Putin i Makron razgovarali duže od pet sati, šta je dogovoreno

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će, u slučaju da Ukrajina postane članica NATO-a ili pokuša da zauzme Krim, evropske zemlje biti uvučene u vojni konflikt s Rusijom

Francuski i ruski predsednik Emanuel Makron i Vladimir Putin razgovarali su u Moskvi više od pet sati. Nakon sastanka, Putin je rekao da Makron ima realistične ideje, dok je francuski predsednik istakao da su naredni dani ključni i da se ne smeju ponoviti greške iz prošlosti. Ako Ukrajina uđe u NATO, Evropa će biti uvučena u vojni konflikt sa Rusijom, poručio je ruski lider.

07. 02. 2022. 22:56
Putin: Učinićemo sve da pronađemo kompromis

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će, u slučaju da Ukrajina postane članica NATO-a ili pokuša da zauzme Krim, evropske zemlje biti uvučene u vojni konflikt s Rusijom, prenosi Rojters.

U takvom scenariju, pobednika nema, naveo je Putin, dodajući da će Moskva učiniti sve što može kako bi se pronašli kompromisi koji svima odgovaraju.

Rekao je i da u odgovorima koje je Rusija dobila od Vašingtona i NATO-a ima bezbednosnih predloga o kojima može da se razgovara, iako su „sekundarni“.

Kaže i da će Rusija dobiti odgovor na glavna pitanja, kao i da dijalog nije okončan.

Francuski predsednik je istakao da nezavisnost Ukrajine, Moldavije i Belorusije mora biti očuvana.

07. 02. 2022. 22:48
Putin: Nadamo se mirnom rešenju

Vladimir Putin je rekao da se nada da će situacija u vezi sa Ukrajinom na kraju da se reši mirnim putem. Ističe i da nema zamene za dogovore iz Minska.

Emanuel Makron je rekao da u narednim danima i nedeljama treba da se pronađu i nova rešenja.

„Ako mi ne budemo razgovarali sa Rusijom, ostavljamo prostor za neke druge“, rekao je francuski predsednik.

Istakao je i da je ukrajinski lider, kod kojeg sutra ide u posetu, očuvao smirenost.

07. 02. 2022. 22:25
Makron: Dani pred nama su ključni

Novinarima se obratio i Emanuel Makron, ističući da su dani pred nama ključni, kao i da se greške iz prošlosti ne smeju ponoviti. Svesni smo ozbiljnosti situacije i potrebe da se očuva mir, rekao je francuski predsednik.

Navodi da Putin ima čvrsta uverenja koja se ne poklapaju uvek sa uverenjima drugih evropskih lidera.

Ističe i da je politika otvorenih vrata za NATO ključna, kao i da su principi poput teritorijalnog integriteta kršeni prethodnih godina.

„Stvaranje nove bezbednosne arhitekture u Evropi ne treba da se uspostavi tako što će se ukinuti pravo država da se pridruže NATO alijansi“, rekao je francuski predsednik.

07. 02. 2022. 22:11
Putin: Makronove ideje realistične

Predsednik Rusije je ocenio razgovor sa Emanuelom Makronom kao „veoma koristan“.

Istakao je da su razgovarali o sigurnosnim garancijama, kao i da je više Makronovih ideja realistično, kada je reč o bezbednosti u Evropi.

„Nekoliko njegovih ideja, predloga o kojima je verovatno još prerano da govorimo, mogli bi da budu osnova naših budućih, zajedničkih koraka“, rekao je Putin.

Naveo je da će razgovarati telefonom kada Makron završi posetu Kijevu.

07. 02. 2022. 21:47
Upravo završen sastanak

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je da je sastanak Vladimira Putina i Emanuela Makrona završen nakon nešto više od pet sati.

Dvojica predsednika se pripremaju za konferenciju za novinare.

