Bocan-Harčenko: Nemačka je ponizila Srbiju

Berlin je „jednostavno ignorisao“ savršeno legitimnu dozvolu koju su srpske vlasti dale kanalu RT na nemačkom jeziku, rekao je ruski diplomata

Nemačka je „prilično prkosno“ prekršila evropske pravne norme time što je odbacila dozvolu za emitovanje koju je Srbija izdala novom 24-časovnom kanalu RT na nemačkom jeziku RT DE, rekao je Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasador Rusije u toj balkanskoj zemlji. Postupci Berlina doveli su do zabrane emitovanja programa RT DE u zemlji.

U intervjuu za RT u ponedeljak, Bocan-Harčenko je otkrio da je odluka Nemačke da ukloni RT DE sa glavne satelitske platforme EU Eutelsat krajem prošle godine bila „izuzetno neprijatna, rekao bih čak i ponižavajuća za Srbiju“.

Dozvola za emitovanje, koju je država izdala kanalu RT na nemačkom jeziku na osnovu saglasnosti sa Evropskom konvencijom o prekograničnoj televiziji (ECTT), „jednostavno je zanemarena“, istakao je on.

Beograd je u svom delovanju striktno sledio ECTT, što znači da je delovao „u okviru evropskih i međunarodnih standarda u ovoj oblasti“, istakao je ambasador.

Zemlje EU, uključujući Nemačku, uvek pozivaju zemlje koje nisu članice EU da se ponašaju upravo na ovaj način (da slede evropske standarde; prim. prev). „Ali, ovog puta su oni sami prilično prkosno prekršili ove norme“, naglasio je Bocan-Harčenko.

Nemačka je potpisnica ECCT-a od 1991. godine, dok je Srbija, koja nije članica EU, postala jedna od 33 države potpisnice 2010. godine. Konvencija kaže da sve strane „garantuju slobodu prijema i neće ograničavati reemitovanje programskih usluga sa njihove teritorije“.

Međutim, berlinski medijski regulator MAAB (Medienanstalt Berlin-Brandenburg) tvrdi da srpska papirologija nije dovoljna da bi RT DE mogao da se emituje na teritoriji Nemačke.

Šef Nemačke federacije novinara Hendrik Zorner otišao je toliko daleko da je sugerisao da beogradska licenca „očigledno nije vredna papira na kome je napisana“.

Moskva je insistirala da je zabrana RT DE nezakonita i okrivila nemačke vlasti za „politički motivisan pritisak“ na ruske medije.

Rusija je prošle nedelje uzvratila zatvaranjem kancelarije nemačkog državnog emitera Dojče vele (DV) u Moskvi i povlačenjem novinarskih akreditiva zaposlenima u tom mediju.

Berlin je tvrdio da su mere Rusije bile „totalno preterana reakcija“ i da nemaju nikakvu osnovu jer su, navodno, okolnosti oko RT DE i DV iz nekog razloga bile neuporedive.

 

Prevod Novi Standard

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Izvor RT, 08. februar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u