Zaharova: Zapad u Ukrajini sprema provokaciju

„Broj i kvalitet publikacija (u zapadnim medijima o navodnoj invaziji Rusije na Ukrajinu) koje su ranije pripremljene i njihovo bezapelaciono laganje ukazuju na to da očigledno postoji priprema nekih provokativnih akcija“

Broj publikacija u zapadnim medijima o navodnoj invaziji Rusije na Ukrajinu svedoči da zapadne države spremaju provokacije, izjavila je televiziji „Prvi kanal“ zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„To govori o tome da je očigledno da se priprema provokacija. Broj i kvalitet tih publikacija koje su ranije pripremljene i njihovo bezapelaciono laganje ukazuju na to da očigledno postoji priprema nekih provokativnih akcija“, rekla je ona.

Zaharova je istakla da se nijedna publikacija u zapadnim štampanim medijima i nijedna reportaža na televiziji ne puštaju a da ne prođu kroz mnoštvo internih uređivačkih filtera, što znači da ništa neće biti objavljeno tek tako.

Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga da napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je napomenulo da su izjave Zapada o „ruskoj agresiji“ i mogućnosti da se Kijevu pomogne da se odbrani od nje i smešne i opasne. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine.

Od 2014. godine zemlje NATO-a, predvođene Sjedinjenim Američkim Državama, isporučuju oružje Ukrajini i obučavaju njenu vojsku, što direktno krši Minske sporazume i negativno utiče na rešavanje situacije u Donbasu. Osim Amerikanaca, u isporukama vrednim milijarde dolara učestvuju Velika Britanija, Kanada, Francuska, Poljska, Turska, Litvanija, Češka, Bugarska, Rumunija i Estonija.

 

Naslovna fotografija: Sergei Savostyanov/TASS

 

Izvor Sputnjik, 07. februar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u