U međuvremenu su o situaciji na istoku Evrope razgovarali i predsednik SAD Džo Bajden i nemački kancelar Olaf Šolc. Mislim da Putin zna da bi invazija na Ukrajinu bila ogromna greška, rekao je Bajden i dodao da u slučaju takvog napada, neće biti Severnog toka 2.

07. 02. 2022. 21:40
Putin i Makron razgovaraju već pet sati

S nestrpljenjem se iščekuje ishod sastanka francuskog i ruskog predsednika. Makron i Putin razgovaraju već pet sati.

Očekuje se da će se posle sastanka obratiti novinarima.

Nakon posete Moskvi, Makron putuje u Kijev, gde će se sastati sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Vladimir Putin je na početku sastanka rekao Emanuelu Makronu da Rusija vidi napore francuskih vlasti da se nađe rešenje za bezbednosnu krizu u Evropi, kao i za ukrajinsko pitanje.

Delimo zabrinost za bezbednosnu situaciju, rekao je Putin na sastanku u Kremlju.

Makron je istakao da Ukrajini treba dati „koristan“ odgovor.

„Koristan odgovor je odgovor koji omogućava da se izbegne rat i da se uspostave poverenje, stabilnost i transparentnost“, naveo je Makron.

Uoči polaska za Moskvu, predsednik Francuske je u intervjuu Žurnal di dimanšu rekao da je uveren da osvajanje Ukrajine nije Putinov osnovni geopolitički cilj, već „on želi da uspostavi jasna pravila kohabitacije sa NATO-om i Evropskom unijom“.

Prema Makronovim rečima, Rusija ima pravo da zahteva pregovore o bezbednosnim garancijama.

Šta Moskva traži od Zapada

Tenzije na istoku Evrope rastu već nedeljama. Vašington, Kijev i Alijansa ponavljaju kako Rusija gomila vojnike na granici, ali i u Belorusiji, gde je u toku vojna vežba, i navode da je moguća invazija na Ukrajinu.

Američke procene su da je Rusija već rasporedila 70 odsto snaga i naoružanja potrebnih za invaziju i prognoziraju da bi u slučaju napada bilo čak 50.000 žrtava, a Kijev bi pao za svega nekoliko dana.

Rusija nije nikome pretnja, a priče o invaziji su neutemeljene, tvrdi portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Moskva traži bezbednosne garancije – sprečavanje širenja NATO-a, odbijanje razmeštanja sistema udarnog naoružanja u blizini ruskih granica, kao i vraćanje vojne infrastrukture Severnoatlantskog saveza u Evropi na stanje iz 1997. godine.

Pozitivan odgovor od NATO-a i Vašingtona Moskva nije dobila.

„Fundamentalna ruska zabrinutost je ignorisana. Nismo videli adekvatno razmatranje naša tri ključna zahteva“, rekao je ranije ruski predsednik Vladimir Putin.

NATO razmatra dugoročnu vojnu poziciju u istočnoj Evropi

Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg rekao je da NATO razmatra dugoročnu vojnu poziciju u istočnoj Evropi kako bi ojačao svoju odbranu. Dodaje da konačna odluka o tome još nije doneta.

Očekuje se da će ministri odbrane NATO-a razgovarati o vojnom pojačanju na sledećem sastanku 16. i 17. februara.

Zapadne vlade su pozvale Moskvu da povuče trupe sa ukrajinskih granica, posebno ukoliko Rusija želi da vidi manje raspoređivanja snaga u istočnim državama, saveznicama NATO-a.

 

Izvor Rojters/RTS, 07. februar 2022.

 

Makron: Zelenski i Putin bi poštovali sporazume iz Minska

Predsednik Francuske Emanuel Makron nastavlja svoju diplomatsku ofanzivu posetom Kijevu. Nakon sastanka sa ukrajinskim predsednikom, rekao je da su i Vladimir Putin i Volodimir Zelenski voljni da poštuju sporazume iz Minska. Ne verujem rečima, političarima su važna dela, poručio je Zelenski.

