Sir Stuart Peach said that the UK and its Nato allies must prioritise the protection of lines of communication FERNANDO ALVARADO/EPA

S. Ljepojević: Stjuart Pič je samo paravan za SAD, u Britaniji je haos

„Postavljanje Piča kao specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan jeste i vrsta pritiska ne na Lajčaka, nego na EU, jer Evropska unija nema kapaciteta da se usprotivi bilo čemu, a najmanje Amerikancima, čiji je Pič paravan“

Stjuart Pič nije političar i nema političkog iskustva iako je bio na čelu vojnoobaveštajne službe, on je penzionisani vazduhoplovni maršal i mislim da neće imati većeg uticaja kada je u pitanju Zapadni Balkan, jer u britanskoj diplomatiji ne postoji nešto što se zove specijalni izaslanik, već je ovo izuzetak, urađen pod pritiskom SAD, smatra Siniša Ljepojević, politički analitičar i novinar.

Ljepojević za Kosovo onlajn naglašava i da je „Pič, u stvari, paravan za SAD, odnosno realizaciju američkih ciljeva u Srbiji i BiH, u pokušaju da se napravi privid zapadnog jedinstva“.

„Velika Britanija ima svojih problema, eto, vidimo da se ne zna hoće li premijer Džonson politički preživeti, a Pič je njegov izaslanik. Postavljanje Piča kao specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan jeste i vrsta pritiska ne na Lajčaka, nego na EU, jer Evropska unija nema kapaciteta da se usprotivi bilo čemu, a najmanje Amerikancima, čiji je Pič paravan. A Zapad nije jedinstven kao što bi neki želeli to da predstave“, kaže Ljepojević.

Na pitanje hoćemo li Piča češće viđati na Zapadnom Balkanu, Ljepojević navodi da „britanski specijalni izaslanik nije kreator politike, nego pratilac“.

„Ne znam, videćemo koliko će često dolaziti, mada ne verujem, on je pratilac, a ne kreator. Britanska vlada je trenutno u teškoj situaciji, tamo je haos, neizvesna je sudbina Džonsona“, kaže Ljepojević.

 

Naslovna fotografija: Fernando Alvarado/EPA

 

Izvor Kosovo onlajn, 10. februar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u