Srbija arhivu o zločinima NDH dostavila Izraelu, Hrvatska preti blokadom

Ambasadoru Izraela uručen hard disk s preko 162.000 stranica digitalizovane arhivske građe koje je prikupio Vojni arhiv, a koja se odnosi na progon i stradanje Jevreja od NDH tokom Drugog svetskog rata

Hrvatska ponovo preti Srbiji da će zaustaviti njen put ka Evropskoj uniji, a kao razlog sada navodi problem arhivske građe koje Beograd navodno odbija da vrati Zagrebu.

Zagrebački Večernji list tvrdi da Beograd odbija da Zagrebu vrati arhivsku građu koja mu pripada iako je, kako kažu, Srbija potpisala sporazum o sukcesiji.

Večernji piše da je tim povodom Hrvatska juče uputila protestnu notu Srbiji u kojoj, kako navodi, upozorava da problem arhiva može zaustaviti put Srbije prema EU.

List dodaje da Hrvatska traži od Srbije da joj preda i građu sa diska koju je Srbija predala Izraelu i u kojoj je, prema saopštenju srpskog Ministarstva odbrane, građa o stradanjima Jevreja u NDH.

Dodaju da je Hrvatska protestnu notu uputila Srbiji nakon što je službenim stranicama srpskog Ministarstva odbrane objavljena informacija o sastanku potpredsednika srpske vlade i ministra obrane Nebojše Stefanovića sa ambasadorom Izraela u Beogradu Jahelom Vilanom, 7. februara.

Prema tom saopštenju, ambasadoru Izraela je uručen „hard disk s preko 162.000 stranica digitalizovane arhivske građe koje je Vojni arhiv prikupio, a koja se odnosi na progon i stradanje Jevreja od NDH tokom Drugog svetskog rata”, prenosi Tanjug.

Hrvatski list tvrdi da je u konkretnom slučaju reč o arhivskoj građi premeštenoj s područja Hrvatske, a koja je obuhvaćena zahtevom za povrat iz 2006. godine, zajedno sa više od 700 fondova i zbirki iz pedesetak ustanova, pre svega Arhiva Jugoslavije, Saveznog sekretarijata za inostrane poslove, Vojnog arhiva i ustanova JNA, kao i Jugoslovenske kinoteke.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Zoran Žestić

 

Izvor Politika, 10. februar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u