17:23
Španski šef diplomatije odlazi u Kijev

Ministar spoljnih poslova Španije Hose Manuel Albares otputovaće kasnije danas u Kijev u znak solidarnosti sa Ukrajinom i u pokušaju da pomogne u deeskalaciji tenzija sa Rusijom.

„Niko se ne priprema za rat, razlog mog današnjeg puta u Kijev je da vidim ukrajinskog kolegu, kao i da osiguram da dijalog i diplomatija budu način za rešavanje bilo kakvog spora“, rekao je španski šef diplomatije, prenosi Rojters.

Albares će se sutra sastati sa kolegom Dmitrijem Kulebom, koji ga je pozvao u posetu, navode izvori Rojtersa.

Kako se navodi, u četvrtak bi trebalo da se sastane sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

„Svi naši napori su usmereni na mirno rešavanje ovog spora, ne razmatramo rat čak ni kao hipotezu“, rekao je Albares.

14:40
Zelenski: Ne verujem rečima, političarima su važna dela

Volodimir Zelenski je na konferenciji za novinare, a misleći na Vladimira Putina, rekao da ne veruje rečima i da su političarima važnija dela.

„Otvorenost je uvek sjajna, to je istina, to nije igra, ali iskrena otvorenost, a ne šala, i razumevanje da postoji stvarna opasnost. Ja ne verujem rečima, verujem da bi svaki političar morao da bude transparentan i da napravi konkretne korake“, rekao je Zelenski.

Rekao je i da se nada susretu u normandijskom formatu.

Zelenski je naveo da Ukrajina traži konkretne korake od ruskog predsednika Vladimira Putina kako bi dokazao da je ozbiljan u pogledu deeskalacije tenzija i povlačenja ruskih trupa sa granice.

„Ne verujem baš rečima, verujem da svaki političar može da bude transparentan u preduzimanju konkretnih koraka“, poručio je ukrajinski predsednik.

14:21
Makron: Zelenski voljan da implementira sporazum iz Minska

Francuski predsednik je nakon sastanka sa ukrajinskim kolegom rekao da je Volodimir Zelenski voljan da implementira sporazum iz Minska. Makron napominje da je i od Vladimira Putina dobio potvrdu da će poštovati taj dogovor.

„Sporazumi iz Minska su najbolji način da se zaštiti integritet Ukrajine“, poručio je Makron.

Rekao je i da rešenje ukrajinske krize zahteva mesece rada i da mu je Putin rekao da neće stajati iza bilo kakvih eskalacija tenzija.

Sporazumi iz Minska su potpisani 2014. i 2015. godine, od strane lidera Ukrajine, Rusije, Francuske i Nemačke i predstavljaju odgovor na rusku aneksiju Krima. Takođe, njihov cilj je bio da se zaustave sukobi na istoku Ukrajine.

Ovi sporazumi su, između ostalog, podrazumevali sveobuhvatan prekid vatre u Donjecku i Lugansku, povlačenje teškog naoružanja obe strane na lokacije na podjednakom rastojanju od linije razdvajanja, efikasan monitoring koji bi sprovodio OEBS-a, specijalan status za Donjeck i Lugansk, a sve strane oružane grupe, vojna oprema i plaćenici trebalo je da napuste Ukrajinu.

12:41
Počeo razgovor Makrona i Zelenskog

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski sastao se u Kijevu sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom, objavila je kancelarija Zelenskog na Fejsbuku.

Predviđeno je da se Zelenski i Makron nakon sastanka obrate novinarima.

11:25
Makron: Dalje eskalacije neće biti

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da je razgovor sa Vladimirom Putinom pomogao da se postigne cilj, a to je sprečavanje daljeg pogoršavanja bezbednosne situacije kada je reč o Ukrajini.

Kaže da ni na jedan sekund nije pomislio da će Putin napraviti neke ustupke.

Smatra da je Francuska utvrdila svoju poziciju zemlje od kredibiliteta.

11:15
Kremlj o tome šta Putin nije obećao Makronu

Kremlj je saopštio da Rusija i Francuska nisu juče mogle da postignu nikakav dogovor, jer je Francuska članica EU i NATO-a, i da mnogo toga zavisi od razgovora koje će Emanuel Makron imati sa Ukrajinom i sa NATO-om.

Navodi se da bi predlozi Makrona za deeskalaciju tenzija mogli da predstavljaju osnovu za neke naredne korake.

Ističe se i da nisu tačni navodi pojedinih medija da je Putin Makronu obećao da neće biti novih vojnih inicijativa u blizini Ukrajine.

Kremlj je naveo da će se ruske snage vratiti u svoje baze u Rusiji po okončanju vežbe u Belorusiji. Putin svom kolegi iz Francuske nije, međutim, dao tačan datum kad će se to desiti.

11:06
Kuleba iščekuje da čuje kakve signale Makron donosi iz Moskve

Ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba rekao je da je nestrpljiv da sazna kakve signale Makron donosi iz Moskve.

Mi smo spremni da pregovaramo, ali nećemo prelaziti svoje crvene linije i niko nas na to ne može primorati, rekao je Kuleba.

Kaže i da pojedine zemlje treba da prestanu da gledaju na Ukrajinu kroz rusku prizmu.

Emanuel Makron je stigao u Kijev, gde će se sastati sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim.

Makron je u ponedeljak više od pet sati razgovarao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, a konferencija za novinare počela je oko ponoći po lokalnom vremenu.

Putin je rekao da su razgovarali o sigurnosnim garancijama, kao i da je Makron izneo više realističnih ideja.

„Neke njegove ideje, predlozi o kojima je verovatno još prerano da govorimo, mogli bi da budu osnova naših budućih, zajedničkih koraka“, rekao je Putin.

Podsetio je, međutim, na crvene linije Moskve. U slučaju da Ukrajina postane članica NATO-a ili pokuša da zauzme Krim, evropske zemlje biće uvučene u vojni konflikt s Rusijom, rekao je Putin, ističući da u slučaju takvog razvoja situacije pobednika neće biti.

Ipak, poručuje da Moskva želi da se pronađe kompromis za situaciju na istoku Evrope koji će svima odgovarati.

Makron je naveo da su dani pred nama ključni i da se greške iz prošlosti ne smeju ponoviti.

Kaže i da stvaranje nove bezbednosne arhitekture u Evropi ne može da se uspostavi tako što će se ukinuti pravo država da se pridruže NATO-u i da nezavisnost Ukrajine, Moldavije i Belorusije mora biti očuvana.

Rekao je da Putin ima čvrsta uverenja koja se ne poklapaju uvek sa uverenjima drugih evropskih lidera.

Da podsetimo, Moskva traži bezbednosne garancije – sprečavanje širenja NATO-a, odbijanje razmeštanja sistema udarnog naoružanja u blizini ruskih granica, kao i vraćanje vojne infrastrukture Severnoatlantskog saveza u Evropi na stanje iz 1997. godine. Pozitivan odgovor na svoje zahteve još nije dobila.

Za to vreme Vašington, Kijev i Alijansa ponavljaju kako Rusija gomila vojnike na granici, ali i u Belorusiji, gde je u toku vojna vežba, i navode da je moguća invazija na Ukrajinu.

Američke procene su da je Rusija već rasporedila 70 odsto snaga i naoružanja potrebnog za invaziju i prognoziraju da bi u slučaju napada bilo čak 50.000 žrtava, a Kijev bi pao za svega nekoliko dana.

 

Naslovna fotografija: Sergeя Guneeva/kremlin.ru

 

Izvor Rojters/RTS, 08. februar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u