ma kom obliku, stoji u dokumentu koji je objavljen na sajtu Kremlja.

Takođe se navodi da su dve zemlje protiv politizacije problema porekla virusa korona i dodaje da je to pitanje za nauku. One pozivaju SAD da daju informacije o vojno-biološkoj delatnosti i da postupaju otvoreno i transparentno.

Dve zemlje nameravaju da rade na jačanju uloge ASEAN kao ključnog elementa regionalne arhitekture.

 

Izvor Sputnjik, 4. februar 2022.

 

Nafta i gas temelji buduće saradnje Rusije i Kine: Potpisana dva izuzetna ugovora

Ruska kompanija „Rosnjeft” i kineska Nacionalna naftna korporacija (CNPC) potpisale su sporazum o isporukama 100 miliona tona nafte tokom deset godina za preradu u kineskoj naftnoj rafineriji.

„Sporazum broj tri o izmenama Ugovora o trgovini sirovom naftom u cilju obezbeđivanja rafinerija u zapadnom delu Kine od 21. juna 2013. godine između Rosnjefta i kineske Nacionalne naftne korporacije”, navodi se u dokumentu koji je potpisan tokom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Kini.

Pojašnjeno je da je reč o isporukama 100 miliona tona nafte Kini preko Kazahstana tokom deset godina.

Pored toga, potpisan je sporazum o saradnji u oblasti razvoja sa niskim udelom ugljenika, u skladu sa kojim će se raditi na smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte i na razvoju tehnologija za skladištenje CO2.

Ruska kompanija „Gasprom” i kineska korporacija CNPC su potpisale i dugoročan ugovor za isporuku 10 milijardi kubnih metara prirodnog gasa, tako da će isporuke gasa dostići 48 milijardi kubnih metara godišnje.

Rusija: Kini će se gas isporučivati preko Mongolije

Rusija i Kina su podvukle aktuelnost i važnost projekta gasovoda „Savez Istoka” po kome bi trebalo da se ruski gas isporučuje Kini preko Moldavije, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Gasprom” sa Kinom razmatra i isporuku gasa po projektu „Snaga Sibira 2” čiji će nastavak biti gasovod „Savez Istoka” u Mongoliji. Direktor „Gasproma” Aleksej Miler je izjavio da će ovaj gasovod omogućiti isporuku na rastuće kinesko tržište gasa oko 50 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Potpisan je i niz drugih sporazuma kojima se jača saradnja Rusije i Kine u mnogim oblastima. Ranije je bilo najavljeno da je za posetu ruskog predsednika Kini pripremljeno nešto više od 15 sporazuma.

 

Naslovna fotografija: kremlin.ru

 

Izvor Sputnjik, 4. februar